Negentien Kortrijkse vrijwilligers zijn onderwijsambassadeur geworden. Zij gaan aan de slag om anderstalige ouders goed en correct te informeren over het onderwijs in Kortrijk. Doel is om de kinderen van die anderstalige ouders zo alle kansen te geven op volwaardig onderwijs.
Zij kregen het diploma uit handen van burgemeester Ruth Vandenberghe, gedeputeerde Sabien Lahaye-Battheu en schepen van Sociale Vooruitgang Philippe De Coene. Onderwijsambassadeurs is een project waarbij vrijwilligers met migratieachtergrond hun kennis en ervaring over onderwijs in Vlaanderen in hun eigen taal doorgeven aan anderstalige ouders.
De Kortrijkse onderwijsambassadeurs spreken Nederlands, Engels, Frans, Spaans, Pools, Russisch, Chinees, Indonesisch, Arabisch, Farsi, Urdu, Somalisch, Tegrinya, Hindi, Rwandees, Malenki en Bulgaars.
“Voorlopig informeren de ambassadeurs, omwille van de richtlijnen rond corona, andere ouders via online onderwijscafés. Ze informeren hen over onderwijs, luisteren er naar de ouders, beantwoorden hun vragen en delen zelf hun persoonlijke ervaringen”, duidt Ella Cappon van FMDO, de Federatie voor Mondiale en Democratische Organisaties.
“Voor de toekomst is een bordspel ‘Ouders zonder grenzen’ ontwikkeld. Het kan gespeeld worden in dertien talen en behandelt thema’s zoals schoolsysteem, studiekeuze, kosten, CLB, meertaligheid en vrije tijd. Scholen en organisaties kunnen een beroep doen op een onderwijsambassadeur om het spel met een groepje ouders te spelen.”
Het allereerste diploma was voor Fatima Aboudrar . “Ik kan nu echt het verschil helpen maken. Nieuwkomers en anderstalige ouders krijgen heel wat complexe informatie te verwerken wanneer hun kinderen voor het eerst in Vlaanderen naar school gaan. Kleuteronderwijs bijvoorbeeld is in andere landen vaak niet gekend.”
“Niet alleen lijkt het onderwijssysteem in Vlaanderen niet op het systeem van het land van herkomst, ook de taal blijkt een drempel om goede beslissingen te kunnen nemen. De onderwijsambassadeurs nemen die drempels weg”, vertelt Fatima.
“We spreken de taal van de nieuwkomer, daar zit de grote meerwaarde. Als je hun taal spreekt, verloopt de communicatie veel vlotter want ze begrijpen het beter”, zeggen Sharon en Agnes. “We helpen in communicatie, maar ook in het volwaardig betrekken van ouders. Ook bij onder meer vrijetijdsbesteding.”
(PVH/ foto’s JVGK)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier