Burgemeester Sandy bemiddelt in schoolrel Mesen: “Iedereen moet zijn ego laten varen”

Vrijdag was er een stille mars van leerlingen, ouders en leerkrachten als protest tegen het ontslag van directeur David Breyne van VBS De Kleine Ster. (Foto EF) © Eric Flamand
Tom Gheeraert
Tom Gheeraert Medewerker KW

Het schoolbestuur van VBS De Kleine Ster in Mesen stuurt directeur David Breyne de laan uit, maar die legt zich er niet bij neer en dreigt een nieuwe school op te richten. Net als vele ouders vreest ook burgemeester Sandy Evrard (MLM) voor het voortbestaan van de school. “Als er geen oplossing is, dan ziet het er slecht uit voor de school en dat wil ik koste wat kost vermijden”, aldus Sandy Evrard.

Het conflict tussen directeur David Breyne en het schoolbestuur van VBS De Kleine Ster in Mesen bereikte vrijdag zijn kookpunt met de stille mars van ouders, leerkrachten en leerlingen als protest tegen het ontslag van de directeur. Het kleinste stadje van België staat in rep en roer en dat is ook burgemeester Sandy Evrard niet ontgaan.

Heisa

“Woensdag heb ik het ontslag vernomen. De reden weet ik ook niet. Dat was even schrikken natuurlijk. Ook van de ganse heisa. Mensen die zeggen dat ze hun kinderen uit de school zullen weghalen als de directeur moet vertrekken, dat baart me zorgen”, zegt Sandy Evrard. “In Vlaanderen staan we op plaats drie van gemeenten met de jongste inwoners. Dat wil zeggen dat heel wat kinderen hier naar school komen. Het enige wat we niet mogen verliezen is onze school.”

Lees verder onder de foto.

Burgemeester Sandy Evrard van Mesen. (gf)
Burgemeester Sandy Evrard van Mesen. (gf)

De burgemeester is alvast bereid om zijn ervaring in de strijd te gooien. “Ik kan heel goed luisteren en de ontmijner spelen. Ik hoop dat ik in dialoog kan gaan. Hoe we het precies moeten doen, weet ik nog niet, maar ik ben bereid daar diplomatisch mee om te gaan. Ik vernam dat men een nieuwe school wil oprichten als het bestuur niet opstapt. Dat is een mogelijkheid die bestaat, ik heb dat opgezocht, maar we gaan eerst proberen de gemakkelijke oplossing aan te bieden. Dan moet iedereen van zijn ego afstappen en moeten we proberen een compromis te vinden.”

Geven en nemen

De burgemeester vindt dan ook niet dat de voorzitter van het schoolbestuur moet opstappen. “Nee, want ik wil eerst de twee partijen horen. Ik heb niet genoeg informatie om hierin een kant te kiezen. Als er geen oplossing is, dan ziet het er slecht uit voor de school en dat wil ik koste wat kost vermijden. Ik heb dan ook een oproep voor iedereen: denk goed na! Denk niet aan het eigen belang maar aan het belang van de kinderen. Laat de ego’s varen en probeer samen te zitten. Ik zit al dertig jaar in de politiek. Een compromis zoeken is altijd een beetje geven en nemen.” (TOGH)

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier