Ondervoorzitter Bram Deloof tevreden over succes FOOD ACT 13
KUURNE FOOD ACT 13, gelegen in de Weidenstraat naast de Voedselbank, zamelt dagverse producten in bij warenhuizen, bakkerijen en boerderijen en schenkt die aan kwetsbare mensen in de regio. “We hebben de voorbije drie jaar een miljoen kilo verse voeding kunnen herverdelen over 13.000 kwetsbare mensen”, blikt Bram Deloof tevreden terug.
FOOD ACT 13 is een regionaal distributieplatform van W13, de welzijnsintercommunale van de 14 OCMW’s in Zuid-West-Vlaanderen. W13 werd in 2015 opgericht met als doel een gezamenlijk sociaal welzijns- en zorgbeleid voor de regio te voeren. De 14 OCMW’s zijn de OCMW’s van de gemeenten Anzegem, Avelgem, Deerlijk, Harelbeke, Kortrijk, Kuurne, Lendelede, Menen, Spiere-Helkijn, Waregem, Wervik, Wevelgem, Wielsbeke en Zwevegem. W13 zet actief in op armoedebestrijding in de regio. FOOD ACT 00013 haalt verse voedseloverschotten op en herverdeelt die bij kwetsbare mensen. De voorbije drie jaar werd er een miljoen verse voeding opgehaald, goed voor een winkelwaarde van 6,5 miljoen euro.
No-nonsense aanpak
Bram Deloof (N-VA), schepen van Sociale Zaken en Armoedebeleid in Kuurne, is ondervoorzitter van FOOD ACT 13 en is een tevreden man: “We hebben één miljoen kilogram verse voeding opgehaald en in plaats van het weg te gooien, hebben we het kunnen herverdelen over 13.000 kwetsbare mensen. Dat is het resultaat van een goede en ‘no-nonsense’-samenwerking tussen de verschillende sociale organisaties. Het is wel hallucinant dat we nog steeds zoveel verse voeding weggooien. We zijn trots dat we een miljoen verse, gezonde voeding kunnen aanbieden aan die mensen die anders hun aankopen uitstellen of minder gezond moeten eten. In 2015 naar het kabinet, dan naar samenwerking met de Voedselbank, van ton naar gram, van distributiecentra naar herverdeelcentra en via de lokale sociale kruideniers tot bij de mensen. De opdracht was om het totaalplaatje aan te pakken en het resultaat ligt vandaag op tafel en in het bord.”
5.000 gezinnen
De voedseloverschotten werden opgehaald bij Aldi, Carrefour, Colruyt, Okay, Bio-Planet en Metro maar ook bij lokale bakkers en landbouwers. De opgehaalde verse voeding wordt verdeeld over 78 sociale organisaties, die dan voor de verdeling zorgen naar meer dan 5000 gezinnen waardoor er ongeveer 13.000 mensen geholpen worden. De mensen in kwetsbare situaties hebben op die manier toegang tot een meer gevarieerd en evenwichtig consumptiepatroon. Alle opgehaalde voeding wordt in het magazijn in Kuurne gesorteerd en gaat dan naar sociale en welzijnsorganisaties”, aldus Bram Deloof.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier