Leerlingen Athena Oostende lanceren het ‘Liefdesantigifcentrum’ ter ere van IDAHOT

De leerlingen kwamen zelf met het idee op de proppen.© GL
De leerlingen kwamen zelf met het idee op de proppen.© GL
Gillian Lowyck

De leerlingen van Athena wilden iets doen aan de groeiende onverdraagzaamheid tegen de LBGTQ-gemeenschap. Daarom organiseerden ze een ‘Liefdesantigifcentrum’, een verhalenroute met getuigenissen van jonge LBGTQ-ers. Het intiatief werd vandaag gelanceerd met een performance.

Het liefdesantigifcentrum is een verhalenroute (beeld en klank) die twee symbolische acties voor IDAHOT (Internationale Dag tegen Holebi- en Transfobie) op 17 mei aan elkaar verbindt: de regenboogvlag aan het casino en het recent aangelegde regenboogzebrapad aan het Mac Leodplein.

Leerlingen van Athena plooiden bovendien 3.000 bootjes ter gelegenheid van IDAHOT. De bootjes hangen aan een groot net en vormen een grote regenboogvlag op de zeedijk. De leerlingen schreven boodschappen tegen homogeweld op de bootjes.

Initiatief van de leerlingen

“Het initiatief kwam van de leerlingen zelf”, vertelt leerkracht Kathelijn Vervarcke. Een tiental leerlingen, vooral uit de vijfde humane, wilden iets doen tegen de groeiende onverdraagzaamheid tegen de LBGTQ-gemeenschap. Ze boksten een verhalenroute in elkaar. Op de verhalenroute kan de wandelaar getuigenissen van jonge LBGTQ-ers bekijken, waarin telkens door middel van één sprekende anekdote getoond wordt hoe deze groep bejegend wordt. De anekdotes worden telkens gekoppeld aan een luisterverhaal, waarin ontroering een tegengif tegen de verkilling biedt.

“Bijzonder is dat de leerlingen brainstromden met Sam Bettens, die ook een bijdrage instuurde die op de verhalenroute te bekijken is, ze mochten minister Petra Desutter interviewen en ze versierden een verhaal van Jaouad Alloul. De leerlingen schreven zelf het openingsgedicht van de verhalenroute en de te beluisteren verhalen. Het was een uitdaging om het allemaal in elkaar te steken in coronatijden. Er is heel veel via digitale weg gebeurd, maar zo hebben ze ook erg veel geleerd.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier