Het Praktijk Centrum voor Land- en Tuinbouw in Roeselare heeft een nieuwe directeur. Sinds deze week is Marc Ballekens (56) aan de slag als opvolger van Geert Chys. De ingeweken Pittemnaar start vol ambitie aan deze nieuwe uitdaging.
Marc Ballekens is afkomstig uit het Oost-Vlaamse Wortegem-Petegem. In Gent studeerde hij af als ingenieur, maar hij werd ook verliefd op een Tieltse farmaciestudente. Bij hun huwelijk in 1990 volgde hij haar eerst naar Tielt, later naar Pittem.
Deken van Pittem
Echtgenote Mieke Delember is apotheker in Pittem, kinderen Marieke en Andreas zijn ondertussen het huis uit, maar wonen ook in Pittem. “Mijn vader was landbouwer, maar was in de jaren 70 en 80 ook directeur van de landbouwschool in Oudenaarde. Ik was dus zelf al vroeg geïnteresseerd in de landbouw en de machinewereld en op mijn zesde reed ik al rond met de tractor om het tarweveld te ontstoppelen. Op mijn tiende ploegde ik al mijn eerste hectaren. Ik run ook nog altijd het ouderlijke landbouwbedrijf in Wortegem. We telen er maïs, aardappelen, suikerbieten, tarwe en graszaad. Allemaal teelten die niet arbeidsintensief zijn, ik hoef er dus niet iedere dag te zijn. Maar mijn auto vindt na al die jaren de weg blindelings van Pittem naar Wortegem.”
Hij was er actief in het Zotte Maandag-comité. “In 2019 werd ik Deken in Pittem. De hoogste titel die ik ooit behaald heb”, oppert hij.
Biologische nachtuil
Marc Ballekens mocht als student een vakantiejob doen bij Clovis Matton in Avelgem-Kerkhove en dat bleek bepalend voor zijn carrière.
PCLT werkt samen me een 100-tal freelance lesgevers
“Ik kwam er terecht in de graszaadteelt en mocht er meteen de nacht doen. Als biologische nachtuil had ik daar geen problemen mee. Uiteindelijk zou ik 20 jaar voor het bedrijf blijven werken als marketing manager. Daarna was ik tien jaar directeur bij Limagrain België, dat zaden veredelt en nieuwe soorten creëert en tevens directielid van Limagrain Noord-West-Europa. Ondertussen ben ik ook al 14 jaar algemeen voorzitter van de seed@bel, de Belgische federatie van zaadbedrijven.”
160 opleidingen
Hoewel plantengenetica en de zadenbusiness hem nog sterk interesseren stond Marc Ballekens open voor een nieuwe uitdaging. “PCLT staat voor een machinehuis van de eerste orde. Voor landbouw, groen en industrie worden er samen 160 verschillende opleidingen aangeboden. De praktijk staat hier echt wel centraal, het draait hier om ‘het doen’. Er is een open aanbod, maar er worden ook opleidingen op maat uitgewerkt, bijvoorbeeld op vraag van de industrie, overheidsdiensten, maatwerkbedrijven en kan ook voor landbouw- en loonwerkbedrijven. PCLT voert bijvoorbeeld ook opdrachten voor VDAB uit, maar ook in de private en publieke sector. Zo realiseren we al mooie projecten met de stad Antwerpen. We geven ook veel opleidingen voor maatwerkbedrijven. Voor de bouwsector zijn opleidingen voorzien van 1 december tot eind maart en nog voor er van corona sprake was, had PCLT al E-learning geïntroduceerd. Je kunt hier ook je G-rijbewijs, om met tractor en aanhangwagen te mogen rijden, behalen.”
Ideale ligging
PCLT is gehuisvest op de Campus Zuid. “Onze huisvesting is hier ideaal dichtbij land- en tuinbouwschool VABI en hogeschool VIVES. Het team bestaat uit tien vaste medewerkers, waarvan twee lesgevers. Daarnaast werkt PCLT samen met ruim 100 freelance lesgevers, waarvan sommigen ook bij VABI en VIVES aan de slag zijn.”
“Ik werd hier verwelkomd door een sterk en professioneel team. De ligging in Roeselare is ook een pluspunt. Hier beseft men vaak te weinig dat Roeselare bekend staat in België en zelfs Europa als het mekka van agro-industrie. Het is ook niet toevallig dat Inagro en de REO Veiling hier gevestigd zijn. Op de Campus Zuid hebben we alle faciliteiten om onze opleidingen te geven, maar we geven ook heel wat opleidingen op andere locaties. Verschiet dus niet als je het PCLT langs Vlaanderens wegen tegenkomt!”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier