VHO- jaar bereidt leerlingen voor op hoger onderwijs

Tine Vlaemynck, directeur VTI-Brugge Vaartdijkstraat (links) en algemeen directeur SKOBO Miek Kemel. (foto PD)
Redactie KW

Leerlingen die binnenkort het zesde jaar beroepsopleiding (BSO) met succes afronden, kunnen vanaf 1 september als voorbereiding op het Hoger Onderwijs starten met een VHO-jaar. Dit zevende jaar georganiseerd door scholengroep SKOBO is totaal nieuw voor de regio.

“Ruim negentig procent van de afgestudeerde BSO-leerlingen stromen door naar de arbeidsmarkt”, aldus Miek Kemel, algemeen directeur van de organiserende scholengroep. “Er waren weinig mogelijkheden om zich voor te bereiden op hogere studies. Het huidige zevende jaar is namelijk sterk praktijk-georiënteerd, terwijl we in het VHO-jaar een grondige theoretische basisopleiding aanbieden. We willen studenten helpen bij de ontwikkeling van hun studie- en onderzoeksvaardigheden.”

flexibEle organisatie

“Het programma is speciaal ontworpen om een vlotte start van een bacheloropleiding te garanderen”, vult directeur Tine Vlaemynck van VTI-Brugge (Vaartdijkstraat) aan. “Een trajectbegeleider zal de studenten bijstaan, ook in de keuze van een gepaste opleiding binnen het hoger onderwijs. We voorzien een programma van 28 lesuren per week met daarnaast ook de mogelijkheid om studiepunten te behalen door lessen te volgen en examens af te leggen in een hogeschool. We garanderen een heel flexibele organisatie waarbij we onze lessen indien nodig zullen aanpassen aan het lessenpakket van de hogescholen.” De lessen van het VHO-jaar vinden plaats in de nieuwe gebouwen van het VTI-Brugge in de Vaartdijkstraat. “We twijfelen er niet aan dat het een mooi verhaal wordt. We hebben het project al voorgesteld aan onze zesdejaars die in aanmerking komen en binnenkort organiseren we ook een infosessie voor de ouders. We mikken op maximaal een twaalftal leerlingen, want we voorzien voor elk van hen een gepersonaliseerd traject waarbij kwaliteit primeert. De leraren selecteren we uit de scholen van onze scholengroep. We zoeken heel gericht naar mensen die passen bij het profiel van een hogeschoolstudent”, besluit Miek Kemel. (PDC)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier