Hotelschool Koksijde zet wedstrijdlaureaten in de bloemetjes

Directeur Peter Verbeke (in het midden met rode das), de leerkrachten en Piet Vannieuwenhuyze van DipWSET zetten de leerlingen die deelnamen aan de wedstrijden graag even in de schijnwerpers. © Myriam Van den Putte
Myriam Van den Putte
Myriam Van den Putte Journaliste Het Wekelijks Nieuws

Elk jaar stoomt de Hotelschool Ter Duinen leerlingen klaar voor hun toekomstige carrière met als rode draad: gasten in de watten leggen. De school staat erom bekend dat haar leerlingen uitblinken in vakmanschap en doorzettingsvermogen. Aanstormende talenten worden aangemoedigd om deel te nemen aan tal van (inter)nationale wedstrijden. Ook dit jaar kaapten leerlingen van Ter Duinen heel wat prijzen weg, en die werden dan ook feestelijk in de bloemetjes gezet.

Voor veel leerlingen is een deelname op het internationale strijdtoneel het duwtje in de rug om met nog meer goesting aan de volgende wedstrijd deel te nemen. Ze gingen diverse uitdagingen aan op (inter)nationale competities, van Belgian Youth Coffee Ambassador tot Junior Maître d’Hotel of Belgium.

Le Feu Sacré

“Deelnemen is een eerste stap, winnen is de kers op de taart”, zegt directeur Peter Verbeke. “Onze leerlingen zetten fantastische prestaties neer. Het is voor onze school altijd een grote eer als er een leerling wint én het zet de naam van onze school op de kaart. We willen onze waardering en fierheid uiten voor onze leerlingen die hebben deelgenomen aan de wedstrijden.”

“Ook bedanken we de coachende leerkrachten, want het succes is een resultaat van hun harde werk. We bedanken ook Piet Vannieuwenhuyse van Winewise voor de samenwerking rond de gerenommeerde wijnopleiding die wereldwijd faam geniet. Belangrijk is ook dat het diploma van onze school kan aangevuld worden met een diploma van DipWSET dat in meer dan 75 landen erkend wordt.”

De leerlingen die hun Wine and Spirit Education Trust kortweg WSET-diploma kregen, ontvingen meteen een mooie pin om op hun kostuum te spelden naast de pin van HK (Hotelschool Koksijde) die ze ontvangen aan het einde van het 6de jaar. Alle wedstrijdlaureaten kregen een fles champagne en het boek ‘Le Feu Sacré’ dat de geschiedenis van de school bundelt.

Koken en wijnkennis

Op zijn 19de werd Elizio Masson (klas 7DR) uit Poperinge de trotse primus ‘Junior Sommelier van België. “Eigenlijk had ik eerst bakkersambities, en ik kookte ook graag”, vertelt Elizio. “Toen ik samen met een sommelier mee goede wijnen mocht gaan proeven, waarbij ik telkens het hele verhaal kreeg te horen, is mijn passie omgeslagen. Daarom heb ik in het zesde middelbaar als tweede optievak voor drankenkennis gekozen.”

“Ik vind het belangrijk dat een chef een degelijke wijnkennis heeft, en als sommelier moet je ook wel kunnen koken om te weten welke dranken bij welke gerechten passen. Ik kijk alvast uit naar mijn stage in restaurant Georges V in Parijs waar ik nog veel zal bijleren!”

Uitstekende service bieden

Mayté Devos (18) uit Rekkem (klas 6HTa) werd tweede in de wedstrijd Junior Maître d’hôtel. “Al van jongs af aan hielp ik mee in de horecazaak van mijn ouders, samen met mijn tweelingzus”, vertelt Mayté. “Ik volgde eerst les in Spermalie, maar schakelde het laatste jaar over naar Ter Duinen, speciaal om mee te kunnen doen aan wedstrijden.”

“Dat ik tweede werd in deze competitie is een opsteker! Ik leer ook veel bij op de stageplekken, zoals restaurant Arenberg in Leuven en sterrenrestaurant Tribeca in Heeze (NL) en tijdens weekends heb ik ook bij sterrenchef Tim Boury gewerkt. Mijn ‘ding’ is vooral gasten verwennen met een uitstekende service.”

Van sport- naar hotelschool

Marie-Julie Vandenbussche (18) uit Westende (klas 6HTa) zag haar sportieve ambities in duigen vallen door een knieblessure en switchte van de sportschool en economierichting naar de hotelschool. “Toen ik tijdens weekends meehielp in mama’s restaurant, bloeide ik helemaal open. Van mensen aan tafel gelukkig maken, word ik ook gelukkig! Om in het vijfde jaar economie over te schakelen naar de hotelschool moest ik de basisleerstof inhalen op twee weken, maar daarvan heb ik nog geen moment spijt gehad!”

“Ik ben er best trots op dat ik in de wedstrijd Junior Trancheur tweede werd, met vier versnijdingen namelijk een ananas die ik ook moest flamberen, een lamszadel, een sliptong fileren en Gandaham trancheren. Tijdens de handelingen moest je dan ook uitleg geven over het product. Volgend jaar wil ik verder studeren, ofwel Hotel Management aan Vives Brugge of de unieke specialisatie Culinary Arts.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier