Ouders basisschool De Talententuin lanceren petitie om geliefde interim-directeur aan boord te houden: “Hij bracht weer warmte in de school”

© Valentijn Dumoulein
Valentijn Dumoulein
Valentijn Dumoulein medewerker KW

Het einde van het schooljaar verliep in Prizma-basisschool De Talententuin in Lendelede onrustig. Er is onder een deel van het personeel en bij heel wat ouders onmin ontstaan, omdat interimdirecteur Maarten Vansteenkiste die job na dit schooljaar niet definitief mag uitoefenen. Die laatsten hebben een petitie gelanceerd.

Hij was al actief als meester binnen de school, toen hij een aantal maanden geleden als ad initerim de job van directeur van de school overnam, omdat directrice Marie Maertens tijdelijk aangesteld werd als coördinerend directeur van de scholengroep. Die tijdelijke functie werd finaal definitief en dus volgde er een selectieprocedure voor het aanstellen van een nieuwe directeur in Lendelede. Ook Maarten deed daar aan mee, maar de functie gaat uiteindelijk naar Lore Cuvelier, die voorheen werkzaam was in een school in Gullegem.

Inspraak

Die keuze valt niet in goede aarde bij minstens een deel van het personeel. “Via een enquête en gespreksavond werd er inspraak van ons team beloofd in het maken van de keuze van een nieuwe directeur”, zegt leerkracht Evy Vercruysse. “Onze keuze ging expliciet naar Maarten, wat we ook hebben gevraagd in een brief, ondertekend door bijna het voltallige team. Hij leek voor ons, en is dat nog steeds, de perfecte kandidaat om directeur te worden. Maar die beloofde inspraak werd helaas een zoethoudertje. We waren dan ook met stomheid geslagen dat de keuze voor functie van directeur niet naar Maarten ging. We bleven bovendien achter zonder enige uitleg waarom. Daarbij komt ook nog eens dat hij niet bij ons aan de slag kan als leraar. Hij krijgt een functie in het lerarenplatform op een andere school toegewezen. We betreuren deze keuze enorm. Maarten is een directeur met een warm hart voor een warme school. Dit is een visie die niet strookt met de ijskoude beslissing van het schoolbestuur.”

Online petitie

Ook onder ouders is er onbegrip over de beslissing. Zo circuleert er intussen een petitie online waarin gevraagd wordt hem te steunen. “Maarten voldoet aan de omschrijving van directeur. Hij heeft het dit jaar goed gedaan”, staat er te lezen. “De Talententuin staat voor talent laten groeien en dat geldt ook voor alle leerkrachten en dus ook Maarten die een kans moet krijgen om verder te blijven groeien in onze Talententuin. Maarten bracht weer warmte in de school. Hij bestuurt goed en tegelijk warm. Hij kent zijn kinderen. Zijn hart ligt in Lendelede.”

Maarten Vansteenkiste wenst zelf niet te reageren. Scholengroep Prizma duidt wel de keuze voor Cuvelier: “Van alle kandidaten voor de functie zijn er twee de laatste fase in gegaan: Lore en Maarten”, zegt voorzitter Jean-Paul Vallaeys. “Er is toen ook een extern assessmentbureau, die de vaardigheden en competenties van de kandidaten onder de loep neemt, aan te pas gekomen. Finaal is in eer en geweten de keuze op Lore gevallen, omdat zij de sterkste kandidate bleek. Ik begrijp dat er vanuit het lerarenkorps en de ouders opmerkingen zijn en dat er, gezien de band met Maarten, teleurstelling heerst, maar wij hebben de procedure gevolgd zoals het moest. Details over de beoordeling kan ik niet geven. Iemand kiezen is altijd verliezen.”

Door een samenloop van omstandigheden kan Maarten ook niet meer terugvallen op zijn vorige job in de school, omdat die intussen door het systeem is toegekend aan een andere persoon. “Via het lerarenplatform kan hij wel binnen de scholengroep aan de slag blijven, maar voorlopig niet in Lendelede. Als er daar in de toekomst vacatures vrij komen kan hij uiteraard opnieuw solliciteren”, besluit Vallaeys.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier