Ombudsvrouw van Oostende stelt jaarrapport voor: klachten vaker opgelost door bemiddeling

Gemeenteraadsvoorzitter Wouter De Vriendt met ombudsvrouw Ilse Emmaneel.
Edwin Fontaine
Edwin Fontaine Medewerker KW

Er waren vorig jaar in Oostende 159 tweedelijnklachten bij de ombudsvrouw. 1 op 3 klachten werd opgelost door bemiddeling. “Het parkeerbedrijf Mobil O moet sneller de retributies uitsturen”, luidt het advies aan de stad. “Het is goed dat er een onafhankelijk oordeel is”, zegt gemeenteraadsvoorzitter Wouter De Vriendt.

In 2023 werd de ombudsvrouw 344 keer bevraagd (in 2022 was dat nog 349 keer). In 185 gevallen werd doorverwezen naar de juiste dienst en 159 keer was er een tweedelijnsklacht waarbij men niet tevreden was en hulp zocht bij de ombudsvrouw. “Er waren 19 tweedelijnsklachten meer dan in 2022. We wijten dit aan een betere bekendheid van onze dienst en het O-punt. Mensen die ontevreden zijn over afhandeling van hun melding op het O-punt, krijgen de mogelijkheid om ons te contacteren. Het is een goede zaak dat ze een beroep doen op ons met klachten want dat is onze kernopdracht”, zegt ombudsvrouw Ilse Emmaneel.

Meer bemiddeling

Opvallende cijfers in het rapport: in slechts één geval werd de klacht volledig gegrond verklaard, voor 36 procent van de klachten was de ombudsvrouw onbevoegd of de klachten waren niet ontvankelijk. Het meest opvallende cijfer: in 50 van de 159 klachten (1 op 3) kwam er een oplossing door bemiddeling. Een opmerkelijke stijging want in 2022 was dat nog maar 1 op 5. Wellicht te verklaren door de grotere bekendheid bij de stadsdiensten van de ombudsvrouw. Soms worden problemen sneller opgelost als men op het stadhuis hoort dat de ombudsvrouw het ter harte neemt.

“De ombudsdienst oefent positieve druk uit en ze zijn een stok achter de deur voor burgers”

“In slechts 15 dossiers werd een tekortkoming door de stadsdiensten vastgesteld. De dossiers waarbij de burger terecht klaagde, hadden betrekking op de passende communicatie van de stadsdiensten, de opvolging en de redelijke behandelingstermijn”, duidt Ilse. De ombudsvrouw doet aan de stad ook een aanbeveling: het stedelijke parkeerbedrijf AG Mobil O moet de termijn tussen de vaststelling en het uitsturen van de retributie zo kort mogelijk houden.

Haar rapport wordt voorgesteld aan de gemeenteraadsleden. Gemeenteraadsvoorzitter Wouter De Vriendt (Groen) nam het eerste exemplaar in ontvangst: “Oostende is één van de weinige steden met zo’n onafhankelijke ombudsdienst. De Oostendenaar weet steeds meer dat de dienst bedoeld is voor tweedelijnsklachten. Het stemt me erg positief dat 1 op 3 klachten kan opgelost worden door bemiddeling. Het rapport biedt inspiratie voor het stadsbestuur voor een betere werking. Ze gaan hiermee aan de slag. De ombudsdienst oefent positieve druk uit en ze zijn een stok achter de deur voor burgers.”

Ilse Emmaneel wijst er op dat het O-punt het eerste aanspreekpunt blijft voor klachten, meldingen of suggesties. Pas als dat geen oplossing is, kan men terecht bij ombudsdienst@oostende.be, in het kantoor Torhoutsesteenweg 19 (nabij ’t Peerd) of op 059 25 86 86.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier