Mikadoschool koestert grote (ver)bouwplannen: “Van renovatie bestaande klasjes tot nieuwe refter en klimaatspeelplaats”

Directrice Els Desmet, voorzitter Celine D'huyvetter en algemeen directeur Pieter Devos met op de achtergrond in het rood het oude schoolgebouw dat gerenoveerd wordt. De witte refter gaat tegen de vlakte. © vadu
Valentijn Dumoulein
Valentijn Dumoulein medewerker KW

Na twintig jaar geduldig wachten is er witte rook voor de ambitieuze (ver)bouwplannen in de Oeselgemse vestiging van de Mikadoschool. De Vlaamse overheid zet subsidies opzij voor de renovatie van enkele bestaande gebouwen en pompt geld in een nieuwe refter en klasjes. Als kers op de taart komt er een gloednieuwe klimaatspeelplaats waar de kinderen mee mochten over brainstormen.

Hoe oud de huidige gebouwen van de Mikadoschool in Oeselgem zijn, dat weet ook de directie niet precies. “Alleen dat ze al van voor 1969 dateren, anders kwamen we niet in aanmerking voor deze subsidies”, knipoogt Pieter Devos, algemeen directeur van scholengemeenschap Poelberg-Molenland. Samen met voorzitter Celine D’huyvetter en directrice Els Desmet geeft hij graag tekst en uitleg bij een dossier waarvan het eerste zaadje twintig jaar geleden werd geplant.

“De toenmalige directie zag toen al dat er nood zou zijn aan een renovatie van de bestaande gebouwen en dat er op termijn iets aan de leerlingencapaciteit zou moeten worden gedaan. Er is een subsidieaanvraag ingediend, maar zoals dat gaat bij dergelijke projecten hebben we lang op de wachtlijst moeten staan voor er groen licht kwam. Nu is het eindelijk zover.”

Grondige renovatie

Concreet krijgen twee gebouwen van het schoolcomplex een grondige renovatie. “Het gaat om het hoofdgebouw langs de Wakkensesteenweg en een tweede gebouw dat dicht bij de ingang langs het Rosalie ’t Feltplein ligt”, zegt Pieter Devos. “Die gebouwen krijgen een flinke opwaardering, van een nieuw dak, ramen en deuren tot duurzame verlichting en elektriciteit. De bestaande refter verdwijnt onder de sloophamer en een stukje van de huidige speelplaats, waar nu nog een voetbalveldje en populaire wilgentunnel liggen, zal wijken voor een nieuwe eetzaal.”

“In die nieuwbouw zal ook plaats zijn voor nieuwe klassen voor het vijfde en zesde leerjaar en een leraarskamer. Als kers op de taart komt er ook een overkapping tussen de nieuwbouw en één van de twee te renoveren gebouwen, zodat leerlingen ook bij regenweer droog kunnen spelen.”

(Lees verder onder de foto)

Een schets van hoe de school er straks uit zal zien.
Een schets van hoe de school er straks uit zal zien. © gf

Eerste steen in oktober

De school, die 69 kleuters en 127 lagere schoolkinderen heeft, zal met verschillende werven tegelijk werken. “Bedoeling is om er in de week voor de herfstvakantie aan te beginnen”, zegt directrice Els Desmet. “De eerste steen van de nieuwbouw zouden we graag in de week van 21 oktober leggen en dat zou dan mooi aansluiten op het thema ‘Bouwen aan de toekomst’, waar de kinderen mee bezig zijn. De werken zullen wat in verschillende fases door elkaar lopen. De aannemer maakt zich sterk dat hij de hele klus in één schooljaar kan klaren. Dat klinkt ambitieus en moest dat lukken zou dat uiteraard fantastisch zijn.” Grote hinder voorziet de school tijdens de werken niet.

“De aannemer maakt zich sterk dat hij de hele klus in één schooljaar kan klaren”

“We gaan de huidige turnzaal tijdens de werken als refter gebruiken en de bedoeling is om de renovatie van de klasjes vooral in de schoolvakanties te laten plaatsvinden. Op die manier kunnen de kinderen les blijven volgen zonder dat ze er hinder van ondervinden. Sommige kinderen zullen het zelfs net leuk vinden dat ze de werken met bulldozers en dergelijke wat op de voet kunnen volgen.”

Het luikje van de klimaatspeelplaats was eigenlijk een apart dossier. “Maar dat hebben we voor het gemak aan de andere twee gevoegd.”

Nieuwe duurzame speelplaats

“We dienden een projectvoorstel in voor de vernieuwing van onze speelplaats en we waren bij de 167 beste voorstellen die een subsidie kregen. We hebben zowel de ouders als onze leerlingen bevraagd over wat ze graag terug zien in een klimaatspeelplaats, met veel groen, maar waar ook ruimte is voor duurzaamheid, een educatieve meerwaarde, enzovoort. Het resultaat is een prachtig ontwerp van Studio BLES, dat in Kortrijk al een prijs won met de aanpak van de klimaatspeelplaats van de Sint-Paulusschool.”

“Er is onder andere plaats voor een heuvellandschap met schaduwbomen en inheemse bosjes, een fietsparcours, waterspeelplaats met pomp, stap- en springtegels en een zitkuil in gras. We voorzien ook een chillzone in gras, een speelbosje met glijbaan en duikelrek en natuurlijk een wilgenhut met tunnels. Er zal ook plaats zijn voor een multifunctioneel sportterrein. De speelplaats pakken we het laatst aan, eens alle andere werken achter de rug zijn.”

Verenigingen

AGION, het agentschap van de Vlaamse overheid dat bouwprojecten van scholen ondersteunt, voorziet 70 % subsidies voor de renovatieklus en nieuwbouw. Voor de komst van de klimaatspeelplaats is er nog eens 130.000 euro subsidie voorzien. “Er is ook een subsidie voor de ‘brede schoolgedachte’ voorzien”, zegt de voorzitter. “Dat betekent dat we onze nieuwbouw open zetten voor verenigingen uit Oeselgem. Hoe dat precies in zijn werk zal gaan, moeten we nog wat uitdiepen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier