OCMW Kuurne zet maaltijdbedeling stop: “Middelen en mensen zetten we bewust anders in”

© getty
Olaf Verhaeghe

Het OCMW van Kuurne zet de bedeling van (koude) maaltijden aan huis stop. Dat kondigde bevoegd schepen Bram Deloof (N-VA) donderdag aan. “Het aantal bezorgde maaltijden daalde stelselmatig en de markt heeft die rol ondertussen overgenomen. Bovendien kunnen we de vrijgekomen middelen en mensen nu inschakelen om het sociaal isolement op een andere, nog doeltreffendere manier te doorbreken”, klonk het. Oppositiepartijen Nieuw Kuurne en Open VLD reageerden kritisch.

Het OCMW van Kuurne begon in 2008 met een bedeling van, toen nog warme, maaltijden aan huis. In het begin werden zo ruim 16.000 maaltijden per jaar bezorgd, vandaag is dat aantal al fel afgenomen tot nog ongeveer 11.500. “Concreet gaat het om nu om een 80-tal mensen die gebruikmaken van die dienst”, duidde N-VA-schepen Bram Deloof, voorzitter van het bijzonder comité voor de sociale dienst. “Toen wij er meer dan tien jaar geleden mee begonnen, waren we eigenlijk een beetje pioniers, maar ondertussen zien we dat de markt die leemte al quasi volledig heeft ingevuld. Vandaar dat wij ons als OCMW de vraag stelden of de organisatie van maaltijdbedeling eigenlijk nog wel opportuun is. Bovendien gaat onze vaste maaltijdbezorgster eind dit jaar met pensioen.”

Vandaag worden niet langer dagelijks warme maaltijden bezorgd, maar wel meerdere koude porties, voor meerdere dagen. “De dienst begon als aanvulling op het werk van onze thuiszorgcoördinator en zorgde toen ook voor extra ogen in het werkveld, bij de mensen thuis. Onze thuiszorgcoördinator Sarah Claeys is er op sublieme wijze in geslaagd om in plaats van tot bij de mensen te gaan, de mensen tot bij haar te laten komen.”

Lokaal dienstencentrum

De schepen benadrukt dat er van comfortverlies absoluut geen sprake is. “Iedereen werd persoonlijk verwittigd en meteen ook een lijst van mogelijke alternatieven uit de nabije regio aangeboden. Zowel in Kuurne als daarbuiten is voldoende aanbod en ook op vlak van kwaliteit hoeft niet niemand in te boeten”, aldus Bram Deloof nog. “Wij krijgen als OCMW/Sociaal Huis echter meteen ook de mogelijkheid om de logge administratie achter de maaltijdbedeling weg te laten. We kiezen er dus heel bewust voor om onze middelen en mensen anders in te zetten . Zo kunnen we meer focussen op het uitbouwen van onze thuiszorgdienst en het lokaal dienstencentrum. Daar blijven de warme maaltijden vanzelfsprekend wél bestaan. Volgens ons zit in dat lokaal dienstencentrum de grote meerwaarde: je haalt de mensen net uit hun sociaal isolement. Dat is nog beter dan eten afzetten voor een paar dagen ver.”

En de poetsdienst?

Oppositiepartij Nieuw Kuurne keurde het punt in de OCMW-raad niet mee goed. “Ik kan privaat initiatief alleen maar toejuichen, maar in deze situatie is er toch een specifieke, kwetsbare doelgroep”, stelde fractieleider Geert Veldeman. “Ik beschouw het afschaffen van de maaltijdbedeling als een vorm van sociale afbraak. Het gaat vaak om mensen die geïsoleerd leven, mensen voor wie elk bezoek een enorme meerwaarde is. Bovendien vrees ik op langere termijn ook voor poetsdiensten of andere services. We kunnen niet alles overlaten aan de ziekenfondsen en de thuiszorgdiensten van de zuilen. Op gemeentelijk vlak acht ik een actieve rol broodnodig.”

“Bij financiële moeilijkheden van welke aard ook zijn wij altijd bereid om te helpen”, reageerde schepen Deloof. “Het afschaffen van de poetsdienst is niet aan de orde. Iemand die komt poetsen is veel langer bij de mensen thuis, heeft een intenser contact. Je kan dat niet vergelijken met het bezorgen van maaltijden.”

Rik Bouckaert, raadslid voor Open VLD, uitte ook zijn bezorgdheden over het stopzetten. “Dat er een aanbod op de privémarkt, kunnen wij zeker volgen. Maar ik hoop dat onze diensten de vinger aan de pols houden. Misschien is de markt over twee, vijf of tien jaar veranderd, misschien is het publiek veranderd. Ik stel dan ook een jaarlijkse evaluatie voor.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier