Minister Crevits opent gloednieuwe gemeenteschool in Kuurne

Vlnr. vice-minister-president Hilde Crevits, Willem Vanwynsberghe, burgemeester Francis Benoit en voorzitter OVSG Loes Vandromme. © BRU
Nico Speleers
Nico Speleers Medewerker KW

Woensdagmorgen vond een bijzonder huwelijk plaats in Kuurne tussen de scholen ‘Pienter’ en ‘Wijzer’. Het huwelijk tussen Piefke Pienter en Wies Wijzer vond plaats in de sporthal van het nieuwe schoolgebouw ‘Nest’ gelegen in de onmiddellijke omgeving van de paardenrenbaan, waar beide scholen vanaf volgend jaar een geheel zullen vormen. De officiële opening van het nieuwe schoolgebouw gebeurde door het gemeentebestuur en minister Hilde Crevits (CD&V).

Twee jaar na de eerste spadesteek is woensdagmorgen het nieuwe schoolgebouw ‘Nest’ geopend in de Kattestraat. Het nieuwe schoolgebouw is voorzien van een polyvalente sportzaal, biedt de mogelijkheid aan een 120-tal kleuters en 180-tal lagere schoolkinderen om er les te volgen, maar zal ook de ontmoetingsplaats worden voor diverse Kuurnse sporters. “We vieren vandaag een bijzondere mijlpaal”, opent Schepen van Onderwijs, Jan Deprez.

“De leerlingen en leerkrachten van Pienter en Wijzer krijgen een nieuwe warme thuis. ‘Nest’ wordt vandaag geopend en werd ontworpen met de visie dat we een gezonde geest in een gezond lichaam belangrijk vinden. En ik ben trots dat die droom vandaag werkelijkheid is geworden. ‘Nest’ biedt de mogelijkheid om in de toekomst ons gemeentelijk onderwijs immers naar een hoger niveau te tillen maar ook om de gezondheid en het welzijn van onze burgers te bevorderen.”

‘Nest’ is vooral een open school geworden waarbij licht en lucht een belangrijke factor spelen. Naast binnen in klaslokalen is er ook mogelijkheid om buiten les te geven. De nieuwe school werd gerealiseerd op een braakliggend terrein van 10.000 m² nabij de paardenrenbaan door het consortium TV Alheembouw nv en architecten B2Ai. “Met deze nieuwe school kunnen duizenden Kuurnse kinderen hun toekomst tegemoet”, gaat burgemeester Francis Benoit verder.

Eerdere samenwerking

“Hier zal niet enkel kennisoverdracht gebeuren maar het zal tevens ook een plek worden om zich goed te voelen en een eigen ‘Nest’ uit te bouwen. De infrastructuur is er, maar de uiteindelijke samensmelting van ‘Pienter’ en ‘Wijzer’ zal echter gebeuren bij de aanvang van volgend schooljaar. Voor de gebouwen van Wijzer werd reeds een nieuwe bestemming gevonden. De gebouwen van Pienter worden verkocht. Veel leerkrachten waren immers reeds aan de slag in beide scholen. Daarnaast werden er tevens ook enkele teambuildingsessies georganiseerd zodat de leerlingen van beide scholen elkaar al beter konden leren kennen. Tevens proberen we ook om de omgeving rondom de school zo veilig mogelijk te maken. We willen immers kinderen en ouders zoveel mogelijk stimuleren om te voet, met de fiets of de step naar school te komen. Een prominente fietsenberging aan de hoofdingang van het gebouw speelt hier alvast op in. Veilige fiets- en wandelwegen via onder meer de parking van de Kubox en de Koning Boudewijnstraat moeten dan weer de verkeersdruk ter hoogte van de ingang van de school ontlasten.”

Het kostenplaatje verbonden aan de school bedraagt zo’n 8 miljoen euro inclusief btw. De gemeente Kuurne bracht daarvan ongeveer 3 miljoen euro in. De overige vijf miljoen euro werd gesubsidieerd via AGION. “Dit prachtige gebouw zal enkel stralen als er binnenin sterk onderwijs wordt geleverd.”, aldus Philip Vertriest, directeur van ‘Nest’. “De uitdagingen in het Vlaams onderwijs zijn immers niet min. Maar we gaan ervoor. Laten we onze kinderen de vleugels geven die ze nodig hebben om hoog te vliegen. Ik wil alvast mijn dank uitspreken aan iedereen die deze realisatie heeft mogelijk gemaakt. Aan het gemeentebestuur voor hun steun en visie, aan de architecten en bouwheren voor hun vakmanschap en aan de buren voor hun geduld en steun tijdens de bouw. En natuurlijk, een speciale dank aan de collega’s, de leerkrachten en het ondersteunend personeel, die dag in dag uit hun best doen om onze kinderen het beste onderwijs te bieden. Laten we onze kinderen de vleugels geven die ze nodig hebben om hoog te vliegen.”

De bouw van ‘Nest’ vormt alvast een belangrijke eerste stap om de site van 18 hectare rond de renbaan een nieuwe dynamiek te geven.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier