Het Vlinderbos neemt buitenklas in gebruik: “Hier brengen we buitenleven zoveel mogelijk naar binnen”

De nieuwe buitenklas in basisschool Het Vlinderbos in Ooigem met v.l.n.r. Jan Moens, Wouter Depuydt (voorzitter oudercomité), Davina Byn(Cera-meter van het project) en Stefanie Duyvejonck (directeur). (foto Frank) © Frank Meurisse Frank Meurisse
Frank Meurisse
Frank Meurisse Medewerker KW

Dankzij een investering van het oudercomité van Het Vlinderbos – en met de steun van Cera – is er in de Ooigemse school een speel- en beweegparcours gerealiseerd. De school beschikt voortaan ook over een buitenklas. Niets dan tevreden mensen, dus.

De kinderen wisten niet wat ze zagen toen enkele weken geleden een bouwfirma hun speelzone opreed. Heel wat bedrijvigheid, geklop, genagel en geschroef later verrees een nieuw speel- en beweegparcours van maar liefst zestien meter. Het parcours bestaat uit verschillende delen waar de motoriek van de kleuters kan geoefend worden, maar waar er vooral veel gespeeld kan worden.

Ook aan de kinderen van de lagere school werd gedacht, met de installatie van een buitenklas met klimmuur. Die buitenklas is belangrijk, vertelt directeur Stefanie Duyvejonck: “We proberen met de buitenklas in te zetten op ontmoetingen tussen leerlingen. Ze een plek te geven waar ze expressief of net ingetogen kunnen zijn en waar we verschillende klassen kunnen samenbrengen voor klasoverstijgende projecten.”

“Het moet echt een plek zijn die een hefboom vormt aan mogelijkheden voor leerlingen om zich verder te ontplooien buiten de fysieke schoolmuren”, gaat de directeur verder. “Binnen de ontwikkeling van onze kinderen proberen we het buitenleven zoveel mogelijk binnen te brengen. De kleuters en leerlingen gaan hiervoor vaak op wandeling, spelen en leren in de tuin, gaan naar ‘Ooigem bos’ of naar de oude Leie-arm. De buitenklas zorgt nu ook voor een extra dimensie.”

IJzersterk en jolig

De investering gebeurde volledig via het oudercomité. “We vinden het uiterst belangrijk dat we vanuit het oudercomité ons steentje bijdragen aan de goeie werking van de school”, zegt Wouter Depuydt, voorzitter van het oudercomité. “Niet alleen via het bekostigen van projecten zoals de buitenklas of het speelparcours voor de kleuters, maar ook via leuke activiteiten waar ouders en kinderen elkaar ontmoeten buiten de schoolse context. En we slagen daar wonderwel in, vooral door het ijzersterke team van een dertigtal vrijwillige ouders dat het oudercomité vormt. Nieuwe leden zijn altijd welkom om onze jolige bende te vervoegen.”

Voor de realisatie kon het oudercomité rekenen op een premie van Cera, die een injectie van maar liefst 3.000 euro goedkeurde. De trotse meter van het project is Davinia Byn. “Bij Cera vinden we het belangrijk om een warme, gedragen samenleving te steunen, en projecten zoals de buitenklas zijn dan ook dankbaar om in te investeren. We zijn ervan overtuigd dat we met de buitenklas leerlingen op een andere manier kunnen laten omgaan met de natuur en hen samenbrengen. Misschien kunnen we ook leerlingen helpen die het binnen de klasmuren net iets moeilijker hebben om zich te concentreren.”

Davinia is jarenlang lid geweest van het oudercomité en is dus als meter wel oprecht fier: “Het is leuk om op die manier nog altijd te kunnen helpen aan de evolutie van de school en te zien dat het team van het oudercomité nog altijd zo actief is.”

Nieuwe ramen

De investeringen in ondersteunend materiaal zijn niet de enige. “Vanuit het schoolbestuur investeren we ook fors in nieuwe ramen, zodat die bestand zijn tegen de koude en warmteprikken die we over ons heen krijgen. Een zware investering, maar eentje die ons zal helpen om de stookkosten naar beneden te krijgen. Zopas is er ook geïnvesteerd in zeven nieuwe digitale borden, en het dak is dringend aan renovatie toe. Daarnaast zorgen we voor heel wat inhoudelijke, pedagogische projecten rond techniek, lezen en verkeer”, besluit directeur Stefanie Duyvejonck.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier