Leerlingen VTI Oostende leveren 100 handgemaakte menstruatiekastjes aan scholen: “Grootste uitdaging? Het ontwerp uittekenen”

Joachim en Warre mochten meewerken aan het project. © gf
Redactie KW

De leerlingen uit de richting houttechnieken van het VTI Oostende maakten 100 menstruatiekastjes voor alle deelnemende ‘Goed GeRegeld-scholen’ van de Middenkust. “Ik heb twee zussen. Bij ons thuis is het onderwerp ‘menstruatie’ gewoon bespreekbaar”, klinkt het bij student Warre (17).

Al lang is het duidelijk dat niet alle meisjes en vrouwen zich een maandelijkse trip naar menstruatieafdeling in de winkel kunnen permitteren. Uit een onderzoek van Caritas Vlaanderen in 2022 bleek dat in 1 op 8 meisjes en vrouwen tussen de 12 en 25 jaar al eens geen geld heeft gehad om menstruatieproducten te kopen.

Heel wat studenten blijven aangeven dat ze tijdens hun maandstonden thuisblijven of zelfs zakdoeken of waslapjes gebruiken omdat ze zich de nodige producten gewoonweg niet kunnen veroorloven.

Pilootproject

Drie leerkrachten van het GO! Atheneum Veurne, Frauke Rossel, Eline Mahieu en Jana Reniers, waren erg geschrokken bij het zien van de dramatische menstruatiearmoedecijfers in Vlaanderen. Wachten op de overheid om dit probleem aan te pakken, was geen optie. De leerkrachten staken zelf de armen uit de mouwen.

“Na wat brainstormsessies was ‘Goed GeRegeld’ geboren, een pilootproject waarbij menstruatieproducten gratis beschikbaar zijn op school. We kregen meteen steun van onze directie en hebben eerst gesprekken aangeknoopt met onze leerlingen. Ondertussen zijn ook de stad Veurne en vele andere scholen in de Middenkust ook op de kar gesprongen”, vertelt Frauke ons.

Na twee jaar staat de teller van de deelnemende scholen op 66. Dat is goed voor 498 toiletboxen die zo’n 11.321 meisjes in Vlaanderen helpt. “Het project bestaat nu twee schooljaren en is echt gegroeid. We kunnen met trots zeggen dat niet enkel Vlaamse steden, maar ook gemeenten geïnteresseerd zijn. Even geleden sloot menstruatieondergoedwinkel Moi et Marie zich aan bij ons project. Studentes kunnen voor 6 euro in plaats van 100 euro een menstruatieslipje kopen. Bijna 80 procent van onze leerlingen hebben meteen zo’n onderbroek gekocht”, glundert Frauke.

In de regio Oostende, De Haan en Bredene kreeg het Goed GeRegeld project de gulle financiële steun van Arktos en de serviceclub Zonta. Zij wisten maar liefst 10.000 euro vrij te maken. Hiermee werden de eerste menstruatieproducten voor alle middelbare scholen in de regio aangekocht én kon er geïnvesteerd worden in het maken van bijhorende menstruatiekasten. Niemand minder dan de leerlingen Houttechnieken van het VTI Oostende schaarden zich achter het project en bouwden compacten en bovenal originele kastjes.

Geen taboeonderwerp

“Vorig jaar kregen we van Arktos de vraag of we onze schouders onder het Goed GeRegeld project wilden zetten. Natuurlijk wilden we dat. Het was zeker goede oefening voor onze studenten. Ondanks onze vooroordelen, reageerden de leerlingen zeer positief op het maken van de kastjes. Het onderwerp is nagenoeg zeer bespreekbaar bij jongeren”, vertelt Stijn Loncke, leerkracht Houttechnieken in het VTI. “Toegeven, we hadden een beetje onderschat hoe groot dit project was. Initieel zouden we de kasten maken met de laatstejaars, maar uiteindelijk hebben we ook de vijfdejaars moeten inschakelen”, lacht Stijn.

“Ik vind praten over hygiënische noden van vrouwen absoluut geen taboeonderwerp. Het is iets natuurlijks en hoort bij het leven” – Joachim

In slechts drie maanden bedachten, ontwierpen en assembleerden de 75 studenten Houttechnieken zo’n 100 menstruatiekastjes voor alle Goed GeRegeld-scholen aan de Middenkust. “Het was voor ons de eerste keer dat we een uitnodiging kregen om aan zo’n groot project deel te nemen. Het uitdagendste was het ontwerp uittekenen”, lacht Joachim (17), een van de studenten die aan het project deelnam. “We moesten rekening houden met het feit dat zowel kleine als grote tampons en inlegkruisjes in het kastje zouden kunnen. Neen, ik vind praten over hygiënische noden van vrouwen absoluut geen taboeonderwerp. Het is iets natuurlijks en hoort bij het leven.”

Nieuw project

Vriend en klasgenoot Warre (17) rond het gesprek op een zeer positieve noot af. “De kastjes maken was zeker een groot project, maar we hebben al wat we geleerd hebben in de lessen in onze ontwerpen kunnen steken. We kregen de creatieve vrijheid en dat is waarom ik onze studierichting super vind. Ik heb zelf twee zussen, dus bij ons is het onderwerp ‘menstruatie’ gewoon bespreekbaar. Mijn ambitie is om zelfstandig schrijnwerker te worden. Ik vind het van belang dat ik besef wat mijn creaties voor impact hebben op anderen. Door kastjes te maken voor honderden meisjes, dragen wij een stukje bij aan hun comfort in de wereld.”

Nu het Goed GeRegeld project afgerond is, gaan de leerlingen Houttechnieken van het VTI Oostende binnenkort van start met een nieuw project, namelijk mobiele woonunits maken uit zeecontainers. Deze units zullen dienen als tijdelijke crisiswoningen voor jongeren met een problematische thuissituatie of dakloosheid.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier