Bouw scholencampus Kappaert in Zwevegem start in september

De gehuldigden samen met de directies van de diverse scholen. © GJZ
Redactie KW

Op een startbijeenkomst voor het onderwijzend personeel van het gemeenteonderwijs in Zwevegem werden een aantal leerkrachten gehuldigd wegens hun pensionering of aantal jaren dienst. Ook maakte de onderwijsschepen bekend dat de start van Campus Kappaert normaal in september start.

Onderwijsschepen Isabelle Degezelle (CD&V) begon de bijeenkomst door te stellen dat ze trots is op het volledige lerarenkorps omwille van hun inzet, flexibiliteit een aanpassingsvermogen.

Hoeksteen

“Onderwijs is een hoeksteen van onze samenleving en heeft een cruciale rol in de groei en ontwikkeling van onze jongeren. Als gemeente hechten we enorm veel belang aan het bieden van kwalitatief hoogstaand onderwijs aan al onze inwoners en leerlingen.”

“Ook het komende schooljaar brengt bijzondere en opwindende ontwikkelingen voor ons onderwijssysteem. Er is het nieuwe lesrooster, het nieuwe gemeentelijke leersteuncentrum BOOST en de introductie van de nieuwe onderwijs- en vrije tijdscampus op de Kappaert.”

Campus Kappaert

Over de langverwachte Campus Kappaert was er ook nieuws te melden. “We hebben een ultramoderne campus gecreëerd die niet alleen een stimulerende leeromgeving biedt, maar ook de brug slaat tussen onderwijs en vrije tijd. Op 18 juli werd een aannemer aangesteld en in september starten de bouwwerken.”

“Daarnaast hebben we ook de toezegging voor een tweede bouwfase zodat de volledige kunstacademie daar kan gecentraliseerd worden met zowel muziek, woord als de beeldende afdeling”, klonk het.

“Ik wil mijn waardering uitspreken voor het flexibele en veerkrachtige karakter van jullie als onderwijzend en ondersteunend personeel” – Onderwijsschepen Isabelle Degezelle

De schepen is er zich wel van bewust dat niet enkel de gebouwen tellen. “Ons onderwijs staat of valt niet met infrastructuur, maar vooral met de drive van ons lerarenkorps. De afgelopen jaren hebben ons voor ongekende uitdagingen gesteld. Zo hadden we de wereldwijde pandemie, die ons dwong om nieuwe manieren van lesgeven en leren te omarmen.”

“Maar ook het tekort aan onderwijzend personeel was het voorbije jaar een enorme uitdaging. Ik wil dan ook vandaag mijn waardering uitspreken voor het flexibele en veerkrachtige karakter van jullie als onderwijzend en ondersteunend personeel, maar ook van de ouders en natuurlijk de leerlingen zelf.”

Jaren dienst

Er werden ook een viertal mensen in de bloemetjes gezet vanwege hun jaren dienst. Zo ging er een Burgerlijke Medaille 1ste klas, voor 25 jaar dienst, naar Ria Vandeghinste. Zij is leermeester lichamelijke opvoeding in de gemeentescholen van Heestert en Sint-Denijs.

Ook Cathérine Vandenhende kreeg een dergelijk ereteken. Cathérine, meestal Katrien genoemd, geeft les rooms-katholieke godsdienst in de Klim-op.

Het Burgerlijk Kruis 1ste klas, een ereteken voor 35 jaar dienst, was er voor Bart Desmet. Hij is directeur van de gemeenteschool Sint-Denijs. Op de viering was hij wegens ziekte verontschuldigd.

Marc Ruysschaert kreeg eveneens een dergelijk ereteken. Hij is onderwijzer ASV verbonden aan het Ondersteuningsnetwerk.

Pensioen

Vijf mensen gingen de afgelopen maanden met pensioen. Ook zij werden in de hulde betrokken.

Hendrik Battiau was jarenlang logopedist in de gemeenteschool voor buitengewoon onderwijs, de Klim-op. Ook Lutgarde Lut Verbrugge borg haar boekentas op. Zij was klastitularis peuterklas en eerste kleuter in de gemeenteschool Zwevegem-Knokke.

Muzikant in hart en nieren

In de muziekacademie ging Rudi Naessens op rust. Bij de start van de Kunstacademie op 1 september 2010 maakte Rudi de overstap van de Stedelijke Academie in Harelbeke naar Zwevegem. Rudi is muzikant in hart en nieren en als leraar muziek gaf hij les in allerlei koperen blaasinstrumenten en in groepsmusiceren.

Bij de mensen die de administratie in orde brengen, gingen ook twee mensen op rust. Ann Lambrecht was administratief medewerker in de gemeenteschool Heestert. Op de huldiging was ze verontschuldigd.

Vakantieverhalen

De laatste gehuldigde was Carine Vannieuwenhuyse. Zij startte in 1999 als administratief medewerker in verschillende gemeentescholen om vanaf 2008 de gemeenteschool Sint-Denijs als vaste stek te hebben.

Na de huldiging volgde nog een receptie waar vakantieverhalen konden gedeeld worden en al afspraken werden gemaakt voor het nieuwe schooljaar. (Geert Vanhessche)

Lees meer over: