Nieuwe Freinetschool start op 1 september 2022 in Heule en krijgt de naam ‘Poer’, locatie van school nog niet vrijgegeven

Jeska Verthé van het team dat de Freinetschool op 1 september 2022 wil opstarten. Een naam is er al: Poer, een locatie nog niet. (foto EDB)
Els Deleu
Els Deleu Medewerker KW

“Op 1 september volgend schooljaar starten we”, luidde het op de infoavond van de nieuwe ervaringsgerichte Freinetschool die de naam Poer meekrijgt. De naam werd vorige week bekendgemaakt maar de plaats waar de school in Heule voorlopig komt, werd nog niet vrijgegeven.

“Poer staat voor kinderen in hun kracht laten gaan, de kracht van de natuur omdat we vaak in de natuur willen gaan en de kracht van verbinding en netwerk omdat we de buurt sterk willen betrekken”, vertelt Jeska Verthé van het team dat de school wil opstarten.

Leef- en leergemeenschap

Het wordt een erkende school met een instellingsnummer dat binnenkort aangevraagd wordt, maar het bestuur dat de school wil opstarten, wil eigenlijk liever een ‘leef- en leergemeenschap’ creëren in Heule in plaats van altijd het woordje ‘school’ te gebruiken.

“In het kleuter werken we wel naar de ontwikkelingsdoelen en op het einde van het lager worden de eindtermen behaald”, legt Jeska verder uit.

Waar Poer nu juist zal komen, kon echter nog niet meegegeven worden. “Er lopen nog gesprekken, maar we gaan ervan uit te kunnen starten op 1 september 2022.”

“We zijn al begonnen met materiaal te verzamelen en doen hiermee verder. We zoeken wel nog plaatsen en ruimtes om alles te stockeren. Eens er een locatie gevonden is, zullen er ruimtes moeten ingericht worden.”

Er wordt ook gezocht naar locaties waarnaar er kan uitgevlogen worden. Het team zoekt ook nog partners en kijkt waar fondsen kunnen geworven worden.

Aan normen voldoen

Nog dit jaar wordt een vacature uitgeschreven voor een coördinator en in het voorjaar gebeurt hetzelfde voor de begeleiders. Net voor de opstart in september zal de school geïnspecteerd worden. “We zullen dus aan alle normen voldoen”, zegt Jeska.

“Vanaf maart 2022 kan er ingeschreven worden. Het team kiest voor een kleine school voor kinderen van 2,5 jaar tot 12 jaar, met een maximum van acht kinderen per geboortejaar. Er zullen vaste nestgroepen zijn en ook klasdoorbrekende momenten waar kinderen met andere kinderen in contact komen. Leerinhouden zullen zoveel als mogelijk in de natuur ontdekt worden maar niet altijd binnen dezelfde ruimte. We kunnen ook ‘uitvliegen’ naar partners en locaties toe. We kiezen voor een vaste wekelijkse structuur waarbinnen zeker ruimte is voor flexibiliteit.”

Geen Poer zonder poen

Er wordt natuurlijk ook naar werkmiddelen gezocht. “We kijken welke subsidies we allemaal kunnen krijgen, maar deze middelen komen er maar vier maanden na de opstart van de school. Via FOPEM kunnen we een renteloze lening krijgen maar we zoeken ook sponsoring en nog meer renteloze leningen bij particulieren of bedrijven. Daarnaast organiseren we financiële acties.”

Woensdagavond werd een eerste financiële actie gelanceerd met een honderdveld waarop geld kon ingezet worden en daarmee konden prijzen gewonnen worden. Deze prijzen werden geschonken door lokale handelaars met een verhaal achter hun bedrijf. “Als we het honderdveld volledig hebben, zouden we al 5.050 euro moeten hebben.”

De trekking zal gebeuren op het volgende infomoment wanneer de locatie bekendgemaakt wordt.

(ED)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier