Ligo stoomt anderstalige jongeren klaar richting werk

We zien de afgestudeerde studenten met de lesgevers, coördinator, instructeurs en schepen Eva Ryde. © TOGH
Tom Gheeraert
Tom Gheeraert Medewerker KW

Negen anderstalige jongeren kregen in het nieuwe onderwijsproject BENO de kans hun Nederlands, wiskunde en digitale vaardigheden te verbeteren en van verschillende beroepsopleidingen te proeven. Onlangs sloten de jongeren in Ieper hun traject af met een afscheidsfeest.

In september stapten negen anderstalige jongeren in het onderwijsproject BENO, wat staat voor BasisEducatie Na OKAN. Het traject is bedoeld voor jongeren die in het middelbaar onthaalonderwijs voor anderstalige kinderen (OKAN) volgden, maar nog niet klaar zijn voor de stap naar opleiding en werk.

“Coaches uit de OKAN-scholen hadden moeite om voor deze kwetsbare doelgroep gepaste vervolgtrajecten te vinden”, zegt coördinator Mieke Denys. “Ze zagen deze jongeren vaak uit de boot vallen of van de radar verdwijnen. Om daaraan tegemoet te komen, startte Ligo, Centra voor Basiseducatie het BENO-traject. Het biedt de jongeren een voltijds pakket aan in een veilige schoolcontext.”

Rijbewijs

Het traject is erkend als officiële opleiding van de VDAB. “Het bestaat uit een oriëntatiejaar waarin jongeren sterker gemaakt worden in Nederlands, wiskunde, ICT en communicatie, in combinatie met een kennismaking met verschillende cvo-beroepsopleidingen zoals keukenhulp, fietshersteller, huishoudhulp, hair and beauty en horeca. De jongeren legden ook hun theoretisch rijexamen af. Nu zijn ze klaar om een beroepsopleiding te beginnen of door te stromen naar de arbeidsmarkt.”

Zo wil Salim Mustaf Omar graag werken als lasser. Hij start deze week met de opleiding bij VDAB in Ieper. Anwar Aboucar (18), die twee jaar geleden in Ieper aankwam vanuit Somalië, hoopt dan weer in de toekomst als elektricien aan de slag te kunnen. “Het afgelopen schooljaar is mijn Nederlands veel verbeterd”, vertelt Anwar. “Ik ben ook blij dat ik mijn rijbewijs gehaald heb. Nu wil ik graag nog meer Nederlands leren om later dan een opleiding elektriciteit te kunnen volgen.”

Onlangs sloten de jongeren hun traject af met een afscheidsfeest. Volgend schooljaar wordt BENO verdergezet met een nieuwe lichting jonge nieuwkomers en CVO Cervo-GO! als nieuwe partner. Daarvoor zijn nu al vijftien jongeren ingeschreven.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier