Bij GO! Atheneum campus Kaaskerkestraat voert men heel wat vernieuwingen door. Zo wordt het studiedomein maatschappij en welzijn uitgebouwd, maar is er ook oog voor de arbeidsfinaliteit (het vroegere bso) en doorstroomfinaliteit (het vroegere aso), komt er een nieuwe gezagsvorm met zelfregulerende vaardigheden en zijn er nog heel wat investeringen gedaan.
“Het domein maatschappij en welzijn wordt verder uitgebouwd met enkele nieuwe richtingen, waardoor de cirkel rond is”, vertelt directeur Jochen Nolf. “Er zullen een aantal nieuwe richtingen kunnen gevolgd worden, zowel in de tweede als in de derde graad. In de richting basiszorg en ondersteuning leren de leerlingen vaardigheden aan die belangrijk zijn voor het uitvoeren van ondersteunende, logistieke en huishoudelijke taken, zoals het dagelijks onderhoud en de schoonmaak, maar ook maaltijden verzorgen en linnen onderhouden. In de studierichting schoonheidsverzorging worden de leerlingen dan weer opgeleid tot een bekwame schoonheidsspecialist. Ze leren er alles over de verzorging van gelaat, handen, voeten en lichaam, waarbij ze naast de algemene vakken ook nog technische vakken en wetenschappelijk kennis over de gebruikte producten en apparaten meekrijgen. Stages en demonstraties horen er ook bij, want die zijn een goede voorbereiding op het beroepsleven. De afdeling schoonheidszorg wordt uitgebreid naar de derde graad. Met het diploma kunnen de leerlingen aan de slag als zelfstandig schoonheidsspecialist of als consulent bij een cosmeticabedrijf.”
Nieuwe richtingen
Nieuw zijn de dubbele finaliteiten wellness en lifestyle, en maatschappij en welzijn, en de doorstroomfinaliteit (het vroegere aso, gericht op verder studeren) humane wetenschappen. “In de richting wellness en lifestyle in de tweede en derde graad leren de leerlingen om klanten een verzorgd uiterlijk te bieden en leren ze ook alles over de verzorging van handen, voeten, gelaat, lichaam en gepaste make-up. In de richting maatschappij en welzijn biedt men praktische toepassingen van de theorie, waardoor de leerlingen een dieper begrip krijgen van de verschillende aspecten van zorg en welzijn”, vertelt directeur Erwin Van Reusel.
“Onze nieuwe gezagsvorm draait om respect en geweldloos verzet”
“De richting humane wetenschappen wordt opgericht in de tweede graad van de doorstroomfinaliteit en er is ook een optie voor de derde graad. Daar leer je alles over de complexiteit van menselijke emoties, ideeën en gedragingen: een breed vakgebied dat zich richt op hoe mensen denken, communiceren, samenleven en zich ontwikkelen. Filosofie, kunst, antropologie, psychologie, kortom alles wat mensen drijft komt er in aan bod. In de derde graad is er ook de nieuwe richting bedrijfsondersteunende informaticawetenschappen, gericht op een specifieke waaier aan opleidingen in het hoger onderwijs waarin informatica en economische wetenschappen centraal staan.”
Minder sancties
Ook de werking van de school is vernieuwd. Zo wordt er voortaan gewerkt met de gezagsvorm ‘Nieuwe autoriteit’. “Dat wordt gekenmerkt door nabijheid en steun in plaats van afstand en macht. Daarvoor werden zes basisregels opgesteld, die onder andere respect voor iedereen en geweldloos verzet omvatten. Hiermee wordt escalatie voorkomen en zijn er zo’n zestig procent minder sancties nodig. We zetten ook in op zelfregulerende vaardigheden, waardoor leerlingen zelfstandig kunnen handelen en verantwoordelijkheid nemen in bepaalde situaties, rekening houdend met hun capaciteiten.”
Tot slot werden er nog tal van investeringen gedaan op de campus. “De vernieuwde STEM-lokalen werden uitgerust met een Flux Beamo Laser Engraver, tien extra Micro:bits, zes sets met sensoren en actuatoren, twee elektrische figuurzagen en een bandschuurmachine. De klassieke smartboards werden vervangen door smartscreens en in samenwerking met W’IJzer werd in een groene setting een outdoor classroom gebouwd waar leerlingen ervaringsgericht worden gestimuleerd.”
Op de opendeurdag van zondag 24 maart worden alle nieuwe richtingen in de kijker gezet, waarbij er ook workshops voorzien zijn, evenals zelfbereide maaltijden. Inschrijven kan via atheneum.go-diksmuide.be.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier