Onderpastoor Henk Gevaert uit Moorslede krijgt een andere parochie, boze familie reageert: “De uitvaart van ons mama heeft hij verpest”

Onderpastoor Henk Gevaert werd op non-actief gezet. Het bisdom bevestigt dat er voor de priester een nieuwe opdracht wordt gezocht. © JS
Erik De Block
Erik De Block Medewerker KW

Dat onderpastoor Henk Gevaert van de Sint-Martinusparochie in Moorslede door het bisdom Brugge op non-actief is gezet en dit in de media kwam, zorgt vanzelfsprekend voor nogal wat reacties. Onder meer ook bij families die klachten hadden over ‘mijnheer pastoor’. Het bisdom bevestigt dat er voor priester Henk Gevaert een nieuwe opdracht wordt gezocht.

In april vond in de Sint-Martinuskerk in Moorslede de uitvaart van een moeder plaats. De familie was niet te spreken over de houding van medepastoor Henk Gevaert tijdens de eucharistieviering en de bespreking vooraf.

Niet gelovig

“Hij zette heel die uitvaart naar zijn hand. We bezorgden hem het levensverhaal van ons moeder, maar daarover repte hij met geen woord”, zegt een dochter die anoniem wenst te blijven. “Ik stuurde een e-mail naar het bisdom Brugge. Voor de uitvaart hebben we niet moeten betalen.”

“We vinden het vooreerst jammer dat er heel wat over priester Henk de ronde doet, zonder dat de besprekingen met de bisschop afgerond zijn”, reageert woordvoerder Wim Vervaeck van het bisdom Brugge. “De situatie die deze familie aanbrengt, kan ik bevestigen en was een van de elementen in deze gesprekken.”

“Achteraf deed ik mijn beklag bij de pastoor en hij vroeg zich af wat hij had misdaan”

“Acht jaar geleden is ons vader gestorven”, vervolgt de familie. “Pastoor André Monstrey (ondertussen op rust, red.) zorgde voor de mooiste uitvaart die men zich kan inbeelden. Mijn moeder was geen gelovige vrouw. Daar had ze een reden voor. Toen de pastoor bij ons kwam om de uitvaart te bespreken, vertelden we hem dat ook eerlijk.”

“Er waren op de uitvaartdienst ongeveer 350 mensen. Tijdens de homilie repte de pastoor met geen woord over het levensverhaal van ons mama. Hij had het wel over de ‘ongelovige Thomas’ en dat we weer in God moesten geloven. Dat was een sneer naar ons moeder. Hij bleef maar doorrammelen. Mijn broer stond zelfs op het punt om op te stappen. Ik schreef ook een afscheidsbrief en gelukkig heeft begrafenisondernemer Eveline Geldhof die kunnen voorlezen.”

Averechts

“Tijdens de bespreking vooraf hadden we het ook over het projecteren van foto’s. De pastoor gaf aan dat we dat moesten tonen vlak voor de eucharistieviering begon. Hij begon toen al averechts te doen. Dankzij de tussenkomst van de koster mocht het dan toch om tijdens de uitvaart foto’s te laten zien. We moesten ons wel beperken tot dertig.”

“Toen we de kerk verlieten speelde er nog een lied dat we hadden gekozen, maar halfweg legde de pastoor de muziek stil. Achteraf deed ik mijn beklag bij de pastoor en hij vroeg zich af wat hij had misdaan. Van aanwezigen kreeg ik wel twintig à dertig berichten over die uitvaart. Die mensen waanden zich allemaal in een doodgewone eucharistieviering… Blijkbaar was het tijdens de volgende uitvaart net hetzelfde.”

“Al die berichten bezorgde ik enkele dagen later aan het bisdom. Ik stuurde de bewijzen zwart op wit met dus al die berichten. Het bisdom antwoordde per e-mail en men heeft me nadien ook nog opgebeld met de boodschap dat ze de pastoor ‘op het matje’ zouden roepen. Dat is gewoon een grote averechtse mens. De uitvaart van ons mama heeft hij verpest. Het laatste wat we konden doen, heeft hij afgepakt.”

Oplossing

“De moeilijkheden in samenwerking vragen om een nieuwe opdracht die beter aansluit bij priester Henk zijn interesses. Het is niet de bedoeling dat het functioneren van priester Henk in en via de media wordt geëvalueerd. We vragen dat bisschop Lode en priester Henk de gesprekken in alle sereniteit kunnen afwerken. Wanneer een priester een pastorale opdracht beëindigt, spelen er altijd verschillende gevoeligheden mee en daar hebben we alle begrip voor. Ondertussen zetten we de gesprekken voort om tot een oplossing te komen. Eind deze week wordt alvast gepubliceerd via onze digitale nieuwsbrief dat priester Henk zijn opdracht stopt in Dadizele.”

We probeerden meerdere keren de medepastoor te bereiken, maar hij gaf niet thuis.

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier