Kinderen basisschool Mikado kruipen nu al in het stemhokje: “Wie op ons stemt, beloven we één keer per maand frietjes”

In basisschool Mikado mochten de leerlingen van de lagere afdeling in avant-première al eens gaan stemmen. © VADU
Valentijn Dumoulein
Valentijn Dumoulein medewerker KW

Mama en papa zijn pas zondag aan de beurt, maar in basisschool Mikado in Oeselgem bij Dentergem mochten de leerlingen van de lagere afdeling in avant-première al eens gaan stemmen. Ze kropen er in echte kieshokjes om afgevaardigden voor hun kinderparlement te kiezen. En die taak namen de kandidaten heel serieus, van het ontwerpen van een eigen affiche tot komen vertellen over hun kiesbeloftes.

Op zondag 13 oktober kunnen volwassenen in Oeselgem gaan stemmen in het Leieheem, maar speciaal voor de verkiezing van het kinderparlement zijn de officiële stemhokjes dinsdag al een paar honderd meter verder geplaatst. In een van de klaslokalen van de Mikadoschool in Oeselgem mogen de kinderen er de democratie laten zegevieren door zes leden te verkiezen. Hetzelfde scenario doet zich voor in de Markegemse vestiging.

“Het is een jaarlijkse traditie om zo’n kinderparlement te verkiezen, maar pas één keer om de zes keer kunnen we effectief van de stemhokjes van de gemeente gebruik maken”, verduidelijkt directrice Els Desmet .”In de andere jaren verloopt die verkiezing via verschillende systemen, zoals bijvoorbeeld een lottrekking. Zo kunnen kinderen die wat introverter zijn ook eens aan bod komen. Concreet konden de kinderen kandidaten uit het vierde, vijfde en zesde leerjaar kiezen. Per leerjaar mogen ze twee kandidaten kiezen, dus in totaal mogen ze zes stemmen uitbrengen.”

Kiesbeloftes

Er waagden zich in totaal 25 kinderen aan de kiesstrijd in Oeselgem en die namen hun taak heel serieus. “Zo mochten we zelf onze affiches ontwerpen en in de klas komen vertellen over onze beloftes”, vertelt Noor Mortier (9) uit het vierde leerjaar. “Ik zou vooral willen dat we meer oog hebben voor de natuur en dat er minder papiertjes op de speelplaats rondslingeren. Ik zou dus willen dat de vuilbakken die speciaal hiervoor aangekocht zijn beter gebruikt worden.”

Dat het er al eens wat ludieker mag aan toe gaan, bewijzen Jules Decaluwé en Helena Standaert (9). “Nu krijgen we één keer per jaar een frietjesdag op school. Wie op ons stemt, beloven we om meer frietjes op school te laten eten. Het liefst één keer per maand.”

Of de kiesbeloftes ingewilligd zullen worden, zal moeten blijken als de verkozenen voor het eerst samenkomen. Dat gebeurt vanaf oktober tweemaandelijks. “Er zijn al constructieve voorstellen uit voort gekomen, zoals de organisatie van een kinderrommelmarkt. We kijken dus vol enthousiasme uit naar de bijeenkomsten”, besluit directrice Els.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier