Basisscholen De Linde en De Kiem in Ruiselede werken aan lokalen, parking en polyvalente ruimte

Basisschool De Kiem heeft dringend nood aan extra klaslokalen. © GGM
Georges Gielen
Georges Gielen Medewerker KW

Uit diverse enquêtes uit het verleden, onder meer van de Stadsmonitor, blijkt dat ouders en kinderen tevreden zijn over het onderwijsniveau in de basisscholen De Linde en De Kiem in Ruiselede. Alleen infrastructureel scoren de scholen minder goed, wegens acuut ruimtegebrek. Beide scholen plannen al jaren uitbreiding, maar voorlopig zonder veel resultaat. Een en ander verloopt redelijk moeizaam. Op dit vlak is dus werk aan de winkel.

Beide basisscholen De Kiem en De Linde kunnen mooie resultaten voorleggen, wanneer ze doorgelicht worden. Zo scoren de scholen veel beter dan gemiddeld inzake kennis, leerachterstand of de beheersing van het Nederlands. Problematische afwezigheden zijn nagenoeg onbestaande, terwijl dat in de rest van Vlaanderen kan oplopen tot liefst 16 procent! Als het gaat over onderwijsvoorzieningen, zijn de cijfers niet zo goed. Ruiselede scoort 67 procent, terwijl dat gemiddeld 86 procent is. Hier is dus werk aan de winkel.

Acuut ruimtegebrek is een oud zeer voor beide basisscholen in Doomkerke en Ruiselede. In het doorlichtingsrapport en inspectieverslag van het ministerie van Onderwijs voor het schooljaar 2015-2016 wordt er al melding gemaakt dat de school De Linde ‘krap gehuisvest is’ en ‘kampt met een ernstig plaatstekort’. ‘Een structurele oplossing voor de kleine klassen, de beperkte speelruimte en de te kleine eetzaal, is nodig’, klinkt het verder. Ook bij De Kiem is er in het doorlichtingsrapport en inspectieverslag sprake van ‘een hoge nood aan klaslokalen’ en ‘problematische circulatie- en parkeermogelijkheden’. Die problemen bestaan dus al minstens acht jaar.

Minder leerlingen

“Je moet een en ander ook bekijken in het licht van die periode”, reageert schepen voor Onderwijs Ilse Volcke.

“Acht jaar geleden ‘boomde’ het aantal leerlingen in basisschool De Linde. Vandaag is de situatie anders. Het leerlingenaantal daalt, de oorzaak is niet bekend. Maar er komen de jongste tijd steeds meer jonge gezinnen in Ruiselede wonen, dus ik vermoed dat die cijfers opnieuw zullen verbeteren. In elk geval is de situatie iets minder acuut geworden. Wij hebben als gemeente al jaren zo’n half miljoen euro beschikbaar voor de school – en geen anderhalf miljoen zoals Respect-kopman Gyselbrecht onlangs beweerde – als de schooldirectie aan renovatie en uitbreiding wil werken.“

Dramatisch

Tijdens de jongste gemeenteraad werd beslist aan basisschool De Linde in Doomkerke een erfpacht toe te kennen voor het voormalige ‘ouderlingengesticht’ en de schuur achter de school. Dat betekent concreet dat de gemeente Ruiselede eigenaar blijft van de gebouwen, maar dat De Linde er zeggenschap over krijgt. De school staat dan in voor het onderhoud en de verbouwingen.

Zo oogt het ‘beschermde’ voormalige ouderlingengesticht achter De Linde. Elke renovatie zal handenvol geld kosten.
Zo oogt het ‘beschermde’ voormalige ouderlingengesticht achter De Linde. Elke renovatie zal handenvol geld kosten. © GGM

Gedacht wordt de niet-beschermde schuur af te breken en in een nieuwe ruimte onder meer openbare toiletten te voorzien en een polyvalente ruimte voor educatieve en recreatieve doeleinden. Die functies zouden voor en na de schooluren ook prima kunnen aansluiten bij het aanpalende landschapspark Disveld. Het voormalige bejaardentehuis staat op de lijst van Onroerend Erfgoed en vergt een specifieke aanpak. De huidige staat van het gebouw is weliswaar dramatisch. Hier wenken wel uitwijkmogelijkheden om extra ruimte te creëren. Mocht de bouwaanvraag dit jaar nog goedgekeurd raken, wil de schooldirectie zo snel mogelijk met bouwen beginnen.

Voor basisschool De Kiem in de Pensionaatstraat wordt er hoopvol gekeken naar de bouw van het gloednieuwe en nabije zorgdorp door Curando. Daar zouden de geplande sporthal en de polyvalente ruimte voor extra mogelijkheden kunnen zorgen. Maar met ruim 400 leerlingen heeft De Kiem onmiskenbaar nood aan meer klaslokalen.

Hostens Molen

“Ik heb begrepen dat er gedacht wordt aan extra lokalen aan de kant van de tuin”, weet schepen Volcke. “Maar echt concrete plannen heb ik daar nog niet van gezien.” De gekende circulatieproblemen zouden deels opgelost worden door de huidige verkeersarm gemaakte Pensionaatstraat. In samenwerking met Curando zijn er naar verluidt ook plannen om extra parkeerplaatsen te voorzien nabij Hostens Molen die pal achter de school ligt. Maar ook daarover bestaat nog geen duidelijke concrete planning. De nood aan extra ruimte voor beide basisscholen De Kiem en De Linde is onmiskenbaar hoog.”

“Het parcours er naartoe verloopt echter hobbeliger dan de kasseistroken van Parijs-Roubaix. “Een kwakkelbaan”, laat schepen voor Onderwijs Ilse Volcke zuchtend weten.

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier