Kinderen helpen bijenburcht bouwen aan GC Gilwe in Geluwe

Langs de Wervikstraat aan het GC Gilwe in Geluwe is er voortaan een… bijenburcht. (Foto ZB)
Erik De Block
Erik De Block Medewerker KW

Langs de Wervikstraat aan het GC Gilwe in Geluwe is er voortaan een… bijenburcht. Met hulp van de leerlingen van het vijfde leerjaar C van vrije basisschool De Graankorrel was dat de apotheose van de achtste editie van het West-Vlaamse Bijensymposium. Er waren heel wat sprekers. Het West-Vlaams kruisbestuiversplan werd een jaar geleden gelanceerd.

Dit jaarlijkse evenement richtte zich tot iedereen met interesse in het creëren van een bijenvriendelijke omgeving. De stad Wervik deed op dat vlak al heel wat inspanningen en zette twee jaar geleden fors in op biodiversiteit. Met een afwisselend en boeiend programma hoopte het symposium een breed publiek aan te spreken, van beleidsmakers, leerkrachten en imkers tot landbouwers, milieuambtenaren en natuurbeschermers uit heel de provincie.

Het symposium bood niet alleen interessante lezingen en workshops, maar ook praktische inzichten in het beschermen van bijen en het bevorderen van biodiversiteit. Het doel was om zowel de kennis als de betrokkenheid van alle aanwezigen te vergroten, zodat ze actief kunnen bijdragen aan het creëren van een meer bijenvriendelijke omgeving.

“De kinderen werkten mee aan een bijzonder project, de bijenburcht is een unieke woonplaats voor veel bijensoorten”, zegt schepen van Milieu en Natuur Bercy Slegers (cd&v). “Onze medewerkers deden de nodige voorbereidingen op het terrein”

Een bijenburcht is verschillend van een bijen- of insectenhotel en is een plek waar wilde bijen een fijne nestel- en leefomgeving vinden, zoals een zandheuvel. In onze provincie zijn er ondertussen een tiental bijenburchten en blijken er maar liefst zo’n 230 soorten te zijn. In ons land zijn er zelfs 350 soorten.

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content