NSB Ruiselede schenkt vredesduif: nieuwe herdenkingslocatie aan Vredeskapel om vredesgedachte te koesteren en gesneuvelden te eren

Nationaal NSB-voorzitter Leon De Turck overhandigt de 53ste vredesduif aan burgemeester Greet De Roo, in aanwezigheid van lokaal NSB-voorzitter Paul desmet en secretaris Chris De Doncker. © GGM
Georges Gielen
Georges Gielen Medewerker KW

Op dinsdag 13 augustus overhandigde de nationale NSB-voorzitter Leon De Turck officieel een nieuwe vredesduif aan burgemeester Greet De Roo. Dit embleem wordt vanaf 7 september een nieuwe herdenkingslocatie aan de Vredeskapel in de Aalterstraat. “Deze vredesduif zal de nood symboliseren voor een duurzame vrede, die niet vanzelfsprekend is”, aldus de Ruiseleedse NSB-voorzitter Paul Desmet. “Het wordt ook een hommage aan alle gesneuvelden bij tal van conflicten wereldwijd, waarbij ook Belgische militairen betrokken zijn.”

De Nationale Strijdersbond België (NSB) ontstond kort na de Eerste Wereldoorlog, om de fysieke en morele belangen van alle oud-strijders te behartigen. Ondertussen zijn de meeste oud-strijders van beide Wereldoorlogen overleden, waardoor het doel van de NSB een breder kader heeft gekregen. “We hebben als NSB nu twee doelstellingen”, vertelt voorzitter Paul Desmet. “Vooreerst de gesneuvelden regelmatig herdenken, maar ook de boodschap uitdragen van vrede, verdraagzaamheid en vaderlandsliefde. Omdat onze nationale voorzitter Leon De Turck op 7 september andere verplichtingen heeft, overhandigd hij nu de vredesduif plechtig aan burgemeester Greet De Roo. “

53 duiven

De overhandiging van de vredesduif is de officiële bevestiging van het engagement van het gemeentebestuur tot de inrichting van een nieuwe herdenkingslocatie aan de Vredeskapel in de Aalterstraat. “In amper twee jaar tijd – net na de inval van Rusland in Oekraïne – hebben we in ons land al 53 vredesduiven geplaatst”, vertelde nationaal voorzitter Leon De Turck. “Ook op plaatsen waar Belgische militairen zijn ingezet zoals Ethiopië, Kameroen en Burundi. Dit alles onder de hoge bescherming van koning Filip. Onze koning staat enorm achter ons initiatief.”

Steen besteld

De Ruiseleedse NSB-voorzitter Paul Desmet wist inmiddels te melden dat ook de steen waarop de vredesduif wordt gemonteerd inmiddels besteld is. Het is het echtpaar Hugo en Astrid-Deschryver-Christiaens die deze steen zal schenken. Astrid Christiaens is de kleindochter van Edmond Mauws, die tijdens de Tweede Wereldoorlog als verzetsman van het Belgische Geheim Leger is omgekomen in het Oostenrijkse kamp Graz-Liebenau.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier