Juf Carine Demeulenaere neemt na 40 jaar afscheid van het onderwijs

Carine Demeulenaere werd opgehaald in een oldtimer.© Frank
Carine Demeulenaere werd opgehaald in een oldtimer.© Frank
Redactie KW

Na een carrière van liefst 40 jaar in het onderwijs ging juf Carine Demeulenaere (62) met pensioen. In Prizma basisschool De Stadsparel werd ze op passende wijze uitgewuifd. “Ik heb enorm genoten”, aldus juf Carine.

“Het was een prachtige, perfecte dag”, blikt juf Carine Demeulenaere terug op haar afscheid. “Ik heb enorm genoten van deze heugelijke, emotionele maar zeker ook deugddoende en leuke dag. Ik werd ’s morgens opgehaald thuis met een oldtimer en naar de afdeling van het vierde tot zesde leerjaar in de Schoolstraat gebracht. De leerlingen stonden mij daar in een erehaag op te wachten.”

De juf kreeg er een mooie kaart, er speelde muziek en ook koffie en koekjes ontbraken niet. Daarna ging het – opnieuw met de oldtimer – richting de andere vestiging van de school in de Baron de Pélichystraat. Daar stonden de kleutertjes, leerlingen, leerkrachten en directie eveneens in een erehaag. Ook haar man Noël Vansteeland had er postgevat.

Hoofdrol voor de kleinkinderen

Omringd door dansende leerlingen die zwaaiden met slingers mocht het echtpaar plaatsnemen op twee versierde stoelen op de speelplaats, waar de optredens elkaar opvolgden. De kleinkinderen, die ook in De Stadsparel les volgen, kregen een hoofdrol.

“Nanou (5) had mij geschilderd en zong een lied. Noah (8) sprak ons toe door de micro en kondigde juf Hilde aan die als Marva een persoonlijk lied bracht. Zij mochten ook de bloemen, tekeningen en geschenken afgeven. Het spektakel eindigde met Jerusalema , gedanst door alle leerlingen, leerkrachten en de directie. Na de speeltijd volgde een extra optreden van mijn klasbubbel. De kinderen gaven het beste van zichzelf met ballet, dans, een mooi afscheidslied en natuurlijk een aperitief.”

Met het afscheid op school was de kous nog niet af. Ook in familieverband werd nog verder gevierd. Carine is de moeder van Liselotte Vansteeland (met Manuel Lehmann en de ouders van Noah en Nanou) en van Michiel Vansteeland (met vriendin Delphine Deloof).

“Tijdens een wandeling en een aansluitende barbecue werd ik op verschillende locaties buiten verrast door vrienden en familie die klaarstonden met koffie, koekjes, een drankje … Fantastisch hoe ik coronaveilig toch verschillende mensen kon ontmoeten. Het was een tweede superdag.”

Stencils

Carine is blij met pensioen te mogen gaan. “Er komt nu zoveel tijd vrij en ik wil nog heel veel doen”, zegt ze. Toch blikt ze graag op haar onderwijscarrière terug. Veertig jaar is een immense periode.

“Toen ik destijds startte waren er weinig vacatures, daardoor begon ik met verschillende interims, onder andere in Houthulst, Rumbeke, de Heilig-Hartschool in Izegem en ten slotte De Stadsparel waar ik de rest van mijn onderwijscarrière volbracht. In deze school heb ik als kind zelf school gelopen. Beroepshalve ben ik hier begonnen in het derde, vierde en vijfde leerjaar. Daarna was ik 16 jaar leerkracht van het eerste leerjaar. Dan ben ik overgestapt naar het tweede leerjaar waar ik bleef tot aan mijn pensioen.”

In al die jaren zag ze ook heel wat verwanten de revue passeren op school: haar eigen kinderen, twee neefjes en een nichtje en nu ook de kleinkinderen. “In 40 jaar tijd is er ook heel veel veranderd in het onderwijs. Van stencils naar computers en iPads. Van krijtbord naar digibord. Van meisjesschool naar gemengde school. De maatschappij is veel veranderd en de school verandert mee!”

Veel mooie herinneringen

Op het laatst dwong corona zelfs de school zich aan te passen. “Dat vroeg inderdaad om een extra inspanning zowel voor leerkrachten, leerlingen als voor ouders. Het afstandsonderwijs, digitaal communiceren met ouders en kinderen was een zoektocht met vallen en opstaan. Maar ik heb heel veel mooie herinneringen: fijne collega’s, spontane leerlingen, eerste communies, schoolfeesten, boerderijklassen, maar ook de samenwerking met leesmoekes, naaimoekes, ouderraden en nog veel meer. Het is moeilijk om één mooie herinnering te noemen als er zoveel fantastische momenten geweest zijn.”

Carine gaat nu vooral meer tijd nemen voor gezin, familie en vrienden. “Vanaf nu is het pluk de dag ”, verzekert ze. “Er zijn zoveel dingen die ik graag doe: wandelen, lezen, fietsen, koken, reizen … Maar eerst wil ik nog graag iedereen bedanken voor de samenwerking, voor het mooie feest, de prachtige werkjes, de attenties en de vele kaartjes. Ik kan nog lang nagenieten!”

(MI)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier