Over en uit voor wijkschooltje in Vlissegem: “Weer een stukje nostalgie dat verdwijnt”

© Archief WK
Wim Kerkhof
Wim Kerkhof Medewerker KW

De wijkafdeling van Vrije Basisschool De Zeeboon in Vlissegem gaat zijn laatste weken in: het schooltje moet dicht omdat er te weinig leerlingen zijn. “We hebben alles gedaan wat we konden”, zegt het schoolbestuur.

De toekomst van het wijkschooltje was al een paar jaar onzeker, maar nu is het onherroepelijk. Afgelopen schooljaar zaten er nog maar achttien leerlingen. “We kregen nog een uitdoofscenario voor een jaar. Maar nu draait het ministerie van Onderwijs de subsidiekraan dicht”, zegt Harry Buelens, de voorzitter van het schoolbestuur. Al tien jaar kwamen er minder nieuwe leerlingen naar de wijkschool in Vlissegem. “Vlissegem is een klein dorp met weinig jonge gezinnen, en dus ook weinig kinderen”, klinkt het.

Leerlingen verhuizen naar hoofdafdeling

Het wijkschooltje in Vlissegem is een vertrouwd dorpsgezicht: het staat er al van in 1880. “Het werd bij de eerste schoolstrijd opgericht door de zusters van de Heilige Kindsheid uit Ardooie”, weet Buelens. Een school in een kleine gemeente is belangrijk voor het dorpsleven. “Een wijkschool zoals de onze zorgt voor een sociaal weefsel. Ouders ontmoeten elkaar aan de schoolpoort. Er is ook altijd wel iets te doen rond de school: de kermis of een feestje. Dat valt nu allemaal weg. Zelf hadden we ook liever een nieuwe school geopend in plaats van er één te moeten sluiten. Maar we hebben de voorbije drie jaar alles gedaan wat we konden.”

De ouders waren al een tijdje op de hoogte. “We hebben er open over gecommuniceerd, en er is begrip voor de situatie”, zegt Buelens. De achttien leerlingen kunnen volgend schooljaar wel allemaal terecht in de hoofdafdeling in de Grotestraat enkele kilometers verderop. “Het voorbije jaar hebben de leerlingen van de school in Vlissegem al kennis kunnen maken met de hoofdschool. Hopelijk mogen we volgend schooljaar veel van hen daar verwelkomen”, besluit Buelens. Ook de twee juffen van de wijkschool maken de overstap.

“Jammer”

Kevin Wouters woont op een steenworp van de school, waar hijzelf en later ook zijn twee kinderen zaten. “Het wijkschooltje is het hart van Vlissegem”, zegt hij. “Als Vlissegemnaar vind ik het dan ook bijzonder jammer dat het straks voorgoed de deuren sluit. Die eerste graad was echt ideaal als instapklasje, en de school is/was ook een plaats waar je als ouder contact had met andere ouders. Iedereen kende er elkaar.”

Voor Kevin is het ook een stukje nostalgie. “Mijn grootouders, ouders, ikzelf en mijn twee kinderen zijn hier allemaal naar school geweest. Dit doet dus ergens toch wel pijn, ja. Ik begrijp dat men ooit eens een beslissing moest nemen, maar Vlissegem groeit en bloeit, en nieuwe gezinnen, dat betekent ook nieuwe kindjes. Binnen hier en een aantal jaar hadden ze dus misschien wél weer een vol klasje gehad.”

Op vrijdag 21 juni vindt er nog een afscheidsplechtigheid plaats.

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier