Norbert Maes uit Ruiselede toont unieke fotomontage: 80 foto’s van 80 mensen ouder dan 80

Norbert Maes poseert hier samen met Zoë Baeckelandt. © gf
Redactie KW

Op 19 tot 20 oktober brengt fotograaf Norbert Maes in zijn studio in de Pontstraat een unieke fotomontage. Hij leverde monnikenwerk, bezocht 80 senioren van 80 jaar en ouder en legde hen vast op de gevoelige plaat. Zo naturel mogelijk, in hun gewone habitat, de keuken, het terras, de woonkamer. Zoon Jan verzamelde de foto’s in een prachtige montage.

Jaren geleden realiseerde Norbert Maes in zijn geboortedorp Poeke de overzichtstentoonstelling Poeke Ingekaderd, met heel grote foto’s in het dorpscentrum aan de fontein. Daarmee oogstte hij veel lof, zowel van inwoners van Poeke als van wie er zijn wortels had maar nadien verhuisde.

Hij omschrijft zijn huidig project als volgt: “Toen was het studiowerk, nu nam ik de foto’s bij de mensen thuis, in hun woning of in het woonzorgcentrum. Senioren komen te weinig in beeld. Daar wil ik met dit project verandering in brengen. Maar voyeurisme is het zeker niet. Tot mijn grote verbazing verliep alles vlot en heel vriendschappelijk. Eerst nam ik de tijd voor een verkennend gesprek over het opzet van het project. Zo creëerden we een rustige en serene sfeer. Ik kon ook ervaren dat vrijwel iedereen me hier kent. Dat zorgde meteen voor een stevige vertrouwensband. Niemand weigerde en slechts één dame vroeg of de fotoshoot kon uitgesteld worden, zodat ze eerst naar de kapper kon. Maar ze ging toch op de foto bij de eerste kennismaking.”

Stof tot napraten

“Allemaal reageerden ze heel enthousiast en gaven me tips en namen van leeftijdsgenoten, om daar ook foto’s te gaan nemen. Het nieuws deed als een lopend vuurtje de ronde. Het zorgde voor heel wat werk: fotograferen, de beelden selecteren en bewerken tot een vlotte montage, met de naam van de betrokken persoon erbij. Tijdens de driedaagse krijgt de bezoeker zijn of haar foto op klein formaat mee. Ik mocht echt vertederende momenten ervaren. Met dit project krikken we het sociaal contact fors op. Later, na de expo, zal men er ongetwijfeld naar verwijzen: ‘we hebben u gezien, tof zeg!’ Ook voor de neutrale kijkers zal de expo zeker stof tot napraten bieden. Mijn bewondering en waardering voor iedereen die meewerkte, is groot”, besluit Norbert Maes.

Buren bij Kunstenaars bij artiest-fotograaf Norbert Maes op zaterdag 19 en zondag 20 oktober van 10 tot 12 uur en van 14 tot 18 uur in de Pontstraat 2 in Ruiselede.

Joannes De Vos (97, Markt, Ruiselede): “Heerlijk praten met zo’n belezen man”

Norbert Maes uit Ruiselede toont unieke fotomontage: 80 foto's van 80 mensen ouder dan 80
© Norbert Maes

Joannes is een minzaam man, gastvrij, lucide en heel intelligent. Een spraakwaterval die elke bewering meteen argumenteert. Zijn woonkamer illustreert het: een drukbezet man, heel handig met de tablet en moderne apparatuur. Hij was in zijn actieve loopbaan directeur in de sector van de bevoorrading van zeeschepen. Hij woont sinds 2013 op de Markt, om dichter te zijn bij dochter Ingrid, actrice en tv-icoon. Zijn drukke bezigheden situeren zich in de domeinen cultuur, heemkunde, geschiedenis, wetenschap en filosofie. Fotograaf Norbert Maes: “Het is echt heerlijk praten met zo’n belezen man, een mentale en spirituele verrijking. Ik kende hem vooral via dochter Ingrid, die nog expo’s van mij logistiek ondersteunde. Joannes zei me bij het verlaten van de woonkamer. ‘Bewaar die foto’s maar goed, he! Ze kunnen nog van pas komen’.”

Maria Vandevelde (88, Zandbergstraat, Kruiskerke): “Ontroerd door de foto’s en brandende kaars”

Norbert Maes uit Ruiselede toont unieke fotomontage: 80 foto's van 80 mensen ouder dan 80
© Norbert Maes

De weduwe van de tien jaar geleden overleden Julien Decaluwe is de moeder van een dochter en een zoon. Zoon Romain overleed helaas op veel te jonge leeftijd. Julien was actief in de bouwsector. Fotograaf Norbert Maes: “De kast met foto’s en een brandende kaars in haar woonkamer fascineerde en intrigeerde me meteen. Ik werd erdoor ontroerd.”

Een buur uit Kruiskerke, die liever anoniem blijft, typeert Maria: “Ze woont vlak naast de boltra, waar ze ook vaak op bezoek komt. Na enkele medische ingrepen is ze weer volop mobiel. Maria is heel vitaal en opgewekt en ze deed aan zowat alles mee wat in de leefgemeenschap Kruiskerke gebeurt. Het is een bijzonder gastvrije en vriendelijke vrouw die de nodige tijd maakt voor de verzorging van haar tuintje en haar woning.”

Maria Vanderhaeghen (87, Brandstraat, Doomkerke): “Nog steeds een rasechte wagenverkoopster”

Norbert Maes uit Ruiselede toont unieke fotomontage: 80 foto's van 80 mensen ouder dan 80
© Norbert Maes

Roger, de echtgenoot van Maria, overleed acht jaar geleden. De 87-jarige dame is heel taalvaardig en gepokt en gemazeld in de garagewereld. Haar twee zonen Jean-Hubert en Franckie zijn allebei actief in de autosector. “Het is niet altijd gemakkelijk alleen door het leven te moeten. Ik heb geen uitgesproken hobby’s, het onderhoud van de woning hier en van het appartement aan zee neemt veel tijd in beslag. Ik ben net terug van een vierdaags verblijf daar. Ook daar heb ik wat poetswerk gedaan, want ik krijg het op mijn heupen als ik vetvlekken of vuil zie.” Norbert Maes was overdonderd door het vlotte taalgebruik van Maria: “Ze is nog steeds een rasechte wagenverkoopster. Die passie en de jarenlange professionele feeling in de autosector zijn onvoorwaardelijke blijvers. Het siert de minzame Maria.”

Roger Van Ackere (90) en Julienne Van Renterghem (86) uit de Groenestraat, Ruiselede: “We doen nog graag een terrasje in de omgeving”

Norbert Maes uit Ruiselede toont unieke fotomontage: 80 foto's van 80 mensen ouder dan 80
© Norbert Maes

“We zijn de ouders van Nicole en wonen nu al 14 jaar in de Groenestraat. We verlieten de hoeve in de Oudleikestraat in 1988 en verhuisden toen naar de Abeelstraat.” Julienne is geboren en getogen in Ruiselede, aan ‘Axpoele’ en Rogers roots situeren zich in Machelen bij Deinze. Dochter Nicole wordt geprezen en gerespecteerd voor haar inzet in wzc Sint-Jozef. Het sympathieke stel trekt er graag op uit in de regio. “We doen graag een terrasje in Poeke, Kanegem, Tielt of Aalter. Daar genieten we van: een drankje, mensen observeren en een babbeltje slaan. Sport volgen op tv, ook dat doet ons deugd. Deze zomer kregen we de unieke kans de Tourstart in Brussel live te beleven, vanop het appartement van onze kleinzoon.” In hun jongere jaren waren ze echte paardenliefhebbers en woonden ze vaak grote races bij.

Buren bij Kunstenaars: nog meer deelnemers

Zowat 35 kunstenaars zetten hun (pop-up)atelier open voor kunstminnend Ruiselede. Een gouden tip: plan vooraf je reisroute en probeer zoveel mogelijk creatieve eindproducten of het wordingsproces te bewonderen. Een overweldigend aanbod artistiek bloed vloeit in het Molendorp. De driedaagse kunstexpo loopt van 18 tot en met 20 oktober. Op zaterdag en zondag van 10 tot 12 uur en van 14 tot 18 uur. Een aantal artiesten en hun creaties is ook op vrijdag te bezoeken van 18 tot 21 uur. Nog meer info in het gemeentelijke magazine ‘Info Ruiselede’, dat enkele weken geleden in de brievenbussen werd gedropt.

(Roland Van De Steene)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier