Levensechte rampoefening in hogeschool VIVES waarbij auto inreed op rommelmarkt: “Zo kunnen onze studenten praktijkervaring opdoen”

Een auto rijdt in op een rommelmarkt met meerdere doden en gewonden tot gevolg: dat was het scenario van de rampoefening. © Kurt De Schuytener Kurt De Schuytener
Peter Van Herzeele
Peter Van Herzeele Medewerker KW

Hogeschool VIVES in Kortrijk organiseerde zaterdag een rampoefening op de schoolterreinen, waarbij studenten hun geleerde vaardigheden in een realistische crisissituatie konden testen. Het scenario: er is een auto ingereden op een rommelmarkt waarbij meerdere doden en zwaargewonden vielen.

Tijdens de grootschalige rampoefening werden studenten uit de opleidingen postgraduaat spoedgevallen en intensieve zorgen, toegepaste psychologie en maatschappelijke veiligheid geconfronteerd met een realistische crisissituatie. “Deze oefening vindt plaats met medewerking van meerdere MUG-teams en ziekenwagens uit AZ Groeninge, AZ St-Lucas Brugge en AZ Delta Roeselare met ondersteuning van de snelle interventiemiddelen van het Rode Kruis Vlaanderen”, duidt Kurt Planckaert, docent verpleegkunde en spoedverpleegkunde en adjunct-directeur medische hulpverlening in AZ Groeninge.

Tijdsdruk

“Tijdens deze simulatie werden de studenten geconfronteerd met een geïmproviseerd rampscenario waarbij ze onder tijdsdruk moeten samenwerken met professionele hulpdiensten. Het doel van deze oefening is toekomstige zorgverleners voor te bereiden op noodsituaties en hen inzicht te geven in de protocollen zoals het Medisch InterventiePlan en het PsychoSociaal InterventiePlan, alsook kennismaken met de samenwerking tussen verschillende hulpdiensten”, weet Planckaert.

Volgens Kurt Planckaert is deze rampoefening een unieke kans voor studenten om praktijkervaring op te doen in een gecontroleerde omgeving: “Door samen te werken met ervaren hulpverleners leren onze studenten hoe ze snel en doeltreffend moeten handelen bij grootschalige incidenten met meerdere slachtoffers. Dit versterkt niet alleen hun medische vaardigheden, maar ook hun communicatieve en stressbestendige kwaliteiten.”

Crisismanagement

“Crisis- en incidentmanagement is een totaal ander concept dan wat de hulpdiensten dagelijks doen. We hanteren het principe van ‘damage control’ waarbij we zoveel mogelijk slachtoffers proberen te redden door de juiste keuzes te maken en ons medisch materiaal bewust in te zetten.”

De rampoefening werd realistisch nagebootst en uitgewerkt door bachelor studenten verpleegkunde uit de 4de opleidingsfase, inclusief figuranten met verwondingen, levensechte noodoproepen en de inzet van gespecialiseerde interventieteams. Dit initiatief benadrukt het belang van samenwerking tussen onderwijsinstellingen en de hulpdiensten, met als doel de kwaliteit van de zorgverlening in toekomstige noodsituaties te optimaliseren.

Maatschappelijke veiligheid

Wendy Compagnon, psychotherapeut en docent, en collega-docent Margaux Vanhaverbeke, lichten de meerwaarde toe. “Onze afgestudeerden kunnen als psychologisch consulent aan de slag gaan bij diverse diensten die hulp bieden aan slachtoffers. Psychosociale tussenkomst bij rampen vereist specifieke vaardigheden. Vanuit de opleiding vinden we het dan ook belangrijk dat onze studenten die vaardigheden kunnen aanleren en inoefenen. Deze rampoefening is daarvoor de uitgelezen kans. Dankzij de grote omvang van de oefening en de samenwerking met verschillende opleidingen en diensten, kunnen we studenten een unieke en waarheidsgetrouwe leerervaring aanbieden.”

Fleur en Keanu spelen de rol van de pers, die snel efficiënte en correcte informatie wil.
Fleur en Keanu spelen de rol van de pers, die snel efficiënte en correcte informatie wil. © Kurt De Schuytener

Nieuw dit jaar is de medewerking van de studenten maatschappelijke veiligheid die het belang van crisiscommunicatie voor hun rekening namen. Docent Barbara Wyseure: “De studenten ‘crisis- en veiligheidsmanagement’ kunnen door deze terreinoefening het belang van multidisciplinair samenwerken aan den lijve ondervinden.”

Pers en communicatie

De studenten zijn verantwoordelijk voor de communicatie naar de (gespeelde) pers en ongeruste burgers en dienen daarnaast ook het beleid te adviseren rond de communicatie die zal gevoerd worden. “We spelen de pers, die snel info wil. Zo leren we aan den lijve dat alle informatie verzamelen en filteren op correctheid niet zo evident is als het lijkt. Wat mag en wat kan meegedeeld worden aan wie? Welke feiten zijn gevalideerd en hoe geven we deze berichtgeving mee zonder dat paniek gezaaid wordt”, besluiten studenten Fleur, Keanu en Luka.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content