Jongeren van vzw Oranjehuis en vzw Aura baten Mini-VORK uit in Deelfabriek op woensdag

Linsey Loosvelt en Bryan Van Daelen in de bar van Mini-VORK © MD
Margot Demeulemeester
Margot Demeulemeester Stadsreporter Kortrijk

De jongeren van Oranjehuis en Aura gaan elke woensdag een partnerschap aan met de Deelfabriek, in samenwerking met Stad Kortrijk. Eén dag per week baten ze in kader van hun opleiding eetcafé Mini-VORK uit.

Versterken van competenties

Vzw Oranjehuis als erkende jeugdhulp streeft naar blijvende positieve veranderingen brengen in uitdagende situaties bij jongeren en hun context. “We zetten in op het voorkomen van uitsluiting in maatschappelijke structuren door onder meer in te staan voor naschoolse begeleiding, te zorgen voor een opleidingsprogramma in samenwerking met onderwijs, te ondersteunen met tijdelijke opvang in de residentie en te helpen bij de zoektocht naar een zinvolle vrijetijdsbesteding”, zegt aanloopcoach Linsey Loosvelt.

“We bieden ondersteuning aan jongeren uit onderwijs en geven hen de kans om te groeien als mens” – aanloopcoach Linsey

Samen met vzw Aura bundelt Oranjehuis de krachten om – mede dankzij het Europees Sociaal Fonds en Vlaamse steun – begeleiding aan te bieden aan jongeren in een systeem van Duaal Leren. “We bieden ondersteuning aan jongeren uit onderwijs en geven hen de kans om te groeien als mens. We zetten in op het versterken van de competenties, de verbinding met zichzelf, de context, opleiding en/of werk en de ruimere samenleving zodat de jongeren een plaats kunnen verkrijgen waar zij zich goed voelen en hun mogelijkheden kunnen vergroten”, legt Linsey uit.

Kleine zusje van VORK

Met Oranjehuis en Aura baten de jongeren elke woensdag eetcafé en ontmoetingsplek Mini-VORK in de Deelfabriek uit, een samenwerkingsovereenkomst met Stad Kortrijk. Andere partners zoals de Leerwerkplaatsen baten dit uit op de overige weekdagen. VORK, het Volksrestaurant van Kortrijk in de Doorniksestraat, is een uniek opleidingsrestaurant waar betaalbare maaltijden geserveerd worden en cursisten opgeleid worden voor een baan in de horeca. Mini-VORK neemt de gerechten bij hen af en serveert ze opnieuw op in de Deelfabriek in de Rijkswachtstraat.

“In Mini-VORK krijg je verantwoordelijkheden, maar komt er nog niet te veel stress bij kijken. Dit is wat ik graag doe. Ik hoop ooit chef te worden” – Bryan

Bryan Van Daelen vierde vorige week zijn zeventiende verjaardag. Hij volgt de opleiding Voeding en Keukenmedewerker in CLW Kortrijk. Sinds de start van het project vind je hem in Mini-VORK. “Het is fijn werken, zeker omdat het in een kleinere groep is. Ik heb een goede band met mijn collega’s. In Mini-VORK krijg je verantwoordelijkheden, maar komt er nog niet te veel stress bij kijken. Dit is wat ik graag doe. Ik hoop ooit chef te worden.”

Hij koos voor Duaal Leren omdat vijf dagen op de schoolbanken zitten hem niet ligt. “Ik heb het moeilijk om geconcentreerd te blijven. Nu kan ik bezig zijn en ben ik meer geprikkeld. Op school kan ik moeilijk stilzitten (lacht). Daarom is Duaal Leren voor mij ideaal. Ik krijg een deel theorie, maar kan ook mijn handen uit de mouwen steken.” In Mini-VORK doen de jongeren praktijkgerichte ervaring op met het opnemen van bestellingen, gerechten serveren, bedienen, afwassen, afrekenen, inventariseren en stockage bijhouden.

“Je moet voeling hebben met hun leefwereld en vooral gedreven zijn om verborgen talenten te ontdekken en deze durven in te zetten” – aanloopcoach Linsey

“Dergelijke werkervaringen en prestaties maken hen sterk voor de arbeidsmarkt. Ze verwerven noodzakelijke arbeidsattitudes zoals leren op tijd komen en gezag leren aanvaarden. Ik vertrouw op hun innerlijke kracht. Ik ga steeds in dialoog met de jongeren want dit is uiteraard geen éénrichtingsverkeer. Je moet voeling hebben met hun leefwereld en vooral gedreven zijn om verborgen talenten te ontdekken en deze durven in te zetten. Benoemen wat wél goed loopt”, licht Linsey toe.

“Het is een uitdaging om met jongeren samen te werken, maar als je hun enthousiasme ziet, hoe ze ervoor gaan, dan krijg je vanzelf ook energie en vooral nog meer goesting. De nieuwe generatie is onze toekomst, dat zeiden ze ook ooit van ons, en nu ben ik deel van de schakel om de volgende generatie klaar te stomen in onze samenleving. We blijven inzetten op een herstelgerichte houding, open communicatie en vertrouwen op hun veerkracht.”

Mini-VORK is elke woensdag open van 11 tot 16 uur voor lunch, koffie en gebak. Op andere dagen van 11 tot 14 uur. Volg Deelfabriek Kortrijk op Facebook voor meer updates.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier