Officiële opening nieuwe vrije basisschool H. Familie in Oudenburg: “Nu komt het echte werk”

Het nieuwe gebouw van vrije basisschool H. Familie werd onder massale belangstelling officieel geopend. © . LIN
Laurette Ingelbrecht
Laurette Ingelbrecht Medewerker KW

Zaterdag 31 augustus was een hoogdag voor het onderwijs in de Arnoldusstad. Nadat in 2005 een subsidiedossier werd ingediend, kreeg de vrije basisschool H. Familie eindelijk een nieuw gebouw dat vlak voor de start van het schooljaar officieel werd geopend. “I had a dream that one day we will have a new schoolbuilding”, opende Geert Sanders, voorzitter van het schoolbestuur, zijn speech. “En die droom is werkelijkheid geworden.”

Onder ruime belangstelling werden vorige zaterdag de deuren van de nieuwe vrije basisschool H. Familie open gezet en konden genodigden, belangstellenden, ouders en kinderen eindelijk kennis maken met de binnenkant van de school. Intussen hebben de kleuters en leerlingen al de weg gevonden naar hun nieuwe klas en naar de speelruimte buiten.

Het verhaal van VBS H. Familie gaat terug naar 1919 toen de zusters van de Heilige Familie Ieper een droom hadden en in Oudenburg, op dezelfde plek als waar de nieuwe school staat, met onderwijs startten. De congregatie kocht toen het klooster en de school van de zusters van O. L. Vrouw van Namen die in 1847 in Oudenburg een meisjesschool hadden gesticht.

Bewaarklassen

De zusters uit Ieper startten met enkele bewaarklassen, nu de peuter- en kleuterafdeling, en lager onderwijs voor meisjes. In 1936 kwam er ook secundair onderwijs bij met de leergangen knippen en naaien. Deze richting kreeg in 1958 de benaming Beroepsschool de Heilige Familie.

In juni 1966 werd de nieuwbouw, die de school nu verlaten heeft, ingewijd. De site is verkocht aan Woonsprong, die er een sociaal woonerf zal realiseren.

“Ik had een droom, en die is werkelijkheid geworden” – Geert Sanders, voorzitter van het schoolbestuur

“Een halve eeuw geleden, in 1974, telde de school bijna 600 leerlingen: 159 in de kleuterafdeling, 199 in de lagere school en 238 in het beroepsonderwijs. Vandaag zijn er 180 leerlingen”, heeft Geert Sanders, voorzitter van het schoolbestuur, opgezocht.

Een nieuw hoofdstuk voor de school kwam er in 1975 met de naamswijziging: de beroepsschool werd Instituut Heilige Familie. Het kloostergebouw, dat onlangs werd afgebroken, is toen gebouwd. In 1983 kwam er de fusie met Sint-Andreas. Nadat er geen lessen meer werden gegeven, deed het gebouw nog een tijdje dienst als internaat.

Diverse scenario’s

“Een van de taken van het schoolbestuur is nadenken over de toekomst van de gebouwen. “Dat was wat we al een hele tijd deden, alvorens we samen met de toenmalige directeur Sabine Biebauw, een subsidiedossier indienden bij AGION. De oorspronkelijke raming voor een nieuw gebouw bedroeg 2,5 miljoen euro, exclusief btw. We wisten dat het nog meer dan tien jaar zou duren alvorens er subsidies beschikbaar kwamen”, vertelt Geert Sanders.

Er lagen diverse scenario’s op tafel: renoveren, een nieuwbouw zetten, waar? En hoeveel budget was er nodig? “Twaalf jaar nadat we het dossier hadden ingediend, kregen we bericht van de overheid dat het in aanmerking kwam voor goedkeuring”, aldus nog Geert Sanders.

Na verschillende onderzoeken en heel wat overleg kwam het volgende uit de bus: de zusters verkopen het kloostergedeelte en aanpalend schoolgebouw aan WoonWel, nu Woonsprong; de grond en gebouwen waar de nieuwe school gebouwd werd, schenken de zusters aan de vzw Schoolgebouwen dekenij Gistel, die ze in erfpacht geeft aan het schoolbestuur KOHI (Katholiek Onderwijs Hinterland).

Goedkeuring

Eindelijk kon de bouwaanvraag worden ingediend en tegen kerstmis 2021 werd het subsidiedossier goedgekeurd voor een bedrag van 3,9 miljoen euro, exclusief btw. In 2022 en 2023 werden de oude gebouwen afgebroken. Er kwamen archeologisch opgravingen, want de site bevindt zich pal in het vroegere castellum. En in 2024 kon de bouw beginnen met op 2 september de start van het nieuwe schooljaar in een splinternieuwe school met luchtige klassen, leerpleinen en de innoverende daktuin met serre. De kosten bedragen vandaag 5,1 miljoen zonder btw.

“Het dossier 762 vrije basisschool Oudenburg loopt op zijn einde wat de bouwwerken betreft. Nu komt het echte werk voor de leerkrachten, directie en kinderen in dit prachtige gebouw”, besluit Geert Sanders.

Directie

Huidig directeur van VBS H. Familie is Ann Merchiers. Zij volgde Sabine Biebauw op. Voor haar was Iris Bruneel er directeur en daarvoor Germain Demuynck, die de eerste leek als directeur was.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier