De Warmste Schoolbus van MNM houdt halt bij RHIZO Hotelschool: “Onze lasagne is een succesverhaal”

De leerlingen van 3 Restaurant en keuken met leerkracht Xander Verzelen (rechts), vervoegd door directeur Leen Ameye, MNM-dj Laura Govaerts, burgemeester Ruth Vandenberghe en content creator Chams Assfor. (foto MD)
Margot Demeulemeester
Margot Demeulemeester Stadsreporter Kortrijk

Maandagochtend 24 november was het alle hens aan dek in de keukens van de RHIZO Hotelschool in Kortrijk. De Warmste Schoolbus van MNM, met dj Laura Govaerts en content creator Chams Assfor aan boord, kwam er halt houden om samen met de leerlingen te vlammen voor De Warmste Week. Het thema dit jaar: mensen die onzichtbaar ziek zijn. Met hun actie De Warmste Lasagne toont de school niet alleen kooktalent, maar ook een warm hart voor iedereen die dagelijks een onzichtbare strijd levert.

Leerkracht Renée Vandeputte vertelt hoe bijzonder dit bezoek was. “Wij hebben ons voor de herfstvakantie ingeschreven voor de actie en zijn samen met een school in Roeselare geselecteerd voor West-Vlaanderen! De MNM-crew bleef de hele voormiddag, kookte mee en volgde het reilen en zeilen in de keuken. En natuurlijk was er een selfiemoment aan de bus. Zelfs burgemeester Ruth Vandenberghe kwam langs.” Het hele bezoek werd gedeeld via de sociale media van MNM.

Koken voor het goede doel

Leerling Thomas Vancraeyveldt (17) stond mee klaar om de MNM-crew te ontvangen. “Door een erehaag van leerlingen werden ze begeleid naar de keuken. De leerlingen van 3 en 4 Restaurant en Keuken maken de lasagnes, maar heel de school helpt mee. We hebben al meer dan 300 porties verkocht—700 gram voor 8 euro. Dat is toch al een mooi bedrag voor het goede doel.”

“We hebben al meer dan 300 porties verkocht—700 gram voor 8 euro. Dat is toch al een mooi bedrag voor het goede doel”

Ook zaalleerkracht Céline Yzerbyt zag de actie meteen groeien. “We wilden sowieso iets doen voor De Warmste Week. Toen we hoorden dat De Warmste Schoolbus misschien kon langskomen, hebben we alles vervroegd. Elke klas kreeg een rol: koken, bediening, verpakking, flyeren. Iedereen draagt bij.”

Daarnaast werd er in de lessen aandacht besteed aan onzichtbare ziektes. “We hebben leerlingen die ermee leven. In een praktijkgerichte opleiding, waar je vaak rechtstaat en fysiek werkt, is dat een extra uitdaging. Dankzij dit project kunnen we daar meer begrip voor creëren.”

Leerlingen delen persoonlijke verhaal

Leerling Iliana Schietecat (17) leeft met scoliose, een rugwervel die scheefgroeit. “Ik kan minder sporten, fietsen doet pijn, en paardrijden gaat niet meer. Soms sta ik anders zonder dat mensen het merken of moet ik een activiteit uitzitten, maar met deze actie hoor ik er echt bij.” Ze volgt wekelijks kinesitherapie om haar spieren te versterken. “Het is afwachten of mijn rug zo blijft, of er met tijd een operatie zal nodig zijn.”

“Soms sta ik anders zonder dat mensen het merken of moet ik een activiteit uitzitten, maar met deze actie hoor ik er echt bij”

Ook Yenne Buysse (18) getuigt. “Ik heb bijna dagelijks migraine. Soms helpt medicatie, soms moet ik in een donkere ruimte. Dankzij deze actie zien mensen dat onzichtbare ziektes écht bestaan. Hier op school houden ze er rekening mee, en dat doet deugd.”

De Warmste Lasagne draait op volle toeren

Intussen werkt de keuken op volle kracht. Helena Rivière (14), uit 3 Restaurant en Keuken, is al sinds 8 uur bezig. “Ik ben verantwoordelijk voor de tomatensaus. Ik vind het heel leuk om lasagnes te maken, zeker omdat we dit doen voor het goede doel.”

Keukenleerkracht Xander Verzelen legt uit waarom net lasagne werd gekozen. “Het is onze bestverkopende dagschotel. Onze lasagne is een succesverhaal. We wilden beginnen met 200 porties, maar dat bleek veel te weinig. De leerlingen zijn supergemotiveerd. Iedereen zag het meteen zitten.”

Influencer Chams Assfor hielp vrolijk mee in de keuken. “Ik heb mijn best gedaan en niets verbrand”, lacht hij. “En ik ontdekte dat gele courgettes bestaan!”

Tot aan de kerstvakantie

Directeur Leen Ameye vertelt trots: “We zijn een heel warme school. Dankzij deze actie versterken we begrip voor het onzichtbare. Volgend jaar doen we zeker opnieuw mee. We hebben een team dat de schouders eronder zet en gedreven chefs die het beste uit de leerlingen halen.”

De Warmste Lasagne blijft nog tot 24 december te bestellen via de traiteurdienst van de school. Binnen twee weken volgen ook feestelijke hapjes van de leerlingen Grootkeuken.

Partner Expertise