Mijlpaal voor Mesense kinderen: nieuwe basisschool De Horizon opent maandag de deuren

Schooldirecteur David Breyne en Anniek Vangheluwe, pedagogisch coördinator van GO!-scholengroep Inspira, voor een deel van de nieuwe lokalen. © Eric Flamand EF
Redactie KW

Een primeur in Mesen: op maandag 2 september opent in de kleinste stad van ons land een compleet nieuwe basisschool. David Breyne, eind vorig schooljaar ontslagen in vrije basisschool De Kleine Ster, richtte er de nieuwe school De Horizon op. Het overgrote deel van de leerkrachten en leerlingen maken mee de overstap.

Na een conflict met het bestuur van VBS De Kleine Ster, waarbij directeur David Breyne werd ontslagen, werd in recordtempo een nieuwe school opgericht. Het initiatief kwam van Breyne zelf, met steun van de GO!-scholengroep Inspira. De stad voorzag ruimte voor een tijdelijke school. “De laatste stap was goedkeuring van de inspectie”, aldus David Breyne. “We hebben hun vragen beantwoord en het project is nu goedgekeurd met een tijdelijke vergunning. Een vaste vergunning wordt normaal na ongeveer zes jaar toegekend, volgens de reguliere procedure.”

Op zaterdag 31 augustus om 15 uur is er een verwelkomingsmoment voor de leerlingen en hun ouders, zodat alles klaar is voor de start op maandag 2 september. Later, in september of oktober, wordt een groot feest georganiseerd om iedereen te bedanken die heeft bijgedragen aan de oprichting van de school.

Eenzijdige beslissing

David Breyne had zich voorgenomen niet meer terug te blikken op zijn tijd bij De Kleine Ster en vooruit te kijken naar zijn nieuw avontuur. “Maar door de uitspraken van Dirk Verschoore (huidig voorzitter van De Kleine Ster, red.) in een eerder artikel voel ik me genoodzaakt te reageren. Het schoolbestuur beweert dat mijn ontslag gegrond was, maar tot op vandaag weet niemand waarom ik ontslagen werd.”

“Eigenlijk weet ik nog altijd niet waarom ik ontslagen werd”

“Ik heb de toenmalige voorzitter tijdens mijn laatste weken in De Kleine Ster wel meermaals voorzichtig gewezen op haar plichten in het belang van de organisatie van de school, in het belang van de leerkrachten en de kinderen, wat haar blijkbaar niet beviel. Volgens mij is dat de echte reden van mijn ontslag. De voorzitter beweert dat er goed nagedacht is over mijn ontslag, maar dat klopt niet. Over mijn ontslag werd in één oogwenk beslist. Daarvan is er duidelijk bewijs.”

De Kleine Ster

En hoe moet het ondertussen verder met De Kleine Ster? “Onze school blijft zeker bestaan”, stelt diaken Dirk Verschoore. Na het ontslag van Christine Vermeulen is hij nu voorzitter van de vzw de katholieke school van Mesen. “Momenteel heeft nog maar één vierde van de leerlingen die op 30 juni aan de grote vakantie begonnen is zich ook effectief uitgeschreven. Dat betekent dat we genoodzaakt zijn om te wachten tot maandag 2 september om definitief te kunnen vaststellen hoeveel leerlingen er in De Kleine Ster opdagen. De huidige situatie laat ons toe een heel nieuw verhaal te schrijven. Het vernieuwde en versterkte schoolbestuur neemt zich voor te bouwen aan een nieuwe school, niet alleen letterlijk omwille van de bouwplannen, maar ook inhoudelijk. Voor veel ouders is het bang afwachten hoe één en ander zal lopen in de nieuwe school De Horizon. Zij moeten weten dat er een weg terug is en dat hun kinderen terug welkom zijn in De Kleine Ster.”

Dat er nu twee scholen zijn in zijn stad vindt burgemeester Sandy Evrard niet wenselijk. “Voor mij liefst één school, maar door een gebrek aan communicatie – misschien is er een pokerspelletje gespeeld – zijn er twee scholen ontstaan. Ik probeer objectief te blijven. Even zag het ernaar uit dat er geen school meer zou zijn in Mesen. Mensen gingen verhuizen, leerkrachten gingen ontslag nemen… Als bestuur moet je weten dat de school de hoeksteen is van je gemeente. Mesen is erin geslaagd om te transformeren van een stad met een oudere bevolking naar de gemeente met de derde jongste bevolking van West-Vlaanderen. Geen school zou het faillissement van Mesen betekend hebben. Ik moest er dus voor zorgen dat er een school bleef bestaan in Mesen. Als stadsbestuur moesten wij er mee voor zorgen dat een nieuwe school mogelijk gemaakt kon worden, onder meer door locaties ter beschikking te stellen. Het lager onderwijs komt in de containers op de Markt 1, het peuter en kleuter in ’t Keteltje in de Ketelstraat en de eetplaats, speelplaats en het sportterrein bevinden zich in ‘t Oud Schooltje, waar ook De Kleine Ster gevestigd is. Dat zijn echter tijdelijke oplossingen.” (TOGH/CMW)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier