Klas 5B van Basisschool Pit steunt De Kapstok via mini-onderneming: “Het idee kwam van de kinderen zelf”

De leerlingen van 5B waren blij dat ze de opbrengst van hun mini-onderneming aan De Kapstok konden schenken. © Foto Jan
Jan Goossens
Jan Goossens Medewerker KW

De voorbije weken maakte klas 5B van de Pittemse Basisschool Pit via een mini-onderneming bruisballen. Ze verkochten deze voor een goed doel en besloten het ingezamelde geld te schenken aan De Kapstok. Op dinsdag 21 mei mocht Maria Declerck het bedrag in ontvangst nemen.

Op vandaag wordt er steeds meer voor gezorgd dat de lessen in de scholen zo dicht mogelijk aansluiten bij het dagelijkse leven dat de kinderen kennen. Het project dat klas 5B van Basisschool Pit de voorbije weken opzette, mag hier zeker een schoolvoorbeeld van zijn.

“Het idee voor ons project vloeide voort uit ons huidige thema van wereldoriëntatie waarbij we de wereldhandel nader onder de loep nemen”, vertelde leerkracht Emmely Vanthuyne ons. “We leerden onder andere over de havens van Antwerpen en Zeebrugge, over de weg van grondstof tot eindproduct, bezochten een echt bedrijf (DV Fresh in Pittem) en kregen een spreker over de vloer die zeer boeiend sprak over het opstarten van een bedrijf.”

Bruisballen

“Door wat de spreker vertelde, kwam het idee naar boven om een mini-onderneming op te starten, maar dan op lagere schoolniveau. We brainstormden over producten, we maakten een kleine reclamecampagne (we maakten eigen posters via Canva online), we berekenden de kosten en dachten na over de in- en verkoopprijs. We kozen voor het maken van bruisballen, zodat we er ook nog extra wetenschappelijke doelen konden aan linken. Voor de productie gebruikten we natriumbicarbonaat, olie, citroensap, zetmeel, vanille-extract en kleurstof naar wens. De begeleidende stagiaire liet verschillende ballen maken met een 3D-printer om de echte vorm van een bruisbal ‘uit de winkel’ te proberen evenaren. Wanneer we onze eindproducten bekeken, was de missie vrij goed geslaagd. Vrijwel onmiddellijk kwam ook het idee in ons op om de opbrengst te schenken aan het goede doel. De leerlingen legden bijna onmiddellijk de link met De Kapstok, waar we ons met Basisschool Pit regelmatig voor inzetten.Uiteindelijk verkochten we 41 bruisballen, goed voor 120 euro voor De Kapstok. Dit mag echt een succes genoemd worden, want de bruisballen werden uitsluitend verkocht aan de familie, gezinnen en vrienden van onze vijftien leerlingen van 5B. We danken dan ook iedereen voor hun gulheid en steun van ons projectje”, besluit Emmely.

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier