Nieuwpoort wil jongeren aantrekken, maar iedereen blijft er welkom: “We streven naar gezonde mix”

Nieuwpoort lokt jonge inwoners met een premie van 10.000 euro. (foto IV) © Isabelle Vanhassel IV
Paul Bruneel

Er was enkele weken geleden nogal wat te doen rond de uitspraak van burgemeester Geert Vanden Broucke, die liet weten dat de stad met onder meer een premie van 10.000 euro voor de aankoop van een eerste woning en nog enkele andere voordelen, meer jongeren warm wil maken om in Nieuwpoort te blijven of te komen wonen.

Zelfs het gelijkekansencentrum uitte kritiek, vooral op de leeftijdsgrens van 35 jaar. Wij gingen polsen bij de burgemeester en kregen te horen dat Nieuwpoort zich inderdaad een jonger imago wil aanmeten, maar de burgemeester benadrukte dat dat niet betekent dat andere leeftijdscategorieën niet meer welkom zijn in de stad. “We willen een goed evenwicht en om dat te bekomen moeten we jongeren aantrekken”, zegt de burgemeester.

Wie jonger is dan 35 jaar en een eerste woning koopt in Nieuwpoort kan rekenen op nogal wat voordelen. Zo valt er een premie van 10.000 euro te rapen en krijgt de koper vijf jaar lang een korting van 50 % op de onroerende voorheffing. Per kind krijgt de koper dan nog eens 250 euro met een maximum van 750 euro. Dit welkomstpakket geldt zowel voor jongeren uit Nieuwpoort als jongeren die uit andere plaatsen naar Nieuwpoort komen wonen.

We moeten iets doen om het sociaal weefsel van de stad te versterken

Voorwaarden

Er is wel een voorwaarde verbonden aan dit pakket: de koper moet tien jaar in Nieuwpoort blijven wonen. Nadat de burgemeester deze maatregelen had aangekondigd, werden – vooral op sociale media – nogal wat kritische vragen gesteld, zoals of de ouderen dan niet meer welkom zijn in Nieuwpoort.

Burgemeester Geert Vanden Broucke relativeert: “Iedereen blijft uiteraard welkom in Nieuwpoort, maar er zijn nu eenmaal veel senioren in Nieuwpoort. Die vergrijzing is er niet alleen in Nieuwpoort, ze geldt voor de hele kust. We moeten iets doen om het sociaal weefsel van de stad te versterken en daarom willen we meer jonge mensen naar de stad halen. We zullen gronden voorzien zodat er meer kan worden gebouwd door jongeren en we zullen ook werk maken van meer ontspanningsmogelijkheden voor de jongeren. Weet je, als opa en oma naar de kust komen en ze merken dat er niets is voor de kleinkinderen, dan zullen ze ook niet komen. Oudere mensen vertoeven ook graag tussen jonge mensen en dat is wat we willen bekomen en wat ik bedoel met een gezonde mix.”

Skatepark

Nieuwpoort is alvast in de weer met voorzieningen voor jongere mensen, met het skatepark en het jeugdhuis als voorbeeld en het is ook de bedoeling om te zorgen voor meer muzikale mogelijkheden en evenementen, specifiek voor de jeugd. “Wat wij nu voorstellen is een eerste stap en ik heb ondertussen al enkele mails ontvangen van jongeren die maar al te graag zouden willen instappen in het voorstel. We hebben in Nieuwpoort al heel wat te bieden voor iedereen en in de toekomst willen we dat nog uitbreiden”, besluit de burgemeester.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier