Een dag op kamp met Chiro Oudenburg: “Alles loopt hier als een machine”

Samen met het keukenteam, de leiding en ondersteunende ouders geniet Chiro Oudenburg tot vrijdagavond 9 augustus van het kampleven. © LIN
Laurette Ingelbrecht
Laurette Ingelbrecht Medewerker KW

Chiro Oudenburg streek neer op de kampplaats Ol ‘t Hope in Koekelare om er te genieten van spel, het buitenleven, maar vooral van heel veel vriendschap. De groep telt 107 leden – kinderen, jongeren, leiding, keukenteam en begeleiders – die negen dagen alles delen. Een hele opdracht. “Maar alles loopt hier als een machine”, verzekert Katty Jacobs, al veertig jaar volwassen begeleider en chef in de keuken.

Chiro Sint-Arnout Oudenburg werd in 1965 opgericht met in het begin alleen meisjes als leden. In 1967 trokken ze voor de eerste keer op kamp, naar een oude hoeve in Reningelst. Douches waren er toen niet, maar in hun rode wasteiltje lukte het wel om de zwarte voetjes te wassen.

Met uitzondering van enkele jaren zonder kamp gaat Chiro 50 jaar later nog altijd met een grote groep op avontuur. Dit jaar vind je de kinderen, jongeren, leiders en het keuken- en kookteam in Koekelare waar ze gebruik maken van de accommodatie van Ol ‘t Hope. Wat een dag op de kampplaats inhoudt, mochten we zaterdag 3 augustus meemaken.

Het keuken- en kookteam met op de foto van links naar rechts Ingrid Titeca, Kaat Provoost, Ilse Verbeke, Elien Vandierendounck, Mariane Vanhuele, Greet Cole, Katty Jacobs, Ann Cooleman, Armin Diet, Redgy Decat, Niko Lebeke en René Berton.
Het keuken- en kookteam met op de foto van links naar rechts Ingrid Titeca, Kaat Provoost, Ilse Verbeke, Elien Vandierendounck, Mariane Vanhuele, Greet Cole, Katty Jacobs, Ann Cooleman, Armin Diet, Redgy Decat, Niko Lebeke en René Berton.© LIN

Een dag begint voor het keukenteam al heel vroeg. Om 7 uur staat de kookploeg al paraat en trekt iemand naar de plaatselijke bakker. “Elke dag halen we 30 broden, 15 witte en 15 bruine”, vertelt Kaat Provoost. Samen met de andere oud-leiders Niko Lebeke, Elien Vandierendounck en Ilse Verbeke versterkt zij sedert dit jaar het keukenteam. En ze doen dat met evenveel enthousiasme, zelfs op eigen vraag, als toen ze nog in de leiding actief waren. “Het is wel wat moeilijk om ons niet te moeien met de nieuwe leiders”, knipoogt Niko Lebeke.

Gezond eten

Elke dag ook gaan twee leden van het keukenteam boodschappen doen, want er moet vers vlees en verse groenten op tafel komen. “We maken dagelijks 20 liter verse soep: de ene keer van paprika of courgette, tomatensoep met balletjes die we zelf draaien, kippensoep. En die krijgen ze ‘s middags opgediend. Met daarna soms een wrap met groentjes en vlees of een ander warm gerecht. We willen dat onze kinderen gezond eten en verwerken elke dag veel kilo’s verse groenten”, vertelt Katty Jacobs.

Dagtaken

Katty vormt samen met Mariane Vanhuele niet alleen de volwassen begeleiding, maar zorgt er ook voor dat in de keuken alles voorradig is. Daar zijn ze al enkele weken voor het kamp mee zoet, want zij staan voor alle aankopen in. Ook zorgen ze voor de nodige administratie, bestellen van tenten, de medicijnenkast en samen met de leiding gaan ze op voorhand de kampplaats inrichten.

Dit willen we voor geen geld van de wereld missen – Katty Jacobs en Mariane Vanhuele

Niet alleen het keukenteam kent zijn taken; ook de kinderen worden ingeschakeld in kleine dagtaken: afwassen, het plein opruimen, sanitair proper maken, kamer of tent in orde brengen. De pinkels en speelclubbers of de zes- tot tienjarigen slapen binnen; vanaf elf jaar wordt de tent de vertrouwde slaapplek.

Smeerpartijen met scheerschuim, verf, slijk, eieren, choco... Je kan het zo gek niet bedenken of het gebeurt. Hoe vuiler, hoe liever, vinden de keas. Op de foto v.l.n.r. Flor Velle, Merel Antierens, Marlies Timmerman, ... en Simon Vanhessche.
Smeerpartijen met scheerschuim, verf, slijk, eieren, choco… Je kan het zo gek niet bedenken of het gebeurt. Hoe vuiler, hoe liever, vinden de keas. Op de foto v.l.n.r. Flor Velle, Merel Antierens, Marlies Timmerman, … en Simon Vanhessche.© LIN

Na de opruimbeurten – elke groep verandert dagelijks van taak – zijn er voor elke groep apart activiteiten. En daar hoort zich vuil maken, maar dan stinkend vuil, bij. Smeerpartijen met scheerschuim, verf, slijk, eieren, choco… je kan het zo gek niet bedenken of het gebeurt. En natuurlijk delen ook de kokjes geregeld in de brokken. Tot grote hilariteit van vooral Katty. “Dat hoort er bij”, lacht ze. “Na al die jaren schrik ik nergens nog van.”

Piraten

Elk jaar vindt het chirokamp volgens een bepaald thema plaats, dit jaar is dat ‘piraten’. De leiders maken enkele weken vooraf de keuze en gaan rond het thema aan de slag om hun activiteiten voor te bereiden. Ze hebben nu zelfs een theaterstuk in negen bedrijven voorbereid en de decors gebouwd.

Alles draait rond schipbreukelingen die aanspoelen op een onbekend eiland. Er komt een papegaai, een clownvis, een preuts meisje, een ontdekkingsreiziger met zijn assistente aan te pas. Voor het avondeten voeren ze zo’n 20 minuutjes van hun stuk op; de ontknoping valt op vrijdag 9 augustus.

Omgekeerde dag

Een door iedereen fel gesmaakte activiteit is ook de omgekeerde dag. Dan begint de dag met het avondeten, staat in de voormiddag het vieruurtje klaar en krijgen ze ‘s avonds ontbijt. Ook neemt de leiding dan de taken van de keuken over en worden de kokjes en hun team leiders.

Onder leiding van Lukas Timmerman en Bjarne Vandamme speelden de tito's het ladderspel met onder meer touwspringen, nagelen, arme- en duimworstelen, muurzitten, 5 minuten babbelen tegen een stoel. Bedoeling is dat wie bovenaan de ladder staat iemand uitdaagt voor een spelletje.
Onder leiding van Lukas Timmerman en Bjarne Vandamme speelden de tito’s het ladderspel met onder meer touwspringen, nagelen, arme- en duimworstelen, muurzitten, 5 minuten babbelen tegen een stoel. Bedoeling is dat wie bovenaan de ladder staat iemand uitdaagt voor een spelletje.© LIN

Dat Katty Jacobs en Mariane Vanhuele dan nog eens leiding mogen geven, vinden ze natuurlijk super. Allebei gingen ze van kleins af naar de Chiro, werden later leider en engageren ze zich nu al vele jaren voor het reilen en zeilen van de keuken en als volwassen begeleiders. Of ze al aan stoppen denken? “Zeker niet, dit willen we voor geen geld van de wereld missen”, zeggen beiden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier