Leerling Hotelschool Spermalie (18) is de Lady Chef Rookie van het jaar: “Op termijn wil ik het restaurant van mijn ouders overnemen”

Chloé De Leenheer met haar medeleerlingen en directieleden van Hotelschool Spermalie. (foto PDC)
Philippe Decruynaere
Philippe Decruynaere Medewerker KW

Chloé De Leenheer (18), leerling van het zevende jaar Kok in Hotelschool Spermalie, is in het Brugse Concertgebouw officieel uitgeroepen tot de Lady Chef Rookie 2025. Chloé wordt door de jury van deze gerenommeerde kookwestrijd beschouwd als een groot toekomstig culinair talent.

“Ik heb eigenlijk getwijfeld om aan deze wedstrijd deel te nemen”, opent Chloé. “Mijn papa heeft echter aangedrongen en heeft me ook veel geholpen bij de voorbereiding op deze wedstrijd. Op school heb ik sinds het begin van het schooljaar in elke praktijkles ook geoefend. Ik besef dat ik nog heel veel te leren heb en daarom ga ik na het beëindigen van mijn studies in Spermalie zeker nog verder studeren. Ik wil over enkele jaren goed voorbereid het werkveld instappen.”

Zeeduivel en varkensgebraad

De wedstrijd Lady Chef Rookie omvat twee proeven. Tijdens de eerste proef moeten de jonge koks als ‘commis’ helpen bij een kandidaat Lady Chef. Tijdens een tweede proef moeten de vijf kandidaten een voorgerecht klaarmaken met de ingrediënten uit een Black Box en een hoofdgerecht serveren op basis van varkensvlees.

“Eigenlijk weet je vooraf niet over welke ingrediënten je beschikt voor het voorgerecht en dat is best spannend. Ik heb een mozaïek van zeeduivel klaargemaakt met een curry van citroengras vergezeld van witte kool ingelegd in sushiazijn. Mijn hoofdgerecht was varkensgebraad in picklessaus en ingelegde rammenas en koolrabi vergezeld van een erwtencrème met munt. De samenstelling en de bereiding van dit gerecht heb ik vooraf met mijn papa besproken en geoefend”, aldus de jonge toekomstige chef.

Internaat

De culinaire appel valt niet ver van de boom, want de ouders van Chloé zijn de uitbaters van het restaurant Domestica in Gent. “Als klein kind wist ik al dat ik in de voetsporen van mijn ouders wilde treden. Ik was amper vijf jaar toen ik al in de keuken van het restaurant dessertjes voor mezelf aan het klaarmaken was. Eerst heb ik in het middelbaar drie jaar een economische richting gevolgd en pas daarna ben ik naar Spermalie gekomen. Mijn papa is een oud-leerling van deze school en wou absoluut dat ik naar Brugge kwam. Ik vind het een goede school en ik amuseer me op het internaat. Doordat het geen al te grote school is, kent iedereen elkaar en dat vind ik leuk.”

“Sinds de bekendmaking word ik op Instagram gevolgd door bekende koks en zelfs kookzender Njam TV”

Chloé De Leenheer beseft maar al te goed dat de titel van Lady Chef Rookie 2025 later goed zal staan op haar cv. “De voorbije dagen hebben bijna alle leraren me gefeliciteerd, maar voor de andere leerlingen van mijn klas blijf ik gewoon wie ik ben. Ik ga zeker niet naast mijn schoenen lopen, omdat ik deze wedstrijd gewonnen heb. Ik merk wel dat ik sinds enkele dagen op Instagram gevolgd wordt door bekende koks en organisaties als Njam TV. Ik hoop ooit over enkele jaren deel te nemen aan de prestigieuze westrijd Prosper Montagné. Eigenlijk doe ik graag mee aan wedstrijden om me te meten met andere koks. Ik ben redelijk stressbestendig en dat is een groot voordeel.”

Rolmodel

De nieuwe Lady Chef Rookie is helemaal niet bang om hard te werken als ze later in de voetsporen van haar ouders treedt. “Ik heb nooit iets anders gezien bij mij thuis en weet wat me te wachten staat. Mijn ouders willen trouwens niets liever dan dat ik op termijn hun restaurant overneem en dat zie ik helemaal zitten. Nu sta ik al elk weekend in de keuken en ben ik verantwoordelijk voor de desserts en de voorgerechten. Ik heb heel veel aan mijn ouders te danken, want ze hebben me alles geleerd”, besluit Chloé De Leenheer.

“We zijn uiteraard heel trots op Chloé”, vult Sabrina Caeckaert, technisch adviseur coördinator van Spermalie aan. “Voor onze jongste leerlingen is ze eigenlijk een soort rolmodel. Ze is het mooiste bewijs dat je heel veel kan bereiken als je volhardt. Chloé is iemand die hard werkt en die leeft voor haar passie. Ze begint steeds goed voorbereid aan elke opdracht en zet zich altijd voor honderd procent in wanneer ze in de keuken staat.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Expertise