School voor buitengewoon onderwijs ’t Brugje in Veurne bestaat vijftig jaar

Op de foto zien we: Guido Hoste, schepen van de stad Veurne, Luc Dewulf, pionier en oud-leerkracht, Frans Cokelaere, oud-bestuurder en lid van de algemene vergadering van de vzw, Dirk Gombeir, voorzitter van de Raad van Bestuur van de vzw Katholiek Basisonderwijs Veurne, Joris Gesquière, pionier en eerste directeur van 't Brugje. Op de tweede rij, Kurt Bisschop, pedagogische begeleider en op de 3de plaats, Hilde Clays, huidige directeur van 't Brugje. © JTV
Timmy Van Assche
Timmy Van Assche Medewerker KW

Veurne De school voor buitengewoon onderwijs ‘t Brugje in Veurne bestaat dit jaar vijftig jaar. We blikken even terug op de geschiedenis van de school.

Het verhaal van ’t Brugje begon eigenlijk al meer dan vijftig jaar geleden, in september 1962. Meester Wilfried Maerten startte onder impuls van pastoor Quartier, de toenmalige directeur van het Bisschoppelijk College, zijn klasje voor kinderen die binnen het gewoon lager onderwijs problemen hadden met taal en/of rekenen. Hij kreeg een klaslokaal binnen de school van de Houtmarkt. Het volgende schooljaar kwam er een tweede klasje bij met meester Joris Gesquière en nog een jaar later mocht meester Willy Rommel een derde groep kinderen begeleiden. Pas in 1969 werd een vierde klas ingericht in een van de lokalen van het Kloefeschooltje in de Lindendreef. In het schooljaar 1973-1974 werden alle klassen in de Lindendreef 16 ondergebracht en wordt ’t Brugje een autonome school voor buitengewoon lager onderwijs in Veurne.

1974-2024

In 1974 werd ook gestart met gemengd onderwijs. Daardoor verdubbelde het aantal leerlingen. De school breidde verder uit. De prefabklasjes werden op de speelplaats geplaatst. Onder de dakpannen werden vier klassen gecreëerd. In 1992 werd in de Karel Coggelaan een nieuwe afdeling opgericht: onderwijs voor leerlingen met een type 8-attest. Dit zijn leerlingen met een leerstoornis.

In september 2000 startte ook een auti-werking op school. De school bleef maar groeien. Tot op 1 september 2015 het M-decreet werd ingevoerd, het beruchte decreet waarbij het buitengewoon onderwijs wat uit de gratie van de beleidsmakers viel. Het leerlingenaantal halveerde. De types 1 en 8 doofden uit en werden vervangen door het type basisaanbod. Er werd een nieuw type voor kinderen met een autismespectrumstoornis opgericht, het type 9. De aanvraag om dit type onderwijs te mogen inrichten, werd goedgekeurd.

Masterplan

Binnen de vzw Katholiek Basisonderwijs Veurne ontstond een masterplan. Een plan waarbij de herlokalisatie van de Veurnse scholen zich opdrong. De school verliet op 30 juni 2017 de Karel Coggelaan en eind december 2017 verhuisde ook de afdeling van de Lindendreef naar de huidige locatie in de Daniël de Haenelaan nr. 6 en 10.

“Dit schooljaar verklaren we voor de eerste keer onze type 9 werking volzet. In naam van het hele team van ‘t Brugje wil ik mijn oprechte dank uitspreken aan iedereen die heeft bijgedragen aan ons succesverhaal, aan al onze huidige en voormalige leerlingen, ouders, leerkrachten, medewerkers, bestuurders en supporters”, besluit directeur Hilde Clays haar welkomsttoespraak. (JTV)

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier