Met een stille mars protesteerden ouders, leerkrachten, kinderen en inwoners van Mesen vrijdag tegen het ontslag van directeur David Breyne van vrije basisschool De Kleine Ster. De ontslagen directeur is niet mals voor het schoolbestuur. “De voorzitter is een dictator en de cultuur is er één van wantrouwen, chantage en dreigementen”, klinkt het.
De poppen in Mesen gingen aan het dansen toen directeur David Breyne – die pas twee jaar geleden Henk Houwen opvolgde – woensdag aan het schoolteam meedeelde dat hij zijn ontslag had gekregen van het schoolbestuur. “Naar mijn mening volledig onterecht”, zegt David Breyne. “Ik heb twee jaar keihard mijn best gedaan. Ik heb geen fouten gemaakt en doe het goed met de ouders, het team en de kinderen, maar er staat een dictator boven mij die de wetten spelt. Een vrouw die absoluut geen kennis heeft van zaken over onderwijs.”
“Het schoolbestuur wil nog altijd een school leiden zoals vijftig jaar geleden, maar dat werkt niet meer” – David Breyne
Niet alleen voorzitter Christine Vermeulen, maar het hele schoolbestuur krijgt een veeg uit de pan. “Het schoolbestuur bestaat bijna volledig uit mensen die absoluut niet bekwaam zijn om een school te leiden. De gemiddelde leeftijd is 76 jaar”, vervolgt de schooldirecteur. “Het probleem is dat ik de afgelopen weken een beetje tegenwind gegeven heb en hen erop heb gewezen dat ze met heel wat zaken niet in orde zijn. Zo moeten we binnenkort een nieuwbouw zetten en als die statuten niet in orde zijn, dan kunnen we geen lening krijgen. Ik heb hen dat ook gezegd.”
Dictator
“Ik heb dus een beetje te lastig gedaan en denk dat dat de reden is waarom ik niet meer mag terugkomen in september. Zij willen nog altijd een school leiden zoals vijftig jaar geleden, maar dat werkt niet meer. Ik had vanmorgen een gesprek met een bestuurslid en die zei ook dat hij niet wist waarom ik ontslagen werd. Ik kreeg ook te horen dat de andere bestuursleden niet volledig akkoord waren met mijn ontslag, maar de voorzitter is een dictator die iedereen manipuleert, chantage gebruikt, bedreigt… en iedereen stemt in. Zo weet ik dat er in het verleden een bestuurslid, van wie de dochter in de school werkt en die niet akkoord ging met een formulering in de statuten, werd afgedreigd.”
“Er heerst een cultuur van wantrouwen, misbruik, chantage, intimidatie… Het zijn toestanden van de Romeinse keizers in de tijden van Caligula. Ik werd ook geblokkeerd en kan dus geen contact meer hebben met die mensen. Als ik ze bel, krijgt ik een bericht dat het nummer niet meer in gebruik is. En als ik aanbel, dan blijft de deur gesloten. Er is dus geen enkele vorm van contact meer.”
Ondertussen krijgt de directeur de steun van de ouders en het schoolteam. “Heel wat ouders staan op hun achterste poten”, zegt Deborah Giampietro van de ouderraad. “We weten niet goed waarom de directeur ontslagen werd en het feit dat we daar geen informatie over krijgen, geeft ons geen goed gevoel. Ouders hadden net het gevoel dat met David de rust aan het terugkeren was. Het zijn turbulente jaren geweest. Met vernieuwing komt spanning, dat is normaal. Iedereen was zich aan het aanpassen, maar nu is de bom ontploft. Als ouders willen we aan de alarmbel trekken. Het liefst willen we onze school redden en de directeur natuurlijk ook, want het gaat ten koste van het onderwijs en van de toekomst van de kinderen.”
Protestmars
De ouders laten het daar niet bij en begonnen met een petitie. Vrijdag hielden ze samen met de leerkrachten, kinderen en inwoners van Mesen een stille mars in het zwart gekleed en met zwarte ballonnen. “Iedereen is ook bang dat de school sluit. Dit is het hart van de gemeenschap. Het is nu wel mooi om te zien dat ouders allemaal aan hetzelfde zeel trekken. De timing is ook heel vervelend”, vervolgt Deborah. “De proefwerken komen eraan, er stond een schoolfeest voor de deur dat nu is afgelast… Veel kindjes en ouders zijn daar verdrietig over, maar ik snap de beslissing wel, want van feestvreugde is er uiteraard geen sprake. Het is alsof je het einde van de school gaat vieren, letterlijk, en niet het einde van het schooljaar.”
Ook directeur David Breyne zet zijn hakken in het zand. “Ik heb een advocaat onder de arm genomen en een klacht ingediend tegen het schoolbestuur. In de eerste plaats eisen we het ontslag van de voorzitter van het schoolbestuur en we willen dat er in het bestuur mensen komen die competent zijn. Als die mensen niet bereid zijn om op te stappen, dan richt ik als directeur samen met het team gewoon een nieuwe vzw en school. Dan vragen we aan de ouders om hun kinderen in die school in te schrijven. Dan wordt de oude vzw sowieso ontbonden. We zijn bereid om zeer ver te gaan. Iedereen is het beu.”
Niet over nacht ijs gegaan
We contacteerden ook het schoolbestuur met enkele vragen, maar het bestuur wil voorlopig enkel reageren met een mededeling. “Onlangs lieten wij de medewerkers en de ouders van onze school weten dat het schoolbestuur heeft besloten om de samenwerking met de directeur te beëindigen. Dit leidt tot heel wat bezorgde reacties, waarvoor we alle begrip tonen. We zijn voor deze beslissing niet over een nacht ijs gegaan. Het unanieme besluit van het schoolbestuur kwam er na een grondige overweging over het functioneren van de directeur en een mogelijke samenwerking in de toekomst. Omwille van de privacy van de betrokkenen kunnen we moeilijk ingaan op verdere details. We hopen dat alles sereen kan verlopen ten voordele van onze leerlingen en ons schoolteam en betreuren de acties die door enkelen worden opgezet om anderen op te hitsen. Intussen werken wij aan de aanstelling van een nieuwe directeur”, klinkt het.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier