Nieuwe reizende expo legt link tussen verleden en heden
Hier en daar zie je in het West-Vlaamse landschap paarse bloemen opduiken, nadat vorig najaar 50.000 alliumbollen aangeplant werden op 31 verschillende sites. Door het natte weer is het resultaat echter nog niet overal zichtbaar. Ondertussen werd ook een nieuwe reizende expo geopend.
Met het project Landscapes wilde Westtoer en de Provincie West-Vlaanderen het landschap in de kijker zetten als herdenking aan de Eerste Wereldoorlog. Daarom moet naast de klaproos nu ook de paarse allium een herdenkingsbloem worden. In het najaar van 2023 werden er 50.000 aangeplant op 31 verschillende sites in onze provincie en hier en daar zie je de bloemen nu opduiken. “Het resultaat is wegens klimatologische omstandigheden echter nog niet overal zichtbaar”, weet Sabien Lahaye-Battheu, voorzitter van Westtoer en gedeputeerde voor Toerisme.
Die paarse bloem moet een blijver worden naast de klaproos. “Het landschap is onze laatste en enige getuige van de Eerste Wereldoorlog”, stelde schepen van Zonnebeke Joachim Jonckheere (#Team8980) woensdag tijdens de evaluatie van Landscapes. “Het landschap is als een baken voor nooit meer oorlog. Het is een unieke kans om te verbinden en te reflecteren. Het is ook een troost dat conflicten eindig zijn”, vulde Eline Adam, projectmanager bij Westtoer, aan.
Reizende expo
Vanaf 15 mei tot eind augustus pakt Landscapes uit met een reizende pop-up expo. Fotograaf en journalist Jelle Vermeersch ging op stap met acht verschillende personen. Elke deelnemer kreeg de kans één object dan hen raakt te kiezen uit WOI-collecties van verschillende musea in de Westhoek. Die objecten fungeren als rode draad door de acht verschillende verhalen. “Met 50.000 bloemen en deze pop-up expo ‘Geraakt’ leggen we linken tussen het verleden en het heden. Tijdens Landscapes trekken we resoluut de kaart van verbondenheid en reflectie”, aldus Sabien Lahaye-Battheu.
Herdenkingstoerisme
In 2023 werden er in de Westhoek 359.900 WOI-herdenkingsbezoekers geteld. Dat is 12 procent meer dan in 2022, maar nog altijd 13 procent onder het pre-coronaniveau van 2019, toen er 415.800 bezoekers waren. De helft kwam uit eigen land. Het aantal buitenlanders nam toe met 30 procent, maar bleef nog met 26 procent onder het niveau van 2019. De Nederlandse markt deed het daarbij opvallend goed.
Nu het project Landscapes op zijn einde loopt, wordt uitgekeken naar iets nieuw. Peter Dewilde, CEO van Toerisme Vlaanderen, omschrijft de Westhoek als een plaats die beroert. Het nieuwe themajaar voor 2027 en 2028 omhelst 100 jaar Menenpoort en 100 jaar Last Post. Daarnaast worden ook de monumenten van de Westhoek in de kijker gesteld.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier