Een klasserestaurant runnen met leerlingen van het buitengewoon onderwijs is op het eerste gezicht een gek idee. Sinds kort bewijzen de leerlingen van Element uit Brugge dat het mogelijk is. Elke vrijdagmiddag is hun restaurant in de voormalige gebouwen van La Muse de Marcel in de Gistelsesteenweg open voor het grote publiek.
Element is een expertiseschool die secundair onderwijs aanbiedt aan leerlingen met een normale tot hoge begaafdheid, maar met socio-emotionele kwetsbaarheden of autisme. De leerlingen van het vierde, vijfde en zesde middelbaar maken dit unieke project waar en zijn verantwoordelijk voor zowel de zaal als de keuken van VUUR.
Praktijkervaring opdoen
Het was de droom van directeur Annelore Delbecque om een restaurant op te starten met een groep leerlingen. Toen Peter Laloo (voormalig uitbater van Rock Fort, red.) in januari als opvoeder aan de slag ging in Element kreeg het idee stilaan vorm. Samen met schoolchef Axel Barbier (eerder sous-chef in sterrenrestaurant Benoit & Bernard Dewitte, red.) begeleidt hij de leerlingen. “Voor onze leerlingen van de derde graad in de studierichting Food is het runnen van een restaurant de ideale manier om de leerdoelen effectief te bereiken en praktijkervaring op te doen”, aldus Peter. “We zorgen ervoor dat ze duidelijke instructies krijgen en van heel nabij opgevolgd worden. Succeservaringen zijn de ideale manier om hun zelfvertrouwen een boost te geven. Uiteraard waren ze heel zenuwachtig toen het restaurant enkele weken geleden voor het eerst de deuren opende, maar ik zie hen elke week groeien. Eigenlijk doen ze het heel goed.”
Robbe Despeghel (16) is één van de leerlingen die elke vrijdag zijn beste beentje voorzet voor de klanten van VUUR. “Het is een ongelooflijk toffe ervaring. Ik voel me belangrijk en dat is een fijn gevoel. Ik leer ook om mijn stress te beheersen en vriendelijk te blijven als het druk is rondom mij. We moeten ook samenwerken, elkaar helpen en als het moet taken van elkaar overnemen. Dit restaurant is voor ons een ideale leerschool.”