‘Cor en Ona’ is nu ook een boek: burgemeester debuteert met actueel kinderverhaal

Een opgetogen Francis Benoit met zijn eerste boek. © Olaf Verhaeghe
Olaf Verhaeghe

Een klas vol 8- en 9-jarigen kreeg dinsdagmiddag een bijzondere primeur. Burgemeester van Kuurne Francis Benoit las in de Groene Long voor uit zijn boek Cor en Ona. Een verhaal over het voorbije jaar 2020 op maat van kinderen en met – hoe kan het ook anders – de strijd tegen het virus in een hoofdrol. “Toen ik in de eerste lockdown op een zondagochtend aan een verhaaltje begon, had ik nooit van een boek durven dromen”, aldus de schrijver-burgemeester.

“Ik zie mezelf nog zitten, die zondagochtend op het toilet, het eerste verhaal tikkend op mijn iPhone. En kijk nu.” Kuurns burgemeester Francis Benoit (CD&V) lijkt het nog niet helemaal te kunnen vatten, maar zijn Cor en Ona-verhaal wordt wel degelijk uitgegeven in boekvorm. Dinsdagmiddag vond in de Groene Long in Kuurne de officiële voorstelling plaats.

Cor en Ona vertelt de zoektocht van het schubdiertje Cor en het mooie meisje Ona. “Cor wordt verliefd op Ona, maar dat is niet naar de zin van een boze draak. Die vervloekt het schubbig beestje en verandert hem in een kriebel, een kriebel die bovendien erg besmettelijk blijkt en veel mensen ziek maakt”, schetst Francis Benoit de setting.

Knipoogjes

Een eerste aflevering die de burgemeester eind maart neerschrijft en op Facebook publiceert, wordt meteen fel gesmaakt. “Het was mijn bescheiden poging om wat er in de wereld en met het coronavirus op kindermaat uit te leggen. En blijkbaar werkte het wel. Ik nam me voor om elke zondagochtend een vervolg te schrijven, over Cor en Ona en hun zoektocht naar een middel tegen de kriebel.”

Cor en Ona werd geschreven door burgemeester van Kuurne Francis Benoit tijdens de lockdown.
Cor en Ona werd geschreven door burgemeester van Kuurne Francis Benoit tijdens de lockdown.© Olaf Verhaeghe

Die zoektocht brengt de twee figuurtjes, die een gezicht kregen dankzij de in Roeselare opgegroeide illustratrice Ayla Brulez (30), de hele wereld rond. En het verhaal is doorspekt met verwijzingen naar gebeurtenissen en figuren die een belangrijke rol speelden in het bijna voorbije jaar 2020. “Ik zou uiteraard geen burgemeester van Kuurne zijn, mochten er geen knipoogjes naar mijn eigen gemeente zijn in verwerkt”, glimlacht Francis.

De Burgemeester leest voor

Uiteindelijk schreef Francis Benoit tijdens de eerste lockdown 15 verhalen, later kwamen er daar nog vijf bij. Die verhalen kan je niet alleen online zelf lezen, ze werden ook door bekende gezichten als Wim Opbrouck, Wouter Deprez, Piet Huysentruyt, Marijn Devalck, Karl Vannieuwkerke en Maaike Cafmeyer voorgelezen en op YouTube geplaatst.

Burgemeester Benoit las dinsdagmiddag de laatste aflevering van Cor en Ona in primeur voor.
Burgemeester Benoit las dinsdagmiddag de laatste aflevering van Cor en Ona in primeur voor.© Olaf Verhaeghe

“Het lijstje aan voorlezers is, al zeg ik het zelf, best indrukwekkend. Mochten er plannen groeien voor een tekenfilm, dan hebben we al een uitstekende cast voorhanden”, aldus de schrijver. “Zelfs Marc Van Ranst toonde zich bereid om een hoofdstuk voor te lezen. En voor de laatste aflevering heb ik met Walter De Donder, de Burgemeester van Samson en Gert, nog een bijzondere afsluiter in petto.”

Exemplaar voor koningin

Afgelopen zomer werd Francis Benoit benaderd door uitgeverij Bibliodroom. Of hij het Cor en Ona-verhaal niet in een boek wou gieten, samen met de tekeningen van Ayla. “Toen ik op een gewone zondagochtend hieraan begon, had ik nooit durven dromen van een boek. Natuurlijk zijn we ervoor gegaan, het geloof in dit boek is groot”, zegt Francis nog.

Burgemeester Francis Benoit, illustratrice Ayla Brulez, Johan Vergote van uitgeverij Bibliodroom, CD&V-voorzitter Joachim Coens en Stefaan Pottie, voorzitter van het Rode Kruis Kuurne.
Burgemeester Francis Benoit, illustratrice Ayla Brulez, Johan Vergote van uitgeverij Bibliodroom, CD&V-voorzitter Joachim Coens en Stefaan Pottie, voorzitter van het Rode Kruis Kuurne.© Olaf Verhaeghe

Dat bevestigt ook uitgever Johan Vergote van Bibliodroom. “Het is speels en eenvoudig, op kindermaat, actueel en toch heel duidelijk”, zegt hij. “Met Cor en Ona bewijst Francis dat je met verbeelding en fantasie wonderen kan verrichten in een tijd vol narigheid. Het is een boek dat verbindt in deze coronaperiode en het zal ook een tedere herinnering blijven aan een zonderling jaar.”

Ook nationaal CD&V-voorzitter Joachim Coens spreekt zijn waardering uit voor het werk van zijn partijgenoot en collega-burgemeester. “Ik wil je van harte bedanken voor dit warme initiatief”, stelt Joachim Coens. “Ik stond er dan ook op om hier te zijn. We zitten nog altijd in een crisis, maar mensen die hun nek uitsteken zoals hier zorgen voor verbinding op het juiste moment.”

CD&V-voorzitter Joachim Coens kreeg een exemplaar voor koningin Mathilde mee.
CD&V-voorzitter Joachim Coens kreeg een exemplaar voor koningin Mathilde mee.© Olaf Verhaeghe

“Weet je wie ik nog heel graag als voorlezer had gehad? Koningin Mathilde”, pikt Francis Benoit nog kort in op de aanwezigheid van zijn partijvoorzitter. “Jammer genoeg kon ze niet op mijn vraag ingaan, maar ik durf denken dat u als voormalig koninklijk onderhandelaar een betere connectie heeft met haar. Ik heb dan ook een speciale editie van Cor en Ona, met een rood-geel-zwart lintje rond de doos, voor haar. Kan u dat aan de koninklijke familie bezorgen?” Met een brede glimlach en een duidelijke belofte dat te doen nam Joachim Coens het exemplaar over.

Vierde leerjaar geniet van laatste aflevering

Al 19 van de twintig hoofdstukken zijn online terug te vinden, maar het twintigste en laatste deel bewaarde Francis Benoit voor het boek. Dinsdagmiddag mocht het vierde leerjaar van de Centrumschool in Kuurne als eerste komen luisteren naar hoe het avontuur van Cor en Ona afloopt. Veel kunnen we nog niet verklappen, maar dat er een wondermiddel een belangrijke rol speelt, is gelukkig geen verrassing.

Emelyne, Mona en Gust uit het vierde leerjaar.
Emelyne, Mona en Gust uit het vierde leerjaar.© Olaf Verhaeghe

Emelyne (8), Mona (9) en Gust (9) genoten met volle teugen van het spannende slot. “Ik heb alle afleveringen geluisterd via YouTube”, vertelt Gust. “Maar we hebben het verhaal ook samen met de juffen in de klas gelezen. Ik vond het echt goed gemaakt en zeker het stuk met de Bomaworst was heel grappig.”

“Ik hoop dat de burgemeester later nog verhalen zal schrijven, al hoeft het voor mij niet over corona te gaan”, pikt Mona lachend in. “Dat zijn we nu wel al een beetje beu. Een nieuw avontuur, zonder virus dus.” “Ik denk wel dat ik het boekje aan mijn mama en papa zal vragen”, aldus Emelyne nog. “Het is leuk om te lezen, en zeker met de tekeningen van Cor en Ona ziet er heel leuk uit. Hopelijk ligt het ook in de bib, dan kunnen we het daar halen.”

Het vierde leerjaar van de Centrumschool kon genieten van het spannende slot.
Het vierde leerjaar van de Centrumschool kon genieten van het spannende slot.© Olaf Verhaeghe

Het boek is vanaf dinsdag 17 november te koop zowel online als bij boekhandels. Daarnaast wordt het ook verkocht door het Rode Kruis. Per boek gaat ook 5 euro naar de Kuurnse afdeling, een bewuste keuze nadat corona alle activiteiten, evenementen en stickerverkoop dit jaar stokken in de wielen stak.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier