Leerlingen Campus De Reynaert in Tielt in dialoog met politici

De zes aanwezige politici gingen in dialoog met de leerlingen. © SV
Redactie KW

Bij GO-school Campus De Reynaert in Tielt werd onlangs een politiek debat georganiseerd voor de laatstejaars. Zes politici gingen er in dialoog met de leerlingen. Zowel voor als na het debat konden de leerlingen stemmen. De standpunten van Groen en Open Vld konden het meeste leerlingen overtuigen.

In het kader van de lessen burgerschap werden Paola Travella (Groen), Simon Bekaert (Vooruit), Piet Delrue (Open Vld), Brecht Warnez (CD&V), Wouter Vermeersch (Vlaams Belang) en Eva Ryd (N-VA) verwelkomd op school. PVDA was ook uitgenodigd, maar was verontschuldigd.

Doorschuifsysteem

Na een gezamenlijke voorstelling kreeg elke politicus een eigen tafel toegewezen, waarna de leerlingen via een doorschuifsysteem om beurt in groepjes met hen in gesprek gingen. “Als de politici onderling debatteren, zoals bij een klassiek debat, worden leerlingen in een passieve rol geduwd, met enkel wat vragen achteraf”, aldus de school. “Met dit systeem gaan de leerling actief in dialoog met de politici, al moeten ze zich daardoor ook wel wat voorbereiden.”

De resultaten

Zowel voor als na de gesprekken konden de leerlingen hun stem uitbrengen. En die gesprekken maakten duidelijk een verschil. Groen en Open Vld kwamen als duidelijke winnaar uit de bus. PVDA zakte van 5 naar 1, Groen steeg fors van 3 naar 14, Vooruit ging van 5 naar 6, CD&V steeg van 6 naar 8, Open Vld ging van 0 naar 11, N-VA bleef op 3 en Vlaams Belang zakte van 6 naar 4. Het aantal blanco stemmen daalde van 25 naar 10. (SV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier