Sterrenchef Geert Van Hecke kondigt samen met hotelschool Ter Duinen en Hogeschool Vives de start van de nieuwe hotelrichting ‘Culinary Arts’ aan. Het gaat om een bacheloropleiding voor wie hoge culinaire toppen wil scheren en tegelijkertijd ook zakelijk sterk wil staan.
Het statige pand van het voormalige sterrenrestaurant De Karmeliet in de Langestraat in Brugge werd woensdagvoormiddag omgedoopt tot Flanders Culinary Arts Centre. Zoals bekend stond het stijlvolle gebouw enige tijd leeg nadat chef Geert Van Hecke enkele jaren terug stopte met de uitbating van het driesterrenrestaurant. Er werd gepoogd het te verkopen maar toen dit niet wilde vlotten, werd het terug van de markt gehaald om te verhuren als feestlocatie. Door de aanslepende coronacrisis bleek ook dat minder interessant, maar nu krijgt het pand dus opnieuw een belangrijke gastronomische rol en wel voor het opleidingen van ambitieuze jongelingen die het willen maken in de wereld van de betere keuken. Het Flanders Culinary Arts Centre is een initiatief van sterrenchef Geert Van Hecke, Hotelschool Ter Duinen en Hogeschool Vives.
Beste van twee werelden
Bedoeling is om binnen de bacheloropleiding hotelmanagement van Vives naast de specialisatie ‘Hospitality Management’ vanaf academiejaar 2021-2022 ook de gloednieuwe specialisatie-opleiding ‘Culinary Arts’ aan te bieden. Voor de praktische aspecten van de opleiding zal dus gebruikt gemaakt worden van de keuken, salons en zaal van De Karmeliet. De opleiding richt zich niet alleen op een nationaal, maar zelfs ook internationaal publiek. Het is hierbij de eerste specifiek culinaire studie op bachelorniveau. “Gastronomie is de kunst en kennis om voeding en dranken te bereiden en te proeven. Om succesvol te zijn in het hospitality- en restaurantwezen moet je echter een all-round manager zijn met zowel managementvaardigheden als een grondige kennis van een hoogwaardige keuken”, zei algemeen directeur van Vives hogeschool Joris Hindryckx. “Deze nieuwe specialisatie binnen de bachelopleiding hotelmanagement combineert het beste van beide werelden.”
Rol voor Ter Duinen
De opleiding wordt dus georganiseerd vanuit de structuur van hogeschool Vives, maar ook Hotelschool Ter Duinen (in Koksijde) speelt een belangrijke rol in het nieuwe project. “Daar waar Vives vooral zal instaan voor het luik management en communicatie op de campus Brugge, zal onze Hotelschool Ter Duinen met onze eigen chefs/vakleerkrachten instaan voor de ‘culinary arts’ , aangevuld met workshops van diverse sterrenchefs ”,zegt Peter Verbeke, directeur van Hotelschool Ter Duinen. “We zijn alvast Geert Van Hecke erg dankbaar dat hij dit nieuwe project mee vorm geeft. Geert is zelf ook leerling van onze hotelschool en zetelt nu ook in de raad van bestuur ervan.”
Gastchefs voor opleiding
Chef Geert Van Hecke liet verstaan erg tevreden te zijn met de nieuwe gastronomische invulling die ‘zijn’ Karmeliet krijgt op deze manier. Ook Brugs burgemeester Dirk De fauw (CD&V) is opgetogen en stelde dat met dit project Brugge zich eens te meer op de kaart zet als de culinaire hoofdstad van Vlaanderen. Volgens Céline Leys, docente van de opleiding hotelmanagement bij Vives, wordt er nu gewerkt gemaakt van het zoeken naar gastchefs om de opleiding nog te versterken. “Zo zijn we al in contact met chefs als Seppe Nobels en zelfs ook Jeroen Meus”, stelt ze. “Ook interessant om mee te geven: we zullen de opleiding dus jaar per jaar verder uitrollen, maar de eerstejaars zullen De Karmeliet in het voorjaar van 2022 voor het eerst zelf een week lang zelfstandig uitbaten. Een echte praktijktest dus. In het tweede jaar zal het dan gaan om een opening van zes weken en vanaf het derde jaar streven we ernaar om De Karmeliet steeds twee dagen per week te runnen.” Of hoe de iconische culinaire tempel van Brugge, onder het goedkeurend oog van chef Geert Van Hecke, toch weer een stuk tot leven komt. (PDV)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier