Geen tekort aan meesters bij OLVA De Meersen

Bijna alle mannelijke leerkrachten van OLVA De Meersen op een rijtje. Directeur Karel Scherpereel (links) poseert trots met een deel van zijn mannelijke collega’s. Drie personeelsleden ontbreken op de foto.
Redactie KW

Het aantal mannelijke leerkrachten in de Vlaamse basisscholen is de laatste decennia drastisch gedaald. Een trend die zich ook de komende jaren lijkt door te zetten, vermits ook dit schooljaar veel minder jongens dan meisjes kiezen voor een lerarenopleiding. “In onze school kennen we dat probleem niet”, lacht Karel Scherpereel, directeur van OLVA De Meersen in Assebroek.

“Al zou ik dat eigenlijk geen probleem willen noemen, want dames zijn even goede leerkrachten als hun mannelijke collega’s. Ik heb er nooit naar gestreefd om veel mannen aan te werven om voor de klas te staan, maar het is door een samenloop van omstandigheden wel zo dat zeven van mijn twintig personeelsleden mannen zijn. Vier onder hen zijn klastitularis en daarnaast lopen op onze school ook een mannelijke gymleerkracht en twee ICT-coördinatoren van het mannelijke geslacht rond.”

“Ik vind het niet onbelangrijk dat onze kinderen afwisselend eens een man en een vrouw als leerkracht hebben. Diversiteit is ook in dat opzicht een positief gegeven. Het beroep van leraar wordt de laatste jaren nogal vaak gelijkgesteld met een ideale job voor dames en dat zorgt voor misvattingen. Uiteraard gebruiken we het grote aantal mannelijke leerkrachten in onze school nooit als een reclameslogan om leerlingen aan te trekken. De leerprestaties van onze kinderen zijn zeker niet beter omdat ze les krijgen van een man. Deze perceptie wil ik absoluut niet creëren, want dan zou ik het schitterende werk van de vrouwelijke collega’s minimaliseren”, aldus de directeur van OLVA De Meersen.

Niet strenger

Uiteraard vinden de kinderen het best leuk dat ze af en toe ook eens bij een meester in de klas zitten. Zowel Jules die in het derde leerjaar zit als Eloise uit het vierde leerjaar vinden het leuk bij hun meester. “Meesters vertellen vaker grapjes en zijn zeker niet strenger dan juffen. We zouden het erg vinden moesten we in de hele lagere school nooit eens bij een meester mogen zitten, maar gelukkig zijn de juffen in onze school ook heel vriendelijk en lief.” (PDC)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier