Na overstroming mag school in Zonnebeke speelplaats drastisch ontharden: “Dit past in een groter plan”

De brandweer kwam ter plaatse om het water weg te werken. © TP
Redactie KW

De kinderen van De Zonnebloem zagen enkele maanden geleden plots hun speelplaats onderlopen. Nu heeft de Zonnebeekse school een subsidie binnen voor ontharding, vergroening en de aanleg van wadi’s. “Dit past in een groter plan.”

De Zonnebloem werd op 14 november vorig jaar nationaal nieuws, nadat de speelplaats even overstroomde tijdens hevige regenval. De kinderen keken toe aan de vensters van de iets hoger gelegen klassen, die nog net droog bleven. Hun speeltijd viel letterlijk in het water, maar na enkele uren slaagde de brandweer erin om de speelplaats watervrij te krijgen tegen het einde van de schooldag.

Vlaamse regering

De school krijgt goed nieuws van de Vlaamse regering: er wordt een subsidie toegekend van 200.000 euro om de betonnen koer drastisch te ontharden tot “groene speeloase”. “De afvoer van water was hier een aanhoudend probleem”, duidt schooldirecteur Wouter Ballyn. “Behalve de ontharding, vergroening en aanzienlijke vergroting van de speelplaats worden wadi’s voorzien, zodat niet alle water van de daken en de speelplaats onmiddellijk wordt afgevoerd naar de riolering en een deel kan infiltreren in de bodem. De heraanleg van de speelplaats past in een groter plan: de school wordt uitgebreid met een nieuwbouw.”

Voor de uitbreiding werd in de omgeving een voormalige notariswoning gesloopt. “De nieuwbouw zal zeven kleuterklassen omvatten en een speelstraat centraal in het gebouw”, aldus Ballyn. “Elke kleuterklas krijgt een mezzanine en eigen buitenspeeltuintje. Aan de Berten Pilstraat komt een nieuwe refter en de turnzaal wordt gerenoveerd met een nieuwe sportvloer en kleedkamers.”

Inschrijvingsstop vermijden

De kostprijs van het volledig project wordt geraamd op ruim vier miljoen euro, waarvan de school zelf instaat voor ongeveer 1,3 miljoen euro. “We werken al een tiental jaar aan dit plan naar aanleiding van een verdubbeling van het aantal leerlingen. Om een dreigende inschrijvingsstop te vermijden, werden de zolders ingericht als klasruimte en de voorbije twee jaar kwam er telkens een containerklas bij. We zijn ontzettend blij dat we in het najaar de werken kunnen starten.”

De school telt nu een 250-tal leerlingen en organiseert op 12 maart een infoavond vanaf 19 uur voor nieuwe ouders van peuters, die geboren zijn in 2022 en volgend schooljaar zouden starten in de school. Op 22 maart volgt nog een inleefdag.

(TP)

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier