Middenschool Middelkerke opent deuren op 2 september: “Een kleinschalige en warme school”

Van links naar rechts Annemie Tyvaert, Trees Maertens, Tine Wittebolle, Els Van Haecke en rechts vooraan Magali De Vos. © PG
Peter Germonprez
Peter Germonprez Medewerker KW

Middelkerke krijgt eindelijk een middelbare school. Scholengroep Stroom opent vanaf het schooljaar 2024-2025 de deuren van Middenschool Middelkerke. “Een langverwachte toevoeging aan het lokale onderwijslandschap”, volgens burgemeester Jean-Marie Dedecker.

De school biedt vanaf het eerste jaar secundair onderwijs en breidt in het schooljaar 2025-2026 uit met een tweede jaar. Men mikt op een intieme groep van 35 leerlingen, waarbij persoonlijke begeleiding centraal staat.

“Het idee voor de oprichting van Middenschool Middelkerke kwam voort uit een duidelijke behoefte in de regio”, legt Magali De Vos, coördinator van de nieuwe school, uit. “Tot voor kort moesten kinderen uit Middelkerke en de deelgemeenten na het basisonderwijs naar Oostende, Gistel of Nieuwpoort. Niet alle kinderen zijn daar op die leeftijd klaar voor. Het gemeentebestuur en Scholengroep Stroom hebben daarom besloten om de handen in elkaar te slaan en samen een oplossing te bieden.”

Zachte overgang

Met deze nieuwe school wil men een zachte overgang bieden voor de leerlingen. “Het idee is om de kinderen twee jaar langer onderwijs te geven in hun vertrouwde omgeving, zodat ze zich op hun eigen tempo kunnen ontwikkelen. Pas daarna zullen ze verder studeren in een grotere stad, goed voorbereid en vol vertrouwen”, aldus De Vos. Zij werd aangesteld als coördinator voor de oprichting van de school, een taak die ze met veel enthousiasme op zich nam. “Een nieuwe school opstarten is een enorm project”, vertelt Magali. “We begonnen met het ontwikkelen van een visie en een concept voor de school. Daarna kwamen praktische zaken aan bod zoals een naam en logo, een website en socialemediakanalen en natuurlijk het samenstellen van een deskundig lerarenteam.”

“We bieden een zachte overgang voor kinderen na de lagere school”

“Middenschool Middelkerke maakt deel uit van het gemeenschapsonderwijs en is een vestiging van Scholengroep Stroom. Een nieuwe school heeft bij de start geen eigen middelen. De inkomsten via de overheid komen pas na twee jaar op gang, dus deze periode is financieel uitdagend. Maar dankzij de steun van Scholengroep Stroom kunnen we toch van start gaan zonder ons daar veel zorgen over te maken.”

Skills labs

De lessen zijn opgebouwd rond een brede basisvorming van 27 uur per week, waarin klassieke vakken zoals wiskunde, Nederlands, Frans, levensbeschouwing en lichamelijke opvoeding aan bod komen. Daarnaast biedt de school een plusvorming van vijf uur per week, waarin leerlingen kunnen verkennen, remediëren en verdiepen. “We hebben drie uur per week gereserveerd voor onze skills labs”, legt De Vos uit. “In deze labs kunnen leerlingen extra ondersteuning krijgen in Nederlands en wiskunde, of zich juist verdiepen in meer uitdagende oefeningen. Daarnaast besteden we twee uur aan onze talentenstudio, waar leerlingen kunnen proeven van verschillende disciplines zoals economie, STEM en maatschappij en welzijn. Voor leerlingen in 1A is er ook de optie om Latijn te kiezen in plaats van de talentenstudio.”

Lerarenteam

Het team dat Magali heeft samengesteld bestaat uit ervaren leerkrachten. “Tine Wittebolle geeft Nederlands en geschiedenis, en begeleidt het skills lab Nederlands. Els Van Haecke is verantwoordelijk voor wiskunde, natuurwetenschappen en aardrijkskunde, en leidt het skills lab wiskunde. Annemie Tyvaert neemt PAV, culturele vorming en maatschappij en welzijn voor haar rekening. Trees Maertens geeft Frans, zedenleer en burgerschap, en zorgt voor de zorg. Chesney Vlaminck zal Engels onderwijzen, terwijl Wim Buseyne zich richt op techniek en STEM. We hebben dus een heel divers en capabel team dat klaar staat om elke leerling optimaal te begeleiden.”

Middenschool Middelkerke onderscheidt zich door haar kleinschalige en warme karakter. “Bij ons zijn leerlingen geen nummer”, benadrukt De Vos. “Onze school biedt een veilige omgeving waarin jongeren zich op hun eigen tempo kunnen ontwikkelen, omringd door leeftijdsgenoten. De betrokkenheid van leerlingen, leraren en ouders is door de kleinschaligheid ook groter.”

Daarnaast ligt de school op een uitstekende locatie. “We kunnen samenwerken met de bibliotheek, de sportdienst en de cultuurdienst van de gemeente.”

Info: middenschoolmiddelkerke.be of volg de school op Facebook, Instagram en LinkedIn.