Terug naar school! Nergens klinkt deze kreet luider dan bij de vele onderwijsmensen die ons land rijk is. Maar sommigen zijn het schooljaar al begonnen. Een van hen is Francis Devolder, coördinerend directeur van de Roeselaarse scholengroep Arkorum.
In K33 ofwel de algemene diensten van Scholengroep Sint-Michiel (vrij secundair onderwijs) en Scholengroep Arkorum (vrij basisonderwijs) in de Kattenstraat 33 in Roeselare is het al behoorlijk druk. Ook Francis Devolder, coördinerend directeur van Arkorum heeft een drukke agenda enkele dagen voor de start van het nieuwe schooljaar.
“Die drukte voor de start van het schooljaar zijn we hier ondertussen gewoon”, lacht Francis. “We zijn klaar om onze meer dan 5.000 leerlingen een goede start te geven. Dat aantal blijft al enkele jaren stabiel. In februari 2024 noteerden we 1.920 kleuters in onze 18 scholen en 3.218 leerlingen in het lager. Deze 5.138 leerlingen van februari zijn bepalend voor de lesuren én de financiële ondersteuning van dit schooljaar. We merken wel dat het leerlingenaantal in de twee vestigingen buitengewoon basisonderwijs, De Hagewinde en De Parel, in de voorbije jaren gestegen is van 125 naar 171 leerlingen.”
Snelle switch
“Het leerlingenaantal is dus stabiel en dat is ook goed nieuws voor onze leerkrachten. Maar precies daar knelt het schoentje. Er is een tekort aan leerkrachten en daar komt blijkbaar niet meteen verandering in. Waar we vroeger konden kiezen uit vier kandidaten voor een job dan kan één kandidaat nu kiezen uit vier jobs en de voor hem beste keuze maken.”
“We moeten de job echt aantrekkelijker maken maar dat is niet gemakkelijk. Wij proberen dat te doen door onze leerkrachten te coachen en goed te begeleiden, maar ook wij merken dat er een snelle switch van jobs gebeurt. Er is een andere ingesteldheid bij de mensen en onze maatschappij is ook in die zin veranderd.”
“We willen tegen 2030 al onze sites aanpakken”
“Arkorum probeert daar ook te anticiperen want in maart-april pakken wij uit met een grote sollicitatieronde en wij vertellen de weerhouden kandidaten dat zij voltijds mogen starten in september, maar dat wij nog niet meteen weten in welke school van Arkorum ze kunnen beginnen en wat ze zullen geven.”
“Ook directieteams staan onder druk. Zo is de aanwervingsprocedure al een tijdje bezig voor een nieuw directielid in De Bever (Beveren) en in Sprankel (Delbeke- en Acaciastraat).”
Masterplan
“Als het over schoolpatrimonium gaat, zijn we afgestapt van het lap- en tap-principe. We ontwikkelen nu voor iedere site een masterplan om gedurende 30 jaar een goede en eigentijdse schoolomgeving te hebben. Daaraan koppelen we uiteraard een financieel masterplan van het bouwfonds.”
“Het aantal vestigingsplaatsen van Arkorum vermindert wel. Twaalf jaar geleden waren er dat nog 30 en vandaag 24. Dat aantal zal in de toekomst nog verminderen. Enkele voorbeelden? Binnen de kleine ring zijn er vier Arkorumvestigingen. We moeten kijken om dat te optimaliseren. Zoals er zal gebeuren met de Mozaïek waar de vestigingen van de Hammestraat en Nijverheidsstraat zullen opgaan in één vestiging op de site Damman-Croes.”
“Op de Zilverberg hebben we het patrimonium verruimd om in de toekomst een ruime en eigentijdse school te creëren. De school is daar echt te klein geworden. Binnen de kortste keren wordt voor De Bever ook een nieuwe omgevingsvergunningaanvraag ingediend voor een nieuwe school en we hopen dat we in de zomer van 2025 kunnen starten met de afbraakwerken en dat onze leerlingen twee jaar later in een gloednieuw schoolgebouw zitten. Ondertussen staan er al zeven containerklassen in Beveren en hebben we nu een grote klascontainer van meer dan 100 m² bijgeplaatst. Die staat er dan al om de leerlingen te huisvesten wanneer de huidige gebouwen worden afgebroken.”
“In Ardooie komt er een nieuwe sporthal bij en renoveren we terwijl we in Koolskamp ook een nieuwe sportzaal bouwen. In de Verrekijker in Rumbeke hebben we ook aan patrimoniumuitbreiding kunnen doen. Het vroegere klooster waar vroeger PVT en later TOV onderdak had gevonden, hebben we aangekocht samen met de vroegere kloostertuin. Dat is vooral goed nieuws voor de leerlingen van de lagere school want door het samenvoegen van de bestaande speelplaats en de kloostertuin krijgen zij een veel grotere speelplaats ter beschikking. De beide vestigingen van het buitengewoon onderwijs ondergaan ook een grondige renovatie en krijgen de nodige uitbreiding. In ons masterplan willen we tegen 2030 al onze schoolsites aangepakt hebben.”
Digisprong
“In 2021 ontvingen we Digisprongmiddelen voor een noodzakelijke inhaalbeweging voor IT-infrastructuur en -toestellen. Maar we hopen natuurlijk dat er nu opnieuw geld wordt vrijgemaakt want binnen twee jaar zou het kostenplaatje voor ons wél fors kunnen oplopen.”
“Ik zou wel een signaal willen geven aan de minister. Stop met de vele enveloppen voor lesuren en financiële ondersteuning en geef de scholen één enveloppe. De versnippering zorgt voor heel veel bijkomend werk en frustratie. Vertrouw je basisonderwijs en maak de urenbesteding en financiering veel eenvoudiger.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier