Catharina Verlee, een doodgewoon Brugs meisje van 10 jaar, zal binnenkort in Beijing en Tianjin ons land vertegenwoordigen op de Chinese Bridge Competitie voor basisschoolleerlingen. Deze internationale wedstrijd brengt jongeren samen die de Chinese taal bestuderen. De wedstrijd biedt leerlingen van over de hele wereld de kans om hun kennis van de Chinese taal en cultuur te demonstreren. De finale van de competitie wordt uitgezonden op de Chinese nationale televisie.
“Uiteraard ben ik heel blij dat ik aan zo’n grote internationale competitie mag deelnemen”, vertelt Catharina enthousiast. Het is een grote eer dat ik aan zo’n belangrijke wedstrijd mag deelnemen en België mag vertegenwoordigen, maar ik kijk er ook naar uit om andere kinderen van over de hele wereld te ontmoeten die ook Chinees leren.”
“Vooral de Chinese karakters schrijven is heel leuk”
Catharina Verlee beheerst naast Chinees nog vier andere talen. Als kleuter kwam ze in contact met de taal omdat haar oppas een Chinese was die haar Chinese liedjes leerde zingen. “Ik vond het toen al zo’n mooie en mysterieuze taal en wilde graag begrijpen wat de mensen tegen elkaar vertelden. Mijn ouders vinden talen heel belangrijk en ik vind het ook leuk om nieuwe talen te leren. Daarom begon ik vrij snel met Chinese lessen. Het is een taal die helemaal anders is dan de andere talen die ik ken (Nederlands, Frans, Engels en Russisch, red.). Vooral de karakters schrijven is heel leuk. Ook de Chinese geschiedenis is fascinerend. De verhalen over oude keizers en de Muur van China lees ik graag.”
Veel voorbereiding
Deelnemen aan de Chinese Bridge Competitie is een serieuze uitdaging en vergt ook heel wat voorbereiding.
“Ik oefen elke dag en ga ook naar veel Chinese evenementen, zodat ik daar mijn Chinees kan oefenen. Onlangs ben ik nog naar het Midherfstfestival geweest in Brussel. Ik werk momenteel volop aan mijn presentatie die ik helemaal in het Chinees zal brengen. Het wordt spannend en heel leuk, maar ik hoop vooral veel nieuwe vrienden te maken en veel te leren over de Chinese taal en cultuur. Het lijkt me uiteraard ook leuk om mijn land trots te maken”, besluit Catharina Verlee heel overtuigend. (PDC)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier