Nieuwe gezichten in De Wassenaard

Maité Willaert, Ann-Sofie Wegsteen en Joke Verbeke. © DC
Redactie KW

Het acute lerarentekort blijft voor heel wat scholen een probleem. Voor directies en schoolbesturen is het tijdens de grote vakantie vaak nagelbijten en angstig afwachten wanneer ze op zoek moeten naar een vervanger voor een leerkracht die op pensioen gaat of de school verlaat. In De Wassenaard werken sinds begin deze maand drie nieuwe leerkrachten.

Directeur Ilse Deraedt (49) van basisschool De Wassenaard in Varsenare is dan ook heel tevreden dat ze op 2 september met een voltallig team aan een nieuw schooljaar kon beginnen. “In juni had ik drie vacatures voor leraren die om één of andere reden vervangen moesten worden. Dat is eerder een uitzonderlijke situatie die voor elke school problematisch is. Gelukkig heb ik nieuwe mensen kunnen vinden, maar ik kan me best voorstellen dat er scholen zijn die niet zoveel geluk hebben. Ik hou mijn hart vast voor de rest van het schooljaar, want na enkele maanden vindt geen enkele directeur nog een vervanger voor een leerkracht die voor korte of langere tijd uitvalt. Ik ben nu drie jaar schoolhoofd en ik zie de situatie alsmaar erger worden. Gelukkig hoor ik dat er eindelijk terug wat meer jonge mensen kiezen voor een lerarenopleiding. Dit is een goed signaal, maar hiermee zijn de problemen niet onmiddellijk van de baan.”

Aanvangsbegeleiding

“Nieuwe leraren vinden is belangrijk, maar het is nog veel belangrijker om hen te behouden”, gaat de directeur van De Wassenaard verder. “Uiteraard is een goede sfeer op school van groot belang voor nieuwe personeelsleden, maar ook een degelijke aanvangsbegeleiding zorgt ervoor dat iemand niet na één schooljaar al vertrekt. In onze school is iemand halftijds vrij geroosterd om startende of nieuwe leraren met raad en daad te begeleiden. Die begeleiding is heel divers en kan zich zowel op het praktische als het emotionele vlak situeren. Zelf ga ik ook vaak op klasbezoek om nieuwe mensen te steunen.”

Verwachtingen

Op de vraag naar haar wensen en verwachtingen voor het nieuwe schooljaar antwoordt directeur Ilse Deraedt heel kordaat. “Ik hoop dat er niemand voor lange tijd uitvalt, want anders wordt het opnieuw puzzelen om een oplossing te vinden.” (PDC)

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier