Ondanks slecht weer is Hugo (57) toch vertrokken voor looptocht van 196 kilometer over parcours van Kuurne-Brussel-Kuurne

Hugo net voor de start van zijn looptocht. © BRU
Nico Speleers
Nico Speleers Medewerker KW

Vrijdagnamiddag even na 14 uur is Hugo Derycke (57) van start gegaan voor zijn eigen Kuurne-Brussel-Kuurne. Dat gebeurde op de plaats waar aanstaande zondag de officiële start wordt gegeven van Kuurne-Brussel-Kuurne voor beroepsrenners, op de Rijksweg. Opmerkelijk genoeg koos Hugo niet voor de fiets, maar om het non-stop al lopend te doen. Hij streeft ernaar om de volledige afstand van 196,4 kilometer tegen zaterdagavond af te leggen.

Hugo wordt bij zijn inspannende poging constant begeleid door een fietser, die hem tijdens honger of dorst voorziet van de nodige ondersteuning. Daarnaast rijdt er een wagen voorop met extra voorraden en verse kleren. Ondanks de minder gunstige voorspelde weersomstandigheden blijft Hugo vastberaden. Hij beseft dat het een uitdagende taak zal zijn, maar laat zich niet afschrikken. “Al zal de kans op slagen in de limiet van nul naar honderd procent zijn (lacht). Als je immers zo’n uitdaging aangaat, weet je dat er zoveel dingen mis kunnen gaan, maar toch geef ik het een serieuze kans en zie wel waar ik uitkom.”

Indrukwekkende prestaties

Hugo’s ervaring met buitengewone uitdagingen blijkt uit zijn indrukwekkende lijst van prestaties. In 2006 voltooide hij een volledige triatlon in Almere, in 2007 liep hij de 100 km van Torhout en in 2008 zwom hij als eerste Belg de Straat van Gibraltar over.

Hij vervolgde zijn reeks prestaties met onder andere het lopen van acht marathons in acht opeenvolgende dagen in 2009, vier marathons in 24 uur in 2010 en het voltooien van twee opeenvolgende triatlons in 2011. In latere jaren zwom hij een volledige marathon non-stop in 2012, nam deel aan de 24-urenloop van Oudenaarde in 2013 om een startticket te verdienen voor de Spartathlon in 2014 en liep hij het volledige parcours van de Ronde van Vlaanderen in 2015. Na een korte pauze in 2015 nam Hugo in 2018 deel aan de 24-urenloop in Aalter, waar hij tweede algemeen en Belgisch kampioen in zijn leeftijdscategorie werd.

Ook zelf supporter

Ondanks zijn ambitieuze doelen voor deze uitdaging plant Hugo toch om aanstaande zondag de eliterenners te aanschouwen. Of hij dat langs het parcours zal doen of vanuit zijn luie zetel, is echter nog onbeslist.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier