College Oostende zamelt 2.000 euro in voor goede doelen in Roemenië: “Ik draag dit voor altijd mee”

(foto ZB)
Redactie KW

De laatstejaars humane wetenschappen van het College Oostende zamelden dit schooljaar maar liefst 2.000 euro in ter ondersteuning van hun humanitair project in Brasov, Roemenië. Het is het tiende jaar dat het College op deze manier z’n partners in Roemenië ondersteunt. De leerlingen blikken terug op een leerrijke studiereis.

Het College in Oostende verdiept zich al jaren in ervaringsgericht leren en tracht de leerlingen via vaak internationale projecten die ervaringen te laten opdoen. Zo gaan de leerlingen uit de zesde humane wetenschappen al meer dan tien jaar naar Brasov, een stad in Roemenië.

Het belangrijkste luik van dit schoolproject is het liefdadigheidswerk waar de leerlingen geld inzamelen voor verschillende goede doelen in de regio. Dit jaar organiseerden ze doorheen het jaar allerhande activiteiten en zamelden meer dan 2.000 euro. De centen overhandigden ze samen in de vorm van eten, kuisgerief en kledij in een bejaardentehuis in Sacele, verschillende weeshuizen of ‘home of the forgotten children’, en zelfs in een zigeunerdorp.

Sinds enkele jaren wordt de studiereis bekostigd via Erasmus+. “Doordat ik zelf les ben gaan geven daar in Brasov leerde ik wat belangrijke personen kennen die de deur naar dit project openzetten”, vertelt Bart Broidioi, leraar geschiedenis en de bezieler van dit project. “We werken samen met een bekende school uit het centrum van Brasov, waar we met de Roemeense leerlingen onderzoeken wat er zoal verschilt en gelijk is tussen ons West-Europees en hun Oost-Europees land. Dit leidt vaak tot heel interessante inzichten die onze leerlingen de nodige ruggengraat geven om hun verdere leven aan te vatten.”

Ervaring

Op de studiereis verblijven de leerlingen een week bij gastgezinnen in de stad, waar ze de Roemeense cultuur ‘first hand’ leren kennen, door gewoon mee te draaien in een standaard gezin. “Volgend jaar zou ik graag politieke wetenschappen gaan studeren in UGent. Mijn droom is om diplomaat te worden of een functie uit te oefenen binnen de ambassade”, vertelt Yannet Melese (19), student humane wetenschappen aan het College.

Yannet kijkt met een positieve blik terug op de studiereis. “Het is een enorme verrijking om eens een week uit het dagelijkse leven van een leeftijdsgenoten uit Oost-Europa mee te maken. Ik vind het heel belangrijk om te zien hoe mensen in andere landen leven. Dit alles geeft me een vernieuwd inzicht in mijn eigen leven. Het is natuurlijk ook een ervaring die ik voor altijd met me mee zal dragen”, besluit Yannet. (Zana Bulteel)

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier